// Zorg algemeen

dilaterende cardiomyopathie

Geachte Dames/Heren,

Ik ben een man van 78 jaar en de cadioloog heft 12 jaar geleden de diagnose gesteld op non-ischaemische dilaterende cardiomyopathy, oorzaak onbekend, waarschijnlijk door een virus. Over dit laatste heb ik lichte twijfel omdat een aantal aangeboren skeletafwijkingen heb. Waarom zou die cardiomyopathy niet aangeboren kunnen zijn. Bovendien is er altijd met mijn hart aan de hand geweest. Vanaf mijn jongste jeugd is er al gesproken van een klepgebrek. Ook ben ik vaak onderuit gegaan. Overigens heb ik nooit klachten gehad. IK wielren vanaf 1959 en dat doe ik nog steeds. Ik span mij flink in, normaal een uur, kom met een natte rug thuis, ga onder de douche en ga over tot de orde van de dag. Behandeling cardioloog: Ramipril 5 mg, Verapamil 120 mg, apixaban 10 mg, maagbeschermer 40 mg.
Nu heb ik de volgende vragen:
1.Kan vitaminengebruik nog een positief effect hebben op de ontwikkeling van myopathy, in de zin van stabiel houden ervan. Zou men op oudere leefdtijd een vitaminenpreparaat moeten gebruiken, en wel om de volgende reden. In de loop van het leven neemt de productie van maagzuur af. Hierdoor wordt bij ouderen, 70 plussers, vit B12 voorgeschreven omdat door die mindere maagzuurproductie, dit vitamine moeilijker in het lichaam wordt opgenomen. Als dat ook voor andere vitaminen geldt zou extra suppletie daarvan te verdedigen zijn. Maar in welke dosering zou dat moeten zijn?
2. Welke trainingsmethode zou aan te bevelen zijn: duur- of intervaltraining. Van high-intensity intervaltraining worden verbeteringen in de hartfunctie beschreven, en van duurtraining eigenlijk niet.
Wat het hartfalen betreft zit al vanaf 2002 in klasse 1 en dat is nog niet veranderd. Met de vragen die ik gesteld heb wil ik voorkomen dat ik in klasse 2 en/of 3 kom.
Wat is Uw mening daarover.

0

Rapporteer

We zullen uw aanvraag zo snel mogelijk verwerken.

RAPPORTEER ONDERWERPANNULEER


1 REACTIE

  • L avatar
    Geachte heer,Dank voor vragen. Ik kan deze slechts ten dele behandelen vanaf hier, Uw cardioloog kan dit waarschijnlijk beter, omdat hij veel meer van u weet. In z'n algemeenheid het volgende:- een aangeboren cardiomyopathie zou waarschijnlijk eerder in het leven aan het licht gekomen zijn. Een familiaire cardiomyopathie kan zich in sommige gevallen wel op 66-jarige leeftijd voor het eerst openbaren.- het "klepgebrek" kan zeker ook met de verminderde hartfunctie te maken hebben, afhankelijk van wat voor klepgebrek en hoe ernstig dit is.- het wielrennen vind ik een hele goede manier om met het hartfalen om te gaan. Het verschil in effect van interval- t.o.v. duursport is volgens mij lastig te beoordelen bij klasse 1 patiƫnten. Ik raad u aan om een keer een afspraak te maken bij collega Kemps in het Maxima Medisch centrum. Hij is een expert op het gebied van inspanningstherapie bij hartfalen.- Als u geen vitaminegebrek heeft, vind ik het innemen van vitaminen niet zinvol en een heel goed 2015,

    0

Je moet Inloggen om te reageren