// Zorg algemeen

Flutter terug na katheterablatie

In mei 2018 heb ik een hartklep-reparatie (mitralis) gehad met een MAZE ablatie i.v.m. atriumfibrileren. Na de operatie kreeg ik m.n. atypische flutters en heb daarvoor 11 keer een cadrioversies gehad. 18 April 2019 heb ik een katheterablatie gehad. Op dat moment had ik een flutter vanuit de rechter boezem en kon de cardioloog gericht werken. Na de ablatie van mijn rechter boezem stopte de flutter en leek dit succesvol. Na een week is de flutter terug.

Wat is nu wijs? Ik lees vooral dat een flutter succesvol behandeld kan worden met een ablatie. Is het verstandig om weer een cardioversie te doen en alsnog een ablatie uit te laten voeren. De flutter is er nu ruim 2 weken. Is het beter niet te lang te wachten met een cardioversie? Mijn cardioloog praat over accepteren en ermee leven of een Hisbundel ablatie met pace maker. Beide zijn niet aantrekkelijk voor mij. Ik zou graag mijn normale ritme en leven terug krijgen (zonder hoge dosis Metoprolol).

(63 jaar)


0

Rapporteer

We zullen uw aanvraag zo snel mogelijk verwerken.

RAPPORTEER ONDERWERPANNULEER


2 REACTIES

  • A S avatar
    Hartelijke dank voor uw snelle en duidelijke reactie. Dit geeft meer inzicht en weer een beetje hoop!Wel blijft ik onzeker over de atypische flutter. Er is een wachttijd van maanden voor een ablatie en kan dit persistent worden en daardoor lastiger om van af te komen?

    0
  • L D avatar
    Wat jammer voor u dat het nog steeds niet goed is.Er zijn meerdere types flutter, en de belangrijkste indeling is typische flutter (die zit altijd in de rechter boezem en is altijd succesvol te behandelen) en een atypische flutter (alle andere, die zowel in rechter als in linker boezem kunnen zitten, maar ook goed te afleren zijn). Een flutter is een regelmatige ritmestoornis dat door een circuit in de boezem wordt bepaald. Soms vormt de snee die de chirurg maakt om bij de hartklep te komen zo'n circuit. Dat circuit is, in ervaren haden als regel goed te bepalen, en daarmee goed te behandelen.De ablatie van een typische flutter moet in 3% van de mensen een tweede keer gedaan worden. Atypische flutters zijn soms lastiger, maar zouden toch goed te behandelen moeten zijn.Ik voel als ritme-cardioloog wel weerstand om voor een flutter een His-ablatie uit te voeren, omdat flutters als regel goed te behandelen zijn. Soms heeft iemand heel veel verschillende flutters, dan wordt het lastiger.

    0

Je moet Inloggen om te reageren

×
We use technologies like cookies to store and/or access device information. We do this to improve browsing experience and to show (non-) personalized ads. Consenting to these technologies will allow us to process data such as browsing behavior or unique IDs on this site. Not consenting or withdrawing consent, may adversely affect certain features and functions.
FunctionalAlways active
Statistics
Marketing
AcceptDenyManageSave
Privacy Policy