// Zorg algemeen

Crestor of rode rijst in combinatie met Ezetrol

Ik heb momenteel een totaal cholesterol van 199.LDL van 142HDL van 48nond-HDL van 151Triglyceriden van 97ratio totaal/hdl: 4,15 en ratio Hdl/ldl van 0,338 en ratio tri/hdl van 2,021Ik gebruik momenteel enkel 1 capsule 400 mg cholesteril rode rijst (3% mnacoline K) per dag.De ene arts raad me aan dit te combineren met Ezetrol en een andere om beide te vervangen door Crestor omdat de LDL te hoog zou zijn. Nochtans blijven de ratio's binnen de grenzen.Ik voel me goed bij de rode rijst en heb bijwerkingen van Crestor (libido verlaging tot zero).Ezetrol zou wel de cholesterolwaarden verlagen maar het zou niet bewezen zijn dat het effectief invloed heeft op vermindering van hartinfarcten of mortaliteit. Maar her en der lees ik dat dit ook voor ruvastatine (Crestor) evenmin het geval is. In mijn familie komt nogal wat suikerziekte voor en ik heb ook bang dat Crestor een diabetes 2 uitlokkende factor zou kunnen hebben.Volstaat rode rijst alleen niet, en mag ik zo nodig vertrouwen stellen in Ezetrol?

0

Rapporteer

We zullen uw aanvraag zo snel mogelijk verwerken.

RAPPORTEER ONDERWERPANNULEER


3 REACTIES

  • P T avatar
    In mijn bericht van 30 augustus heb ik de nadruk gelegd op het belangrijke verschil ten aanzien van de noodzaak tot verlaging van het cholesterol bij enerzijds mensen met een eerder hartinfarct , dotterbehandeling of omleidingoperatie versus mensen die verder geen risicoverhogende factoren hebben voor hart- en vaatziekten.Als u bij de categorie met een verhoogd risico behoort kun je over het algemeen stellen dat het verlagen van het cholesterol tot een lager risico op nieuwe problemen (overlijden, hartinfarct etc) leidt. Het meeste bewijs voor een risicoverlagend effect ligt bij de zogenaamde statines (cholesterolverlagende middelen als simvastatine, atorvastatine en crestor). Dus dan zou een behandeling met crestor de voorkeur hebben en als een statine niet verdragen wordt (bijwerkingen) eventueel ezetrol (minder bewijs).Als u bij de categorie behoort zonder verhoogd risico, is de bewijslast voor cholesterolverlaging veel minder. Methoden als cholesterolarm dieet, rode rijst ed zijn dan vaak afdoende.

    0
  • H K avatar
    Ben benieuwd naar het antwoord op de vraag

    0
  • P T avatar
    Dat is een interessante vraag. Voor ik deze vraag beantwoordt, moet ik eerst een aantal dingen uitleggen.Een verhoogd cholesterol is net als bijvoorbeeld roken en diabetes mellitus een zogenaamde risicofactor: al die factoren tellen mee bij het bepalen van het risico op hart- en vaatziekten (zoals hartinfarct en beroerte).Afhankelijk van het totale individuele risico op hart- en vaatziekten dient een (verhoogd) cholesterol wel of niet verlaagd te worden. Voor de uitleg heb ik hieronder daarom twee categorieën beschreven:1. Patienten die al hart of vaatziekte hebben, zijn over het algemeen gebaat bij cholesterolverlaging, preferabel met statines (zoals crestor). De kans op opnieuw bv hartinfarct of beroerte wordt dan evident lager.2. Bij mensen die geen hart of vaatziekte hebben (dus bv geen hartinfarct, beroerte of dotterbehandeling hebben gehad) ligt het genuanceerder: bij die mensen hangt de noodzaak tot verlaging van het cholesterol af van het totale risico op hart of vaatziekte. Zo is er bij iemand die rookt, diabetes mellitus heeft en 65 jaar is, een sterk verhoogd risico en moet het cholesterol dan ook goed gereguleerd worden. Soms lukt dat met dieetadvies (cholesterolarm eten), maar vaak is cholesterolverlaging nodig met medicatie. Daarentegen is er bijvoorbeeld geen noodzaak tot cholesterolverlaging bij een jong persoon met een licht verhoogd cholesterol en geen andere risicofactoren.Om op uw vraag te komen: uw totale risico op hart of vaatziekte bepaalt dus of het cholesterol naar lagere waardes teruggebracht moet worden:- Behoort u tot categorie 1.? Dan heeft u baat bij een lager cholesterol en LDL-cholesterol dan hierboven beschreven.- Behoort u tot categorie 2.? Dan kan uw arts aan de hand van een risicotabel bepalen of uw cholesterol verder omlaag moet. Mocht dat niet nodig zijn, dan kunt u uiteraard prima doorgaan met rode rijst.

    0

Je moet Inloggen om te reageren

×
We use technologies like cookies to store and/or access device information. We do this to improve browsing experience and to show (non-) personalized ads. Consenting to these technologies will allow us to process data such as browsing behavior or unique IDs on this site. Not consenting or withdrawing consent, may adversely affect certain features and functions.
FunctionalAlways active
Statistics
Marketing
AcceptDenyManageSave
Privacy Policy