// Zorg algemeen

cryo-ablatie of kryoablatie

Wordt in het Catharinaziekenhuis deze vorm (bevriezing) van ablatie toegepast?

Wat zijn de voor of nadelen in vergelijking met de RF ablatie (branden)?

complicaties?

Is er informatie beschikbaar?


0

Rapporteer

We zullen uw aanvraag zo snel mogelijk verwerken.

RAPPORTEER ONDERWERPANNULEER


3 REACTIES

 • L D avatar
  Robot techniek wordt gebruikt bij hele bijzondere behandelingen, zoals bij patienten met aangeboren hartafwijkingen. Echte, ook hier is het zelfs nog niet duidelijk of dat echt meerwaarde heeft. Voor de routine behandeling van boezemfibrilleren is er nu, en in de nabije toekomst, geen enkele meerwaarde voor robots. Maar, ik verwacht dan over een jaar of 10 dat wel eens anders zou kunnen zijn.

  0
 • m v avatar
  Dank u wel voor uw antwoord,voor mij is het duidelijk ook wat betreft mogelijke risico's.Wordt er nu of in de toekomst middels robottechnieken gewerkt aan deze behandeling in dit ziekenhuis? Neemt dat de risico's weg of juist niet?

  0
 • L D avatar
  In het Catharina ziekenhuis voeren wij, net als in andere ziekenhuizen, cryo-ablaties uit. Cryo duidt op het gebruik van koude om een litteken te maken in het hart. Met de traditionele RF-techniek wordt er opgewarmd.Het kan voor vele ritmestoornissen gebruikt worden en ook voor boezemfibrilleren. Er wordt dan een ballon gebruikt, die de longader afsluit en rondom een litteken maakt. Er zijn steeds meer aanwijzingen dat deze techniek iets betere resultaten kent bij mensen met boezemfibrilleren dan de RF-techniek. Echter, ze zijn nog niet in een studie ten opzichte van elkaar onderzocht. De vaardigheid van de dokter blijft hier heel belangrijk. Een onervaren dokter die een 'verbeterde' techniek gebruikt, betekent nog niet dat er ook een beter resultaat is. De belangrijkste bijwerking van de cryo techniek is de kans op een beschadiging van een ademhalingszenuw, waardoor een deel van het middenrif niet meer beweegt. Dit is gelukkig bijna altijd tijdelijk, en we gebruiken ook technieken tijdens de behandeling om het te voorkomen.

  0

Je moet Inloggen om te reageren