// Zorg algemeen

Epicardiale ablatie

Hallo, 

Ik heb vandaag te horen gekregen dat ik binnekort een gecombineerde ablatie zal ondergaan: een normale ablatie samen met een epidurale ablatie (van de boezem). Dit omdat ik na 4 ablaties (en pacemaker) nog altijd twee ritmestoornissen heb. Ik heb een goed gesprek gehad met mijn elektrofysioloog en had in eerste instantie geen vragen.

Naderhand heb ik toch een aantal vragen over de epicardiale ablatie (waarover ik weinig op het internet kan vinden):

- Vanuit welke plek wordt de katheter voor de epidurale ablatie in het hart gebracht?

- Is er een verschil in nazorg tussen epidurale ablatie en een normale ablatie? (het verplichte platliggen bij een normale ablatie is mij bijvoorbeeld bekend).

- Is het herstel verschillend met een gewone ablatie?

- En gebeurd het ook in een dagopname zoals de normale ablaties? 

 


0

Rapporteer

We zullen uw aanvraag zo snel mogelijk verwerken.

RAPPORTEER ONDERWERPANNULEER


2 REACTIES

  • - - avatar
    Bedankt voor uw antwoord. Ik weet nu meer wat me te wachten staat.Ik word in het Catharina geholpen dus dat komt mooi uit. Het is alleen geen epicardiale ablatie voor de hartkamers, maar voor de hartboezems.

    0
  • L D avatar
    Bijna alle ablaties worden uitgevoerd aan de binnenkant van het hart (hart-holte, endocardiaal), die makkelijk te bereiken is via de aders of slagaders die in de lies of schouders lopen.Heel soms bevindt de oorzaak van de ritmestoornis zich aan de buitenzijde van het hart, op een plaats waar de hartwand dik is, zoals in de linker hartkamer. Deze plek kan niet vanuit de binnenkant van het hart behandeld worden omdat de effecten van de ablatie niet diep genoeg doordringen. Dan is het noodzakelijk om aan de buitenkant van het hart te onderzoeken en eventueel te behandelen; dat noemen we epicardiaal.Dit bereiken we door via het maagkuiltje toegang te krijgen. Om het hart liggen twee vliezen, die over elkaar heen glijden bij elke hartslag. Het is de bedoeling dat je bij het aanprikken tussen die 2 vliezen uitkomt. Dat vereist ervaring. Epicardiale ablatie worden daarom ook niet in alle ablatie-centra uitgevoerd. Eenmaal tussen die vliezen kan heel makkelijk met de catheter bewogen worden. Soms is ableren toch niet mogelijk, omdat de plek die uitgeschakeld moet worden heel dicht bij een kransslagader ligt, of bij een middenrif-zenuw, die je natuurlijk niet wil beschadigen. Soms ligt er ook een vet-kussentje, waardoor je er ook net niet bij kunt.In het Catharinaz-ziekenhuis brengen wij de patient onder narcose bij een epicardiale ablatie; er blijft een draintje achter dat de volgende dag verwijderd wordt en vervolgens naar huis. Er kan soms napijn zijn, net als bij een gewone ablatie. Bijna altijd wordt er ook endocardiaal catheters geplaatst, dus het platliggen zal er bij horen.Het kan zijn dat in andere ziekenhuizen het iets anders geregeld is.Succes!

    0

Je moet Inloggen om te reageren

×
We use technologies like cookies to store and/or access device information. We do this to improve browsing experience and to show (non-) personalized ads. Consenting to these technologies will allow us to process data such as browsing behavior or unique IDs on this site. Not consenting or withdrawing consent, may adversely affect certain features and functions.
FunctionalAlways active
Statistics
Marketing
AcceptDenyManageSave
Privacy Policy