// Zorg algemeen

Extrasystolen

Beste,ik ben 27 jaar en heb af en toe last en extrasystolen. Begin dit jaar ben ik hiermee naar de spoed geweest. Na het overmatig drinken van koffie had ik zo'n 10 overslagen per minuut. Na 3 dagen opname en allerhande testen (oa inspanningstest) bleek alles normaal.Ik heb dan 2 weken bisopropolol ingenomen, daarna leken de extrasystolen verdwenen.Zo'n 8 maanden heb ik hier geen last van gehad maar nu lijken ze terug zonder aanwijsbare reden… ik heb slechts 1 overslag per week, maar die voel ik wel duidelijk. Uiteraard maak ik mij hier wat zorgen over.Ik vind het onbegrijpelijk dat ik hier 26 jaar totaal geen last van heb gehad, en van de ene op de andere minuut had ik extrasystolen…?Overal heb ik al wat informatie opgezocht en lijken extrasystolen een normaal verschijnsel. Hoe komt het dan dat ik die zo goed voel en vroeger nooit?Ik maag me ook zorgen over de prognose. Verergeren extrasystolen met het ouder worden? Heb ik meer kans op hartfalen dan andere personen?En indien die erger worden, welke behandelingen zijn mogelijk?Of misschien zit dit allemaal in hoofd? Ik moet toch wel toegeven dat ik sinds mijn opname mij extreem bewust (angstig) ben van mijn hartslag en die iedere 10 minuten controleer. Mentaal zwaar om dragen en ik verlang dus naar een (hopelijk) geruststellend antwoord.Alvast Bedankt!

0

Rapporteer

We zullen uw aanvraag zo snel mogelijk verwerken.

RAPPORTEER ONDERWERPANNULEER


3 REACTIES

 • M K avatar
  Geachte Cardioloog,Sinds mijn 17-18 jaar heb ik altijd veel last gehad van extra systole, ik heb 40 jaar gewerkt als verpleegkundige.oa op SEH en IC.Sinds mijn pensionering heb ik extreem veel last van ES alleen heb ik het idee dat het niet van mijn hart komt,Heb op zulke momenten het gevoel dat er heel veel lucht in mijn lichaam zit, soms alsof er een grote luchtbel zit.Kan het niet uitleggen, ben er maanden vanaf geweest en nu begint het weer ineens.Als het zo blijft ga ik weer naar mijn huisarts maar ik krijg niet uitgelegd wat ik voel, lijkt of er alleen maar luchtbellen door mijn lichaam gaan heel erg angstig.Misschien hebt u er ervaring mee.Ik gebruik alleen med. ivm. maaglijden. in het verleden maagzweren gehad.

  0
 • M J avatar
  ik wil toch even de tijd nemen om u te bedanken voor de gerustellende woorden. De laatste maand heb ik zo goed als geen last meer van overslagen. Zoals u al aangaf... Als de ongerustheid verdwijnt, verdwijnen de overslagen... Ik blijf het toch maar een raar verschijnsel vinden. Ook denk ik dat de mentale gevolgen onderschat worden van deze "onschuldige" extrasystolen. Het is een vicieuze cirkel waar soms moeilijk uitraakt en waar kennelijk (gezien het grote aantal gelijkaardige vragen op deze site) veel mensen last van hebben.

  0
 • L D avatar
  Overslagen zijn inderdaad een normaal verschijnsel. Iedereen heeft ze, maar niet iedereen voelt ze. Het is ook een typische klacht die medisch studenten hebben als ze voor het eerst leren over het hart. Er ontstaat dan een soort bewustzijn voor het hartritme en een gevoeligheid voor die overslagen. U heeft ze uw hele leven al, maar bent ze op een dag gaan voelen; ze zijn niet op een kwade dag gekomen, ze waren er al, maar u bent ze gaan voelen.Als het er extreem veel zijn (30.000 per dag) dan kunnen we ze soms met een catheter behandelen. Ik zeg soms, omdat het ook vaak gebeurt dat ze op de dag van de behandeling weer afwezig zijn. We kunnen ze niet opwekken.Medicijnen helpen heel soms. De aanpak ligt bij mij dan ook om de gevoeligheid zoveel mogelijk te verminderen. Net als bij u, gaat die gevoeligheid gepaard met ongerustheid; en, omgekeerd, als de ongerustheid afneemt, verdwijnen bijna altijd ook de klachten. Nogmaals, het is een normaal verschijnsel en het is geheel ongevaarlijk.

  0

Je moet Inloggen om te reageren