// Zorg algemeen

druk op hart(zakje)

Hallo,

Ik heb op momenten van stress of door (chronische) hyperventilatie soms last van een druk op de borst. Dit kan dan een paar dagen aanhouden. Ik begreep van een osteopaat dat het bindweefsel/de fascia van middenrif verbonden is met die van de longen en het hartzakje en deze elkaar dus kunnen beïnvloeden.

Kan spierspanning en/of verkramping van deze structuren invloed hebben op de werking/pompfunctie van het hart? (Ik heb overigens een bicuspide aortaklep die normaal functioneert). Hartecho (controle) van begin dit jaar was goed. Bloeddruk gemiddeld 105/65 (v, 33 j, slank postuur).

Alvast bedankt!


0

Rapporteer

We zullen uw aanvraag zo snel mogelijk verwerken.

RAPPORTEER ONDERWERPANNULEER


3 REACTIES

 • L d avatar
  Zou mijn vraag van 21/2 nog beantwoord kunnen worden?Verder nog het volgende als aanvulling:Kan het hart door een andere oorzaak dan een vernauwing in de kransslagader, ook zuurstoftekort krijgen? (door bijv verzuring, verkramping/aanspanning bindweefsel rondom hart).Zo ja, laat een ecg dan ook een zuurstoftekort zien?Laat een ecg overigens alleen een zuurstoftekort zien als de hartspier al beschadigd is of ook al bij een gering en tijdelijk tekort?Ik heb bij eerdere hartfilmpjes een vals positieve uitslag gekregen van een zuurstoftekort terwijl dit niet uit de hartecho’s bleek. De inspanningstest liet zelfs een verbetering zien. Aangezien ik wel regelmatig last heb van een druk op de borst door wsl spierspanning, chronische hyperventilatie (verzuring?) of aanspanning van diepe fascia, zou ik graag wat meer duidelijkheid willen over bovenstaande. (Hart- en vaatziekten komen overigens aan 1 kant v/d familie voor. Mijn LDL was vorig jaar aan de hoge kant maar mijn HDL was ook hoger dan de grenswaarde. De ratio is dus wel goed. Bloeddruk: laag tot normaal).Bedankt!

  0
 • L d avatar
  Ok bedankt! En puur de verkramping/aanspanning vd diepe fascia van het middenrif, de longen en/of hartzakje? Ben al eens bij een osteopaat geweest die dit toen heeft aangegeven. Kan dit (op termijn) ook geen nadelige invloed hebben op de hartkleppen/werking vh hart? (Het trekt langzaam wel weer weg maar komt ook snel weer terug als het getriggerd wordt).

  0
 • F S avatar
  Allereerst de welgemeende excuses voor de vreselijk late beantwoording van de vraag. Hij is helaas aan de aandacht ontsnapt.Er is geen relatie bekend tussen spierspanning en pompfunctie van het hart.Wel is het logisch dat spierspanning een druk of bandgevoel op de borst kan veroorzaken maar deze heeft dan niets te maken met de pijn op de borst die patienten ervaren wer de hartspier zuurstofgebrek heeft.Ook hyperventilatie kan soortgelijke klachten geven.Ik hoop dat de osteopaat je kan helpen een stuk spierspanning kwijt te raken.Succes

  0

Je moet Inloggen om te reageren