// Zorg algemeen

Echo/Doppler onnodig na katheterisatie?

Maakt een katheterisatie een Echo/Doppler onderzoek van het hart overbodig? Met andere woorden: als je gekatheteriseerd bent, zijn dan ook alle eventuele afwijkingen aan je hart in beeld gebracht? Ik heb in november 2014 een dotter/stentbehandeling gehad, maar kreeg een paar maanden daarna weer klachten (olifant op borst, zweetaanvallen, opvliegers, kortademig en misselijk) en heb in mei weer een week op de cardiologieafdeling in het ziekenhuis gelegen. Bloedbeeld en hartfimpjes wezen niets uit (bij vorige episode overigens ook niet, toen ik wel degelijk een instabiele AP had, mijn lichaam doet dus kennelijik iets heel a-specifieks) en bij katheterisatie bleek dat mijn aderen er picco bello uitzagen en dat mijn stentje goed is ingegroeid. De vraag is natuurlijk: waar komen die symptomen dan vandaan? Wat ik graag wil weten is of een Echo/Doppler extra informatie oplevert over de conditie van mijn hart en of ik bij mijn cardioloog erop moet aandringen dat er een echo van mijn hart en/of een MRI scan van mijn haarvaten wordt gemaakt om uit te sluiten dat mijn klachten worden veroorzaakt door een micro-vasculair defectje. Ik ben vrouw, 62 jr, prima BMI, hele leven gesport, gezonde leefstijl, niet gerookt, wel veel stress door failliet bedrijf en verdriet over overleden dierbaren, maar ja, wie heeft dat niet?

Bij voorbaat dank voor uw antwoord.

Groet, van den berg


0

Rapporteer

We zullen uw aanvraag zo snel mogelijk verwerken.

RAPPORTEER ONDERWERPANNULEER


1 REACTIE

  • H P avatar
    Allereerst onze excuses dat u zolang op uw antwoord heeft moeten wachten. Uw vraag is helaas tijdens mijn vakantie toch naar mij i.p.v. naar mijn vervanger doorgesluisd, waardoor u ongebruikelijk lang heeft moeten wachten. Excuses. Nu naar uw vraag. Een hartcatheterisatie en een echocardiogram geven verschillende soorten informatie. Wer u pijnklachten van de borst heeft waarbij de hartcatheterisatie goed doorgankelijke kransslagaders laat zien, waarbij met de stethoscoop geen afwijkingen aan het hart gehoord worden en waarbij het ECG op het moment van de pijn ook geen zuurstofproblemen in de hartspier laat zien, draagt een echocardiogram inderdaad weinig bij aan het achterhalen van de oorzaak van het probleem. Wer uw cardioloog vermoedt dat het probleem in de kleine bloedvaatjes van het hart zit zal hij geen echocardiogram, maar een nucleaire scan of een MRI scan voor u afspreken.

    0

Je moet Inloggen om te reageren

×
We use technologies like cookies to store and/or access device information. We do this to improve browsing experience and to show (non-) personalized ads. Consenting to these technologies will allow us to process data such as browsing behavior or unique IDs on this site. Not consenting or withdrawing consent, may adversely affect certain features and functions.
FunctionalAlways active
Statistics
Marketing
AcceptDenyManageSave
Privacy Policy