// Zorg algemeen

Fitness/krachtoefeningen met een pacemaker HELP

Sinds kort ben ik "in het trotse bezit van" een (DDD) pacemaker ivm een passagere totaal AV blok. Voor die tijd deed ik met regelmaat krachtoefeningen met oa. dumbbells en fitness-apparaten. Ook opdrukken en bankdrukken maakten deel uit van de oefeningen. Welke dumbbell oefeningen en overige oefeningen kan en mag ik doen met een pacemaker zonder dat ik me zorgen hoef te maken over een leadbreuk. Ik ben mn. op zoek naar schouder-, rug- en borstoefeningen. Tot nu toe kon het ziekenhuis en de sportarts mij geen exacte uitsluitsel geven, niet meer dan oppassen, voorzichtig, niet te zwaar, geen oefeningen boven de schouders etc. Hopelijk is er een arts en/of ervaringsdeskundige die mij een beetje op weg kan helpen want ik mis mijn krachtoefeningen.


0

Rapporteer

We zullen uw aanvraag zo snel mogelijk verwerken.

RAPPORTEER ONDERWERPANNULEER


1 REACTIE

  • L D avatar
    Belangrijke vraag om problemen met de pacemaker-draden te voorkomen.Pacemaker draden lopen tussen de eerste rib en het sleutelbeen door, omdat dit ook het traject is van het bloedvat dat gebruikt wordt om het hart te bereiken. Dit geldt ook voor de ICD-draden.Dit is ook de kwetsbare plek van deze draden, want bij sommige mensen kunnen bepaalde bewegingen er voor zorgen dat het sleutelbeen en de eerste rib heel dicht bij elkaar komen en daardoor de isolatie van de pacemakerdraden kan beschadigen. We noemen dat het crush-syndroom.Bewegingen bij krachtzetten waarbij de armen boven schouder-niveau uitkomen leiden tot dichterbij komen van sleutelbeen en eerste rib en dus tot risico op crush-syndroom. Vermijd dus gewichten boven je macht tillen of liggend de gewichten langs je oren in verlengde van je lichaam brengen (lang maken met gewichten in armen).Opdrukken en bankdrukken kan dus wel.Ik hoop dat het zo duidelijker is.

    0

Je moet Inloggen om te reageren

×
We use technologies like cookies to store and/or access device information. We do this to improve browsing experience and to show (non-) personalized ads. Consenting to these technologies will allow us to process data such as browsing behavior or unique IDs on this site. Not consenting or withdrawing consent, may adversely affect certain features and functions.
FunctionalAlways active
Statistics
Marketing
AcceptDenyManageSave
Privacy Policy