// Zorg algemeen

Echo "prominente Aorta hoog"?

Ik heb al wekenlang problemen met de buik. het leek in eerste instantie op verstopping met overloopdiarree volgens de huisarts. heb daarvoor movicolon gekregen. de eerste week 34 zakjes gehad, maar met weinig verandering. daarna weer terug naar de huisarts, doorgaan met movicolon, 1 a 2 zakjes per dag.
sinds een week heb ik een vaag zeurend gevoel in de buik. ik vertrouwde het toch niet, de vraag van mij was dan ook zijn het wel de darmen waar ik last mee heb.

vanmorgen dus weer op consult geweest, huisarts heeft buik gevoeld. hij denkt nog steeds iets met de darmen, maar kon het ook niet met zekerheid zeggen. ik voelde de slagader in de buik flink kloppen toen hij aan het voelen was.
nu moest ik bloedprikken om te kijken of daar wat uit komt, en krijg een echo aankomende week van de boven en onderbuik. nou staat er op het formulier voor de echo:
vraagstelling: vaten nakijken en de overige organen. bij klinische gegevens staat: obstipatie/diarree, buikklachten, onderbuik gevoelig, prominente aorta hoog.

dat laatste zet me uiteraard aan het denken. ik weet niet precies wat het betekend, al heb ik wel een idee. prominent is naar buiten uitstekend. dus dan denk ik toch snel aan een verdenking van een verwijding van de buik slagader? Aneurysma??? of maak ik me nu teveel zorgen. hopelijk kunnen jullie me even duidelijkheid geven waar er naar gekeken gaat worden met die echo.
mijn oom is vroeger wel overleden aan een buikaneurisma, mijn moeder is overleden aan een hartstilstand (zonder ooit klachten) en mijn vader klungelt met de bloeddruk.

Hoe zit het dan nu met sporten (hardlopen en mountainbiken) en werken (werk in de ouderenzorg)…kan dat gewoon of moet ik nu toch een beetje oppassen met de hoogte van de hartslag?

groetjes

0

Rapporteer

We zullen uw aanvraag zo snel mogelijk verwerken.

RAPPORTEER ONDERWERPANNULEER


1 REACTIE

  • N V avatar
    Allereerst zou ik je willen laten weten dat onze expertise niet is de buikorganen en ook niet buik aneurysmata. Desalniettemin zal ik proberen een goed antwoord te geven op je 2 belangrijkste vragen. De vraagstelling echo en het sporten.T.a.v. het echo, heeft de huisarts zo te zien een heel brede aanvraag gedaan, waarin hij eigenlijk geen specifieke vraag heeft. Hij heeft een screenend onderzoek, van de buikorganen gevraagd. Daarop wordt ook altijd gekeken naar de diameter van de aorta. Wat hij bedoeld met prominente aorta hoog. Is mij onduidelijk. Dat is geen specifieke benaming voor welk probleem ook met de aorta. Ik zou de uitslag van het onderzoek eens rustig afwachten.Sporten, geeft altijd bloeddrukverhoging maar indien u gezond bent binnen acceptabele normen. Dat wordt door het lichaam gereguleerd en heeft geen directe invloed op de buikaorta. Dus dat kunt u gewoon doen.

    0

Je moet Inloggen om te reageren

×
We use technologies like cookies to store and/or access device information. We do this to improve browsing experience and to show (non-) personalized ads. Consenting to these technologies will allow us to process data such as browsing behavior or unique IDs on this site. Not consenting or withdrawing consent, may adversely affect certain features and functions.
FunctionalAlways active
Statistics
Marketing
AcceptDenyManageSave
Privacy Policy