// Zorg algemeen

Extra slagen en pacemaker

L.S.,

Ook ik heb soms last van extra slagen (hoewel geen duizenden per dag) en ik heb er al veel over gelezen op deze website. Het voelt vervelend (als ik ze voel) maar ik maak me er niet druk om. Ik heb wel een vraag. Ik heb sinds iets meer dan een jaar een DDD-pacemaker i.v.m. een totaal AV-block. De kamers worden 100% gepaced en de boezems 12%.

Ik weet eigenlijk niet of de pacemaker reageert op de overslagen. Hij registreert ze wel, hoor ik bij de periodieke uitlezing. De pacemaker geeft tot nu toe geen ritmestoornissen aan.

Ik ben benieuwd of er een relatie is tussen de pacemaker en overslagen. Doet een dergelijke pacemaker daar iets mee (corrigeren bijvoorbeeld) of kan dat überhaupt?

Vriendelijke groet,

 


0

Rapporteer

We zullen uw aanvraag zo snel mogelijk verwerken.

RAPPORTEER ONDERWERPANNULEER


1 REACTIE

  • W J avatar
    Geachte In principe kan een pacemaker niets tegen overslagen doen. Overslagen, of extrasystolen, zijn vroeger vallende hartslagen door een vervroegde elektrische activatie in de boezems of de kamers van het hart. Ze zijn goedaardig, en de belangrijkste behandeling is geruststelling, maar ze kunnen inderdaad, zoals u zelf ook beschrijft, hinderlijk zijn. De pacemaker is bedoeld om een vertraagde elektrische activatie van het hart te behandelen (in uw geval door het AV blok), de pacemaker kan overslagen dus in principe niet voorkomen. De pacemaker detecteert de vervroegde elektrische activatie inderdaad wel, en zo'n overslag zal de 'timers' in de pacemaker steeds 'resetten'. Als u inderdaad erg veel last van de overslagen heeft dan is medicatie mogelijk om de overslagen te verminderen. Zoals u het beschrijft heeft u te weinig overslagen om een ablatie te overwegen. Ik hoop hiermee uw vragen voldoende te hebben beantwoord. groet.

    0

Je moet Inloggen om te reageren

×
We use technologies like cookies to store and/or access device information. We do this to improve browsing experience and to show (non-) personalized ads. Consenting to these technologies will allow us to process data such as browsing behavior or unique IDs on this site. Not consenting or withdrawing consent, may adversely affect certain features and functions.
FunctionalAlways active
Statistics
Marketing
AcceptDenyManageSave
Privacy Policy