// Zorg algemeen

coronaire angio CT-scan

Hallo,

Mijn broer en ik (beiden hartpatient) vragen ons het volgende af:

Bij ons is bekend dat hartkatheterisatie een methode is om o.a. te kunnen zien in hoeverre aderen in je bostkas zijn dichtgeslibd.

Mij is ter ore gekomen dat een modernere en zeer effectieve methode  zou zijn: een coronaire angio CT-scan.

Natuurlijk kan ik via internet daarover  info vinden, maar wij vernemen het liever van een deskundige.

Er werd ook gezegd dat in Nederland deze methode niet wordt toegepast,

Op de vraag "waarom niet" was het antwoord als volgt, ik citeer:

" vanwege nadelige gevolgen voor andere organen in de borstkas".

Kunt u mij opheldering verschaffen.?

Tevens zitten wij met het volgende:

Na behandeling van hartproblemen(bij mijn broer plaatsing van stents, bij mij bypasses) gaat het hopelijk (zoals bij ons)weer goed of in ieder geval beter, maar er wordt helemaal niet meer gecontroleerd of aderen opnieuw, danwel andere aderen zijn dichtgeslibd.............

Bij mijn broer heeft dit kortgeleden geleid tot een hartinfarct en plaatsing van nog een stent.

Dit had toch voorkomen kunnen worden indien er controle op de dichtslibbing van aderen had plaatsgevonden.?

Wij zijn erg benieuwd en ook alvast dankbaar voor uw antwoord.

 


0

Rapporteer

We zullen uw aanvraag zo snel mogelijk verwerken.

RAPPORTEER ONDERWERPANNULEER


2 REACTIES

  • N M avatar
    Ct scan angio zonder contrastIvm klachten van pijn op de borst ben ik verwezen naar de cardioloog. Doordat ik een keer allergisch heb gereageerd op jodiumcontrast, is besloten tot een ct zonder contrast. Mijn vraag is nu of dit wel voldoende uitsluitsel kan geven voor het vastellen van vaatvernauwingen?Is mra niet specifieker? Wordt daarvoor ook een jodium bevattend contrast gebruikt?

    0
  • P T avatar
    Bedankt voor uw vragen. Het zijn er best een paar. Ik zal proberen ze stuk voor stuk te beantwoorden- CT-scan van de kransslagaders van het hart:Zowel met behulp van de CT-scan als met hartcatheterisatie kunnen de kransslagaders (en eventuele vernauwingen) in beeld gebracht worden. Bij beide methodes wordt gebruik gemaakt van röntgenstraling. Het voordeel van CT-scan ten opzichte van hartcatheterisatie is dat je voor een CT-scan niet met katheters door de pols of lies naar het hart hoeft. De CT-scan noemen we dan ook een niet-invasieve methode. De CT-scan wordt in Nederland wel degelijk gebruikt en is met name nuttig om bij mensen met pijn op de borst eventuele vernauwingen uit te sluiten. Bij mensen die al bekend zijn met vernauwingen, stents hebben of veel kalk in de bloedvaten, is een CT-scan minder geschikt; een CT-scan kan bijvoorbeeld niet goed door stents of kalk kijken en in die gevallen kan zo'n scan dus vernauwingen missen.- Controle na omleidingoperatie of stents:De standaardcontrole na een dotterbehandeling met stents of na omleidingoperatie is gericht op het zo klein mogelijk maken van de kans op nieuwe vernauwingen; centraal bij de controle staat dus de behandeling van cholesterol, bloeddruk etc. Aanvullend onderzoek om te beoordelen of er nieuwe vernauwingen zijn, wordt door de internationale richtlijnen, met name geadviseerd als iemand (nieuwe) klachten heeft. Met andere woorden: als het goed gaat (er zijn geen klachten), dan meestal geen CT-scan, hartcatheterisatie etc. Er zijn meerdere belangrijke redenen om dergelijk onderzoek niet standaard te doen bij controle, maar de belangrijkste is dat dergelijk onderzoek standaard uitvoeren over het algemeen geen zekerheid biedt: de situatie van nu kan over afzienbare tijd weer heel anders zijn. En daarmee is ook uw laatste vraag beantwoordt: een hartinfarct voorkom je eigenlijk niet met routinematig onderzoek; het is veel effectiever om de aandacht te vestigen op behandeling van risicofactoren.Kunt u hier iets mee?

    0

Je moet Inloggen om te reageren

×
We use technologies like cookies to store and/or access device information. We do this to improve browsing experience and to show (non-) personalized ads. Consenting to these technologies will allow us to process data such as browsing behavior or unique IDs on this site. Not consenting or withdrawing consent, may adversely affect certain features and functions.
FunctionalAlways active
Statistics
Marketing
AcceptDenyManageSave
Privacy Policy