// Zorg algemeen

Coronaire calciumscore

Geachte dokter,

Heeft het zin om een coronaire calciumscore te laten bepalen in de volgende situatie: familiaire dysbetalipoproteinemie (waarvoor statine gekregen), 42 jaar, geen andere ziektes. Enige tijd geleden wel wat klachten gehad in het borstgebied (niet typisch), waarvoor voor de zekerheid toch een fietstest en ecg is uitgevoerd, waarbij resultaat prima was. Is het zinvol om toch een coronair calciumscore te laten bepalen, of is dit niet zinvol gezien de goede fiestest? Dit in verband met verhalen die je hoort dat er vernauwingen zijn ondanks goede fietstest (valse negatief). Daarnaast heb ik mogelijk al redelijke vernauwingen aangezien mijn familiaire dysbetalipoproteinemie pas bij 40 jaar ontdekt is, en dus nog maar kort wordt behandeld. Is een goede fietstest dan geruststellend genoeg?

Alvast dank voor uw reactie.


0

Rapporteer

We zullen uw aanvraag zo snel mogelijk verwerken.

RAPPORTEER ONDERWERPANNULEER


1 REACTIE

  • F S avatar
    Je hebt helemaal gelijk dat een fietstest die negatief is niet altijd betekent dat er niets aan de hand is. als er ondanks een negatieve fietstest toch met regelmaat klachten van pijn op de borst worden gemeld die typisch zijn voor zuurstofgebrek van de hartspier en iemand heeft tevens een hoog risicoprofiel dan is een hele logische volgende stap het maken van een CT scan van de coronaire waarbij een calciumscore kan worden bepaald. Indien er een lage calciumscore is kunnen in dat zelfde onderzoek de kransslagaderen worden afgebeeld.Voor een goed inschatting van jouw situatie moet je echt in overleg met je eigen cardioloog

    0

Je moet Inloggen om te reageren

×
We use technologies like cookies to store and/or access device information. We do this to improve browsing experience and to show (non-) personalized ads. Consenting to these technologies will allow us to process data such as browsing behavior or unique IDs on this site. Not consenting or withdrawing consent, may adversely affect certain features and functions.
FunctionalAlways active
Statistics
Marketing
AcceptDenyManageSave
Privacy Policy