// Zorg algemeen

Extreem veel VESsen/ extrasysolen

Hoi allen,


Ik ben een vrouw van 45, leef gezond, ben actief, doe veel aan sport, rook niet (meer) en drink amper. Sinds een jaar of 9 heb ik last van VES (extrasystolen). Diverse keren ben ik onderzocht en altijd was de conclusie: niks aan de hand, kerngezond, leer er maar mee leven. De frequentie van de VESSen verschillen per periode, soms heb ik perioden dat ik extreem veel last heb (800 per uur zijn geregistreerd) soms heb ik minder last, maar weg is het nooit. Ik heb altijd geprobeerd me neer te leggen bij het feit dat ik dit heb en ik heb er nooit iets om gelaten.


De laatste keer bij de inspanningstest bleek echter dat ik bij de maximale inspanning 5 vessen achter elkaar had. De cardioloog zei dat hij dat liever niet zag en dat mogelijk mijn VESsen niet zo onschuldig zijn. Maar omdat ik goed presteerde op de fiets vond hij verder onderzoek niet nodig. Over een jaar moet ik maar terugkomen. Maar sinds dat gesprek maak ik me wel zorgen. Ik ben me ineens weer bewust van de hoeveelheid extrasystolen (momenteel weer een periode van veel overslagen) en ik durf niet meer te sporten. Want wat gebeurt er als ik me maximaal inspan? Ik ben ook al een paar keer eerder tijdens het sporten duizelig geworden. Dat vond de cardioloog niet raar met zoveel extrasystolen. De cardioloog heeft eerder aangegeven dat als ik veel last van die extra slagen zou hebben een ablatie een optie is. Dat idee heb ik altijd van me af gehouden want het was een immers onschuldige aandoening en om voor iets onschuldigs een operatie te ondergaan vond ik overdreven. Maar nu vraag ik me af of een ablatie dan toch niet beter is? Wat zijn de ervaringen met ablatie bij VESsen? Zijn er meer mensen die zo extreem veel overslagen hebben? Hebben al die extra slagen geen invloed op je hartfunctie? Waarom is het altijd erger rond de periode van menstruatie/ ovulatie? Of na een verkoudheid? Ik heb ondertussen al een nieuw gesprek aangevraag bij de cardioloog en ik hoop hier een stukje informatie/ herkenning te vinden


0

Rapporteer

We zullen uw aanvraag zo snel mogelijk verwerken.

RAPPORTEER ONDERWERPANNULEER


4 REACTIES

  • j S avatar
    meneer ,Ik heb inmiddels gesproken met een cardioloog (een andere) en er wordt nu een MRI en ablatie ingepland. De MRI is "just to be sure". Hij vond een ablatie belangrijk om dat ik tijdens mijn laatste test meerdere "runs" heb gehad. Omdat het uit één plekje lijkt te komen (rechterkamer) zou dit goed te behandelen zijn met een ablatie. Binnenkort spreek ik hem weer en dan zal ik nog even doorvragen over de ervaring met ablatie in mijn ziekenhuis. Het is een groot ziekenhuis en deze cardioloog is één van de ritmespecialisten (heet dat cardio-fysioloog?) van Nederland geloof ik. Ik hoop dat er geen hartprobleem onder ligt en de cardioloog verwacht dat ook niet. Hij zegt dat dit probleem wel vaker voorkomt bij gezonde jonge mensen zonder hartprobleem. Maar u hebt natuurlijk gelijk dat een MRI belangrijk is en dat ik mijn ogen niet moet sluiten voor een onderliggend probleem. Hartelijk dank voor uw reactie en advies. Ik waardeer dat bijzonder.

    0
  • A M avatar
    Het zou natuurlijk extreem vervelend zijn als er iets onderliggends aan uw hart wordt gevonden. Toch moet u daarvoor de ogen niet sluiten.Voor de vraag of verder onderzoek met bijv MRI belangrijjk is, is het nodig om te weten hoe de extrasystolen eruit zien op een ECG (hartfilmpje). Ik denk dat het goed is om nog eens met open vizier met uw cardioloog te overleggen, en wellicht ook deze discussie daarbij voor te leggen. Hij kan u ook vertellen welke centra veel ervaring hebben met ablatie. Komt u er samen niet uit, dan kan wellicht een second opinion uitkomst bieden. Het is dan als u zich wendt tot een van de grote ziekenhuizen die beschikken over een afdeling voor electrofysiologie. Denk aan ziekenhuizen als het Catharina Ziekenhuis Eindhoven, Ziekenhuis Nieuwegein, de universitaire ziekenhuizen etc. Ook uw verzekeraar kan u helpen en u vertellen welk ziekenhuis bij u in de buurt u goed kan helpen.

    0
  • j S avatar
    meneer ,Hartelijk dank voor uw uitgebreide antwoord. Ik heb al diverse onderzoeken gehad. Inspanningstesten, holter, echo, bloedonderzoek etc. Uit deze onderzoeken blijkt dat mijn hart normaal is maar dat ik extreem veel VESSen heb. Mijn cardioloog heeft een MRI genoemd maar daarbij ook gezegd dat het heel goed kan zijn dat er uit de MRI niks komt terwijl er wel een probleem is en andersom. Hij adviseerde dus om dat traject niet in te gaan. Maar is die MRI noodzakelijk voordat er over wordt gegaan tot een ablatie? Zou ik wel moeten aandringen op verder onderzoek? Ik ben nu erg onzeker maar nader onderzoek jaagt me ook angst aan, wat als er wat gevonden wordt? Ik heb ook al diverse medicijnen geprobeerd. De meeste helpen niet. Op dit moment slik ik pindolol in een lage dosering, dit helpt wel iets maar beperkt me enorm in mijn sportieve activiteiten. Hoe weet ik welk centrum veel ervaring heeft met ablaties?

    0
  • A M avatar
    Kamerextrasystolen=VESsen zijn vaak/meestal onschuldig, maar duiden soms op een onderliggende hartafwijking. Iedereen heeft ze, maar sommigen veel meer dan anderen. Niet iedereen voelt ze, maar sommigen voelen ze voortdurend. Dat is natuurlijk extreem vervelend. De behandeling is vaak gericht op het, zo mogelijk, wegnemen van de klachten, met pillen, of door ablatie. Het is met het oog op de toekomst van belang om zeker te weten of er wel/niet een onderliggend probleem is, en als dat zo is- om de risico's daarvan helder te krijgen. De relevante onderzoeken bestaan uit een ECG, echo, soms MRI en/of PET scan. Soms is een hartcatheterisatie nodig.Voorbeelden van onderliggende ziektebeelden kunnen zijn: doorgemaakt infarct, ARVC, sarcoidose, amyloidose.Bij de behandeling teneinde de klachten te verminderen, bewijzen pillen vaak goede diensten. Helpen die niet, zijn er bijwerkingen, of zijn er andere redenen om niet voor pillen te kiezen, dan kan ablatie een uitkomst zijn. Het langere termijn succespercentage is heel hoog en de kans op complicaties is klein als de ingreep wordt uitgevoerd in een centrum met veel ervaring.Hopelijk kunt u met deze info verder als geinformeerde gesprekspartner van uw cardioloog

    0

Je moet Inloggen om te reageren

×
We use technologies like cookies to store and/or access device information. We do this to improve browsing experience and to show (non-) personalized ads. Consenting to these technologies will allow us to process data such as browsing behavior or unique IDs on this site. Not consenting or withdrawing consent, may adversely affect certain features and functions.
FunctionalAlways active
Statistics
Marketing
AcceptDenyManageSave
Privacy Policy