// Zorg algemeen

dosering sotalol bij boezemfibrilleren

Bij mij, vrouw van 41, is begin september boezemfibrilleren vastgesteld.Ik heb achtereenvolgens (in overleg met de cardioloog uiteraard) met metoprolol, sotalol en vervolgens flecaininde/verapamil geprobeerd het boezemfibrilleren onder controle te krijgen: na de inspanningstest is besloten dat ik met flecainide/verapamil moest stoppen (mijn ECG leek op de registratie van een aardbeving) en zelf kon kiezen welke betablokker is voorlopig zou blijven slikken. Maandag 17 november heb ik een afspraak in het Catharinaziekenhuis om een mogelijke ablatie te bespreken aangezien medicatie dus niet werkt (daar zie ik erg naar uit!!! licht aan het einde van de tunnel).In eerste instantie ben ik weer metoprolol gaan slikken, maar de ritmestoornis breekt sinds afgelopen dinsdag meerdere keren per dag door. Ik kan niet zeggen dat het continu is, maar van de 24 uur denk ik dat ik 12 - 16 uur een onregelmatige hartslag heb (verspreid over de dag dus).Daarom ben ik gisteren weer overgegaan op sotalol omdat ik heb begrepen dat dit beter de ritmestoornis zelf kan onderdrukken: nu is mijn vraag of ik hier de dosering kan/mag verhogen zonder extra controles (bijv. bloeddruk), ik slik nu 2x daags 40mg.Of moet ik gewoon nog een week doorzetten? En wanneer moet ik serieus aan de bel trekken bij bijv. eerste hulp?

0

Rapporteer

We zullen uw aanvraag zo snel mogelijk verwerken.

RAPPORTEER ONDERWERPANNULEER


3 REACTIES

  • O B avatar
    ik heb hetzelfde probleem de ene dag kan ik met 2 x 40 mg de dag door komen en de andere keer dan moet ik 3x per dag innemen vraag me alleen af welke tijden moet je dan hanteren ,begin altijd in de morgen voor het ontbijt met een keer 40 mg en hou dan 8 uur aan en dan in de middag rond 1600 uur de tweede en dan laat in de avond de laatste om rond 2300 uur maar vaak krijg ik dan hartritmestoornis waarom weet ik niet en dan lig ik de hel nacht weer te schudden in me bed maar ik wacht dan toch tot een uur of 5 om weer een nieuwe van 40 mg in te nemen anders loop het schema weer spaak.tussen door slik ik nog amlodipine en diovan en een halve plaspil dat doe ik elke morgen om 9.30 uur en daar merk ik niks van ik heb ook nog in de avond doxacicine gehad maar daar kreeg ik soms ook hartritme stoornis van.ben al een paar keer overgestap op metropol en later op verapromil maar allebei werkte het voor een paar dagen maar uiteindelijk toch weer hartritmestoornis wat dan weer door sotalol opgelost ging worden op de eerste hulp.

    0
  • w k avatar
    ik heb hetzelfde probleem ..heb sinds 21.9.2009 boezemfibrilleren ..2 x cadioversie gekregen en 3 x tambocor door infuus op de ic ...kreeg een paar jaar later copd en de puffers kunnen de sotalol niet verdragen maar kan niet anders gebruik alvesco,atrovent en spiriva ..gisterenochtend om 5 uur werd ik wakker met fibrilleren en heb toen 1 x 80 genomen mijn dagelijkse dosering is 2 x 80 mg maar als ik een storing heb mag ik er 4 per dag ..nu is het maandag en het is wel gezakt maar nog niet over ..ben vanmorgen begonnen met een halve sotalol en probeer vandaag nog 3 halve te spreiden tot vanavond ..ik weet niet wat ik moet doen als het dan nog niet over is de ene arts zegt neem er gewoon 2 x 80 tegelijk en de andere zegt neem verspreid over de dag halfjes ik weet het niet meer

    0
  • L D avatar
    Goed dat u dit vraagt en niet zelf uw medicatie regelt. De keerzijde van elk ritme-medicijn is dat het bij ondeskundig gebruik ook juist gevaarlijke ritmestoornissen kan uitlokken. U krijgt de sotalol voor de boezems, maar sotalol heeft natuurlijk ook een effect op de elektrische eigenschappen van de hartkamer. Dat laatste effect kan soms juist veranderingen tot stand brengen die er toe leiden dat er levensbedreigende ritmestoornissen ontstaan.Het gunstige, maar dus ook gevaarlijke effect van sotalol is afhankelijk van de nier-functie en bijv. ook van het gebruik van andere medicijnen. Ook vrouwen zijn meer gevoelig voor de gevaarlijke bijwerkingen. Schrik niet, u krijgt een hele lage dosis, en dat gevaarlijke effect kun je makkelijk zien op een ECG. Je kijkt dan naar de QT-tijd.Kortom, voor uw veiligheid is mijn advies om maar even door te zetten. Gelukkig wordt er al gewerkt aan de voorbereidingen voor de ablatie.

    0

Je moet Inloggen om te reageren

×
We use technologies like cookies to store and/or access device information. We do this to improve browsing experience and to show (non-) personalized ads. Consenting to these technologies will allow us to process data such as browsing behavior or unique IDs on this site. Not consenting or withdrawing consent, may adversely affect certain features and functions.
FunctionalAlways active
Statistics
Marketing
AcceptDenyManageSave
Privacy Policy