// Zorg algemeen

Extrasystolen op de fiets

Hallo allemaal,

Ben sinds een jaar of vijf begonnen met competitief mountainbiken (Marathons - 5 à 6u op de fiets en soms langer).

Gemiddeld rij ik op een trainingsweek 4 à 5 dagen (plus minus 300km) en dit samen met een voltijdse bureaujob.

Enkele maanden geleden kreeg ik op maandagochtend ineens last van hartoverslagen. Ik ben een beetje in paniek geraakt en naar de dokter vertrokken. 

Eens ik daar aangekomen was waren deze overslagen verdwenen en hij heeft dus op het ECG ook niets kunnen waarnemen. Volgens hem was er dus niet echt iets aan de hand maar voor de zekerheid heeft hij me doorverwezen naar een ziekenhuis om daar een hele checkup te laten doen.

Ondertussen ben ik gewoon blijven verder fietsen en drie weken later heb ik een fietstest gedaan, een echo van mijn hart laten nemen en heb ik 24u rondgelopen met een holter.

Volgens de cardioloog was mijn hart perfect in orde maar had ik af en toe last van extrasystolen. Niet overdreven maar ook totaal ongevaarlijk. Helemaal gezond verklaard dus.

Uiteraard was ik tevreden en ben ik blijven doortrainen zonder ergens last van te hebben. Tot ik na een week of 6 op zondag een lange wedstrijd ging rijden met veel hoogtemeters (dik 7u op de mtb).

Na de wedstrijd zelf eigenlijk weinig last buiten de normale vermoeidheid + wat hoofdpijn gezien de hitte en waarschijnlijk wat weinig gedronken.

Maandagochtend nergens last van... Tot ik een kwartier op het werk aanwezig was en ineens weer last kreeg van die extrasystolen... Nu moet ik er wel bijzeggen dat de laatste maanden echt overdreven stressvol waren (heb nu andere job maar zit nog in opzegperiode).

Vanaf die maandagochtend heb ik tot en met donderdag heel de dag door last gehad van bijna constant extrasystolen. Ik ben dus terug naar de dokter gegaan en samen met hem besproken om twee maanden niet meer te fietsen om mijn hart en mezelf wat rust te gunnen.

Ben die donderdag nog een week op verlof getrokken met een vriend en helemaal geen last gehad ter plaatse... Eerste dag terug op het werk en ben ik om 10.00 reeds naar huis gegaan omdat ik hartslag 120 had (denk van stress) en dacht dat ik toch beter naar de dokter kon.

Burnout... 8 weken thuis en daarna 's maandags weer beginnen werken (nu drie weken geleden). Ben diezelfde maandag ook terug aan het fietsen gegaan en moet zeggen dat de extrasystolen zowel op het werk als thuis volledig wegblijven...

Probleem is nu wel dat ik bij het fietsen aan een bepaalde snelheid adem haal... Af en toe heb je (ik toch) eens nood aan een extra diepe ademhaling... Als ik dit doe springt mijn hartslagmeter ineens van bijvoorbeeld 145 naar 150 om dan onmiddellijk weer naar 145 te gaan...

Dit voelt ook in mijn borst aan als een extrasystole en ik denk dat de stijging naar 150 gewoon de hartslag is die te vroeg komt en dan de 145 de stevigere hartslag is die weer in het normale ritme volgt...

Probleem is dat ik het er mentaal echt heel lastig mee heb en ik nu niet weet wat ik hier aan kan doen... Tijdens het 24u holter heb ik dit niet gevoeld... Zou dit kunnen komen door de stress? Ik weet echt niet meer wat ik nog kan doen... Fietsen is echt mijn passie en wil hier nog niet mee moeten stoppen...


0

Rapporteer

We zullen uw aanvraag zo snel mogelijk verwerken.

RAPPORTEER ONDERWERPANNULEER


2 REACTIES

  • V D avatar
    Als ik tijdens die ademhaling hartslag probeer te voelen dan voel ik echt zo'n extrasystole tijdens die ademhaling... Zou dit door de stress kunnen komen en weer weg kunnen gaan?

    0
  • F S avatar
    Je moet ook echt niet stoppen met fietsen. Dat is je ontspanning en die heb je hard nodig bij je stressvolle baan. Extrasystolen zijn zoals eerder verteld een normaal verschijnsel en ongevaarlijk. Het is ook een normaal lichamelijk verschijnsel dat je hartslag bij een diepe inademing iets versnelt. Probeer niet teveel op je hartslagmeter te letten maar gewoon lekker te fietsen

    0

Je moet Inloggen om te reageren

×
We use technologies like cookies to store and/or access device information. We do this to improve browsing experience and to show (non-) personalized ads. Consenting to these technologies will allow us to process data such as browsing behavior or unique IDs on this site. Not consenting or withdrawing consent, may adversely affect certain features and functions.
FunctionalAlways active
Statistics
Marketing
AcceptDenyManageSave
Privacy Policy