// Zorg algemeen

Een tweede bypass operatie mogelijk?

Beste,

Ik ben , 35 jaar oud. In 2003 ben ik opgenomen in ziekenhuis, nadat ik naar huisarts was geweest met klachten van me nek en schouders. Dokter had bloed laten afnemen en volgende dag werd ik gebeld dat ik me moest melden op hartbewaking voor een paar tests. Toen ik daar kwam, kreeg ik te horen dat ik een hart-infarct had doorgemaakt en dat ik hypercholesterolemie had. Mijn cholesterol was op dat moment 18.4. Ik ben toen gekatheteriseerd, en kreeg 2 stands. 2 jaar lang last gehad alsnog, maar met medicijnen toch goed gekregen. In 2010 kreeg ik weer last en moest langs de cardioloog. Inspanningstest gehad, en mocht niet meer werken en weer catheterisatie afwachten. Dag erna kreeg ik last en met spoed naar ziekenhuis en catheterisatie gehad. Daar bleek dat ik een aantal vernauwingen had, en doktoren waren aan overleggen. Cardioloog kwam langs en ik vroeg wordt het dotteren of een operatie? Cardioloog gaf aan dat operatie het beste leek, dus ik zei ook dat we dat dan maar moesten doen. Resultaat was dat ik op 27 jarige leeftijd een 5-voudige bypass heb gehad. Ik heb behoorlijk lang gerevalideerd (2 jaar), door te zwemmen en wat te sporten. Echter veel problemen daarbijgehad qua verzuring spieren door de cholesterol medicatie. (crestor 40, modalim 10, en eztrol 10). 2 jaar geleden kreeg ik wat last van me polsen en vertrouwde het niet. In het ziekenhuis gecontroleerd middels hartfilmpje, maar daar was praktisch niets op te zien. Toch een nachtje gehouden en inspanningstest moeten doen, en toen bleek weer dat er 2 vaten vernauwd waren, en een aan de achterkant van me hart 100% dicht zit en niet meer open konden maken. 2 stents gehad, maar konden wel zien dat me lichaam zelf kleine bypasses had gemaakt om zuurstof tekort op te vangen. Af en toe wel wat last, maar volgens de cardioloog is dat dat een stabiele vorm van angina pectoris.Op dit moment staan mijn hoofd kransslagaderen volgens cardioloog gewoon open en is dit prima te doen. Toch vraag ik mezelf af of het mogelijk is om nog eens zo'n operatie in de toekomst te krijgen. Ik ben zelf (klinkt misschien raar) gek op ziekenhuis series op tv. Daar worden ook veel mensen zogezegd met hart operaties geholpen. Nou weet ik dat het maar "T.V" is, maar veel is toch wel realistisch. Nu was daar iemand die al eens een bypass operatie gehad had, en die moest nogmaals geopereerd worden. Daar gaven ze aan dat de cardioloog dat liever niet doet ivm gevaar openen borst en nieuwe kleine aderen. Dit zet mij dan toch weer aan het denken, want de doktoren hebben wel gezegd dat een 2e, soms wel een 3e operatie voorkomt. Echter als ik zoek bijvoorbeeld op google voor informatie hierover, kom ik er maar bar weinig over tegen, behalve een artikel uit 1992 over de slagingskans van een 2e operatie.

Mijn vraag is eigenlijk gewoon:  is er ergens informatie over vervolg operaties? Of kan iemand me vertellen of het heropenen van de borst voor een nieuwe operatie een groter risico is als de eerste keer. En hoe vaak komt het eigenlijk voor dat mensen een 2e operatie krijgen? Ik hoop dat jullie me een beetje op weg kunnen helpen. Mijn cardioloog heb ik het ook wel aangevraagd, en heeft ook wel gezegd dat het mogelijk is. Maar gaf niet al teveel informatie, die zei dat zien we dan t.z.t wel.

Ik hoop dat het een beetje een duidelijk beeld is, misschien wat te uitgebreid verteld hihih sorry daarvoor. Zo een vraag typen is niet echt me ding, bespreken is meer mijn ding.

Alvast bedankt voor de reactie.

Groet


0

Rapporteer

We zullen uw aanvraag zo snel mogelijk verwerken.

RAPPORTEER ONDERWERPANNULEER


2 REACTIES

  • F P avatar
    Uit eigen ervaring weet ik dat je lichaam best wel wat kan verdragen, al moet ik wel toegeven dat ik geen enkele hart-infarct heb gehad. Bij mij is mijn borstkas in 1972 voor de 1ᵉ keer geopend i.v.m. klepoperatie, toen ik 19 was. De 2ᵉ keer in 1987 en de 3ᵉ keer in 2008. Er zit dus wel elke keer minimaal 15 jaar tussen, misschien dat dit ook scheelt. Dus meerdere keren een openhart-operatie is dus wel mogelijk,maar ik ben geen dokter en kan dus niet weten hoe het bij jou zit.

    0
  • F S avatar
    Je verteld een indrukwekkend verhaal. Je bent wel erg jong geconfronteerd met een hartoperatie en ik kan me voorstellen dat de vraag hoe verder je bezig houdt. Ja een 2de operatie is zeker mogelijk en worst ook vaker gedaan. En ja dit maakt de operatie iets risicovoller doordat er in het operatiegebied vaak verklevingen zitten. Ik hoop dat het niet nodig gaat zijn voor je naar als het nodig is weet dan dat het heel goed kan!

    0

Je moet Inloggen om te reageren

×
We use technologies like cookies to store and/or access device information. We do this to improve browsing experience and to show (non-) personalized ads. Consenting to these technologies will allow us to process data such as browsing behavior or unique IDs on this site. Not consenting or withdrawing consent, may adversely affect certain features and functions.
FunctionalAlways active
Statistics
Marketing
AcceptDenyManageSave
Privacy Policy