// Zorg algemeen

fibraat monotherapie

Geachte cardiologen,

Momenteel gebruik ik een derde statine vanwege spierklachten. De eerste twee (Atorva 10 en Prava 10) gaven klachten op bovenbenen en kuiten, en na verloop van tijd ook erg stijve nek. Vooral dat laatste was niet meer te harden (kuiten en bovenbenen werd ik overigens ook niet vrolijk van). Momenteel ben ik met Simva 10 begonnen (na een week voel ik mijn kuiten al weer wat opspelen).

Vanwege de familiaire dysbetalipoproteinemie die ik heb zijn met name de pijnpunten in mijn bloed: verhoogd VLDL-c, verlaagd HDL-c en verhoogd TG. Mijn LDL-c is normaal. Zelf zou ik denken dat fibraten juist op deze punten aangrijpen; zij verlagen immers VLDL-partikels (en dus ook VLDL-c), verhogen HDL-c en verlagen TG. Statines grijpen juist aan op LDL-c, dat al goed is bij mij! Wel moet ik erbij zeggen dat ook VLDL-c verlaagd werd door de Atorva en Prava, maar mijn HDL-c en TG waren niet genormaliseerd (wel wat verbeterd).

Gezien mijn spierklachten op statines, en de aangrijpingspunten van een fibraat, zou ik gevoelsmatig neigen naar een fibraat. De reactie van de huisarts hierop was dat dit "nogal ongebruikelijk" is. Vanuit studies is bekend dat overall fibraten wel enige risicoreductie geven op ziekte (morbiditeit), maar niet op sterfte (mortaliteit). In die zin snap ik dat fibraten geen 1e keus zijn. Echter, subanalyses van deze studies laten zien dat er wel degelijk grotere effecten zijn op ziektereductie en zelfs ook reductie van sterfte bij personen met vooraf "hoog TG en laag HDL-c". Dat zou betekenen dat fibraten in een dergelijke situatie (en dus ook bij mijn bloedwaardes) wel degelijk effectief zijn op beide klinische eindpunten (morbiditeit en mortaliteit).

Vraag: is fibraat monotherapie toch een goed alternatief in mijn situatie, of blijft toch de medische consensus om "alles op alles" te zetten om een te verdragen statine te vinden (desnoods met om de dag dosering)?

Alvast dank voor uw reactie.


0

Rapporteer

We zullen uw aanvraag zo snel mogelijk verwerken.

RAPPORTEER ONDERWERPANNULEER


1 REACTIE

  • G B avatar
    Geachte Heer,Belangrijk is om alle cholesterol componenten op orde te krijgen. Het middel mag nimmer erger zijn dan de kwaal.Zodoende is het LDL1,1 (voor mn) het doel. Als dit niet lukt met statines, dan is het te proberen waard het op een andere manieren trachten te realiseren. U dient in overleg met uw dokter dit te bespreken.

    0

Je moet Inloggen om te reageren

×
We use technologies like cookies to store and/or access device information. We do this to improve browsing experience and to show (non-) personalized ads. Consenting to these technologies will allow us to process data such as browsing behavior or unique IDs on this site. Not consenting or withdrawing consent, may adversely affect certain features and functions.
FunctionalAlways active
Statistics
Marketing
AcceptDenyManageSave
Privacy Policy