// Zorg algemeen

Fractional Flow Reserve als extra informatie voor een bypass operatie

Afgelopen zomer op de racefiets geconfronteerd met angina pectoris. Onderzoek wees op ernstig vaatlijden in de drie kransslagaders. Een viervoudige bypass operatie volgde. Drie van de vier omleidingen bleken nauwelijks te functioneren en een omleiding zat dicht. Vervolgens werden in een uitgebreide dotterbehandeling met FFR negen stents geplaatst. (In totaal nu 10 stents) De klachten bleven, maar worden door vaatverwijders op dit moment goed bestreden.

Bij FFR worden drukverschillen in de aderen gemeten waardoor nauwkeuriger kan worden vastgesteld welke vernauwingen verantwoordelijk zijn voor bloedtekort in een deel van het hart. Waarom worden deze metingen in speciale gevallen niet verricht ter verkrijging van extra informatie voor de chirurg die de bypass operatie gaat uitvoeren?


0

Rapporteer

We zullen uw aanvraag zo snel mogelijk verwerken.

RAPPORTEER ONDERWERPANNULEER


2 REACTIES

  • R d avatar
    Geachte heer ,Heel hartelijk dank voor uw uitgebreide en duidelijke antwoord.

    0
  • P T avatar
    U beschrijft FFR heel duidelijk: het betreft inderdaad een meetmethode om het drukverschil te bepalen over een kransslagadervernauwing. In een normale kransslagader is het drukverschil nul. In geval van een vernauwing betekent een FFR van 80% of lager dar er sprake is van een belangrijke vernauwing.Er zijn meerdere, grote internationale onderzoeken gedaan met FFR en inmiddels is FFR opgenomen in de richtlijnen voor cardiologen met het hoogste level van bewijs (1A) omdat FFR geleide stentplaatsing in bepaalde patientengroepen een duidelijk betere uitkomst heeft. In veel gevallen wordt nu dus eerst FFR gemeten om te bepalen of stentplaatsing nodig is. Vaak ook wordt met behulp van FFR bepaald of iemand beter af is met stenten of juist met omleidingen. Als iemand met vernauwingen in alle 3 de kransslagaders na FFR-meting blijkt maar een beperkt aantal echt belangrijke vernauwingen te hebben, dan is soms geen omleidingoperatie nodig, maar kan worden volstaan met stenten. Dus op de hierboven genoemde gebieden is FFR vaak in gebruik.Als iemand al een indicatie heeft voor omleidingoperatie, wordt in veel ziekenhuizen, ook FFR gemeten in kransslagaders waar wat twijfel over bestaat. Die informatie wordt dan gebruikt door de chirurg om te bepalen of hij/zij wel/geen omleiding plaatst op dat vat.Het antwoord op uw vraag is dat er in veel ziekenhuizen FFR wordt gemeten om de chirurg te helpen bij de keuze waar wel en waar geen omleiding te plaatsen. Dit is echter niet gebaseerd op informatie uit grote onderzoeken, omdat we die simpelweg (nog) niet gedaan hebben, en is dus ook niet opgenomen in de richtlijnen als zodanig.

    0

Je moet Inloggen om te reageren

×
We use technologies like cookies to store and/or access device information. We do this to improve browsing experience and to show (non-) personalized ads. Consenting to these technologies will allow us to process data such as browsing behavior or unique IDs on this site. Not consenting or withdrawing consent, may adversely affect certain features and functions.
FunctionalAlways active
Statistics
Marketing
AcceptDenyManageSave
Privacy Policy