// Zorg algemeen

Coronaire spasmen

Na een hartcatheterisatie in september jl. werd vernauwing van 1 kransslagader geconstateerd van 90%, de andere waren schoon en werd er een afspraak gemaakt voor dotteren en plaatsen van een stent. Er was toen al discussie tussen mijn eigen cardioloog en de interventiecardioloog over het wel of niet plaatsen van een stent, er waren toen al twijfels bij de interventiecardioloog. Dat werd mij door mijn eigen cardioloog ook verteld, maar hij was van mening dat er toch een stent geplaatst moest worden. Tijdens de 2e catheterisatie in oktober jl. constateerde de interventiecardioloog dat tijdens het inspuiten van een medicijn om het hart te foppen de doorgang voor 90% open was, dus stent plaatsen vond hij niet nodig. Er was nauwelijks verkalking te zien. Diagnose coronaire spasmen veroorzaakt omdat de bewuste kransslagader niet in een goede conditie is door veroudering en er een deukje zit, die spasmen oproept (?) en dan dichtgedrukt wordt. Met diverse bloeddrukverlagers, vaatverwijders en een cholesterolverlager werd ik naar huis gestuurd met een controle afspraak over een half jaar en als dan alles goed is hoef ik niet meer bij de cardioloog terug te komen en moet mijn huisarts mij controleren en medicijnen voorschrijven. Op mijn vraag of in de bewuste ader niet een stent geplaatst kan worden, zodat deze door de spasmen niet dichtgedrukt kan worden kreeg ik geen antwoord. De klachten zoals voor de catheterisaties zijn nog dezelfde namelijk regelmatig kortademig (het gevoel niet achter de adem te komen). Een second opinion vind ik nog een brug te ver. Graag zou ik willen weten of in andere ziekenhuizen wel een stent geplaatst wordt. De officiele diagnose kreeg ik van mijn huisarts te horen

0

Rapporteer

We zullen uw aanvraag zo snel mogelijk verwerken.

RAPPORTEER ONDERWERPANNULEER


8 REACTIES

  • M v avatar
    Op 1 februari werd bij mij ook Prinz metal angina pectoris gediagnosticeerd, coronaire vaatspasmen dus. Ik kreeg een tip en begon op 9 m aan de Buteyko-cursus. Google maar! Ik gebruik geen medicijnen en mijn klachten zijn nagenoeg verdwenen.Ik heb absoluut geen pijn meer noch rond mijn hart noch in mijn linkerarm. Wel 2x daags trainen om het Co2 gehalte in het bloed te verhogen zodat de zuurstof die nodig is voor hart en bloedvaten etc. etc. vrij kan komen door difusie. Als je je de nieuwe manier van ademen hebt eigen gemaakt wordt het leven weer aangenaam. Ik wens het iedereen toe die problemen met t hart en longen etc.etc. heeft! :-) Succes!

    0
  • R T avatar
    Ik hoop dat dit bericht nog actueel is....maar ik heb wel de ervaring met het plaatsen van stents. In juli '14 is de eerste geplaatst , daar waar na een ermitrine test een groot stuk dicht zat, helaas zijn de spasmes dusdanig gaan verplaatsen en uit gaan breiden dat er in november besloten werd om er nog 4 bij te plaatsen. De spasmes drukken nu op de stents waardoor ik niet direct de pijn meer voel, maar tot onze grote verbazing, cardioloog en interventie chirurg, gingen de spasmes nu naar de kleinere vaten. Op deze plekken kunnen helaas geen stents worden geplaatst maar moet het met de medicijnen opgelost worden. Helaas reageer ik niet op de medicijnen zoals het zou moeten en ervaar ik dagelijks druk op de borst en hele snelle vermoeidheid. Zelfs in die mate dat ik het niet meer voor elkaar krijg om 1 uur achter elkaar mijn arbeid te kunnen verrichten. Dus in mijn geval zijn de geplaatste stents wel een oplossing voor het grote vat, maar heb ik de pech dat de spasmes zich verplaatsen naar andere plekken.Ik hoop dat ik jullie hiermee iets verheldering heb kunnen brengen omtrent het plaatsen van stents bij spasmes......Als er vragen zijn bericht me gerust en dan hoop ik dat ik ze kan beantwoorden.Met groet

    0
  • M v avatar
    Er zijn tijden dat ik dagenlang totaal geen klachten heb. Dan wandel ik een uur langs het strand en thuis aangekomen heb ik nog energie over om 20 min. op de loopband te lopen. Nu heb ik al weer 3 dagen de benauwdheid terug - hevige pijn op de borst zoals bij de klachten op de site van de hartstichting staat onder het kopje Prinzmetal - heb ik nooit gehad, maar wel kortademig en het gevoel niet achter de adem te komen. Het maakt hierbij niet uit of ik in rust of actief ben. Horen deze af en aan klachten bij deze aandoening? Ik ga mijn vragen ook op het forum zetten, zou graag van lotgenoten ervaringen willen lezen. Dank alvast weer voor je reactie.

    0
  • M v avatar
    Wat fijn dat je zo snel reageert en alles zo duidelijk uitlegt. Heel blij mee!groet van

    0
  • P T avatar
    Dat kan inderdaad zo'n tijd in beslag nemen. Deel medicijnen is gericht op klachtenvermindering, maar ander deel op verbetering van de binnenkant van je bloedvaten en dat laatste heeft tijd nodig.

    0
  • M v avatar
    Nog een vraag. Ik kreeg inderdaad een zak medicijnen naar huis na de diagnose, zoals vaatverwijders, statines en bloeddrukverlagers. Ik vroeg aan mijn cardioloog hoe lang het zou duren wer deze medicijnen zouden aanslaan en de klachten verminderen en kreeg als antwoord reken maar op een half jaar. Is dat ook uw mening? Contact met mijn cardioloog loopt altijd via zijn secretaresse en v.v. en dat is lastig communiceren.

    0
  • M v avatar
    Veel dank voor de snelle reactie. Nu begrijp ik het beter. Van dat stofje heeft niemand mij iets verteld. Hartelijke groet van

    0
  • P T avatar
    Deze vraag komt vaker terug binnen dit forum en ook op de cardiologische polikliniek. En dat komt met name omdat het een lastig te behandelen ziektebeeld is en eigenlijk ook omdat we er nog niet alles van begrijpen.Laten we beginnen met wat we wel weten. Je huisarts heeft de diagnose 'Prinzmetal' angina pectoris aan je uitgelegd. Dat betekent dat er sprake is van aanvalsgewijze verkramping (spasme) van de kransslagader, waardoor de bloedtoevoer naar het hart tijdelijk minder is en er klachten van pijn of druk op de borst op kunnen treden. Het is een diagnose die we over het algemeen pas kunnen stellen als andere oorzaken zijn uitgesloten. Zo dient er bijvoorbeeld uitgesloten te worden dat er sprake is van een belangrijke vernauwing in de kransslagader (zoals bij jou ook gedaan). De spasme ontstaat doordat de binnenste laag van de kransslagader beschadigd is en daardoor onvoldoende stofjes af kan geven om het vat mooi wijd open te houden. Eerste behandeling bestaat dan ook uit vaatverslappers (zoals calciumantagonisten) en medicatie die verdere beschadiging van het de kransslagader tegengaat (statine, ace-remmer). Als dat niet werkt kan er over gegaan worden tot ingrijpendere behandelingen als het plaatsen van een stent, maar de ervaringen met dat soort behandelingen zijn zeer wisselend en geven geen garantie tot succes. Je behandelt immers maar 1 plek met zo'n stent, terwijl de spasme ook op andere plekken kan optrden. Daarnaast is een dotterbehandeling ook niet risicoloos. Succes!

    0

Je moet Inloggen om te reageren

×
We use technologies like cookies to store and/or access device information. We do this to improve browsing experience and to show (non-) personalized ads. Consenting to these technologies will allow us to process data such as browsing behavior or unique IDs on this site. Not consenting or withdrawing consent, may adversely affect certain features and functions.
FunctionalAlways active
Statistics
Marketing
AcceptDenyManageSave
Privacy Policy