// Zorg algemeen

flinke daling hartslag tijdens het hardlopen

Ik heb het wonderlijke verschijnsel dat als ik begin met hardlopen (zeg 10km), dat mijn hartslag eerst stijgt naar 170-190 en dan na 15-30 minuten plots daalt naar 140-150 en daarna niet meer boven de 160-170 uitkomt, hoe ik me ook inspan om dat gedaan te krijgen. Wat gebeurt er in die daling? Ik sluit een typisch verloop bij. schakelt er een ander metabolisme in wat lagere hartslag met zich mee brengt? is het normaal?Ik leef op een lowcardiet en voel me prima ook tijdens het lopen

0

Rapporteer

We zullen uw aanvraag zo snel mogelijk verwerken.

RAPPORTEER ONDERWERPANNULEER


2 REACTIES

  • J v avatar
    van Damme:ja ik heb ook uitdraaien waarop duidelijk mijn hartslag stijgt en daalt met tempowisselingen van zeg 14km/iuur naar 6 km/uur. Mijn sportfysio zei me inmiddels geen zorgen over die daling in de figuur die ik liet zien want 3De sportfysio mailde me over drie systemen "1. Creatine Fosfaat: dit systeem gebruikt je bij kort durende inspanningen tot max 15 seconden 2. Glycolyse systeem: dit systeem gebruik je bij gemiddelde inspanningen voor korte tijd 3 Zuurstof systeem: dit systeem gebruik je bij langere inspanningen en de laatste gaat gepaard met lagere hartslag dan de twee eerste. Ik kan dat echter over die verlaagde hartslag niet vinden in de literatuur. Kunt u dat bevestigen dat het zuurstofsysteem echt gepaard gaat met lagere hartslag?

    0
  • H K avatar
    Goede maar tegelijkertijd ook lastige vraag om te beantwoorden. In zijn algemeenheid kan een tijdelijke stijging van de hartslag bij aanvang van een inspanning boven het uiteindelijke niveau (een zgn overshoot) een normaal verschijnsel zijn dat wordt veroorzaakt door een snelle stijging van hormoonspiegels, we zien dit alleen vaak eerder optreden dan in de getoonde uitdraai. Wat me wel opvalt aan de registratie is dat tijdens de stijging van de hartfrequentie ook de loopsnelheid toeneemt en daarna ook weer tegelijk met de daling van de hartslag weer afneemt. Is dit in de andere uitdraaien ook het geval? Al met al is het een goed teken dat u geen klachten heeft, dit maakt de kans op een ritmestoornis erg klein. Om meer zekerheid te krijgen valt het te overwegen om een keer een inspanningstest te laten verrichten met een hartfilmpje aangesloten, bijvoorbeeld bij een sportmedisch adviescentrum of andere keuringsinstantie.

    0

Je moet Inloggen om te reageren

×
We use technologies like cookies to store and/or access device information. We do this to improve browsing experience and to show (non-) personalized ads. Consenting to these technologies will allow us to process data such as browsing behavior or unique IDs on this site. Not consenting or withdrawing consent, may adversely affect certain features and functions.
FunctionalAlways active
Statistics
Marketing
AcceptDenyManageSave
Privacy Policy