// Zorg algemeen

Constante extrasystolen kans op Brugada?

Momenteel ervaar ik sinds vijf dagen bijna constant extrasystolen. Bij vermoeidheid nemen deze overdag toe en ’s nachts zijn ze het ergst. Ik slaap de laatste dagen niet voor 03:00 uur omdat de extrasystolen dermate aanwezig zijn dat in slaap vallen onmogelijk is. De vermoeidheid die volgt maakt het weer erger…

Ik ben bekend met extrasystolen sinds mijn 21e, ben momenteel 35 jaar. Ik heb enkele malen een plotselinge versnelling van mijn hartslag naar meer dan 200 bpm ervaren, vaak na een plotselinge beweging. Naar aanleiding hiervan ben ik destijds door een cardioloog onderzocht (24 uurs holter, fietstest) Ook heb ik een tweetal keer een sportmedische keuring gehad waarbij een inspanningsonderzoek is verricht. Hier is nooit iets bijzonders uitgekomen.

Omdat de extrasystolen sinds vijf dagen onafgebroken aanwezig zijn ben ik me hierover zorgen gaan maken. Afgelopen vrijdagnacht bij de huisartsenpost geweest. Hier werden extrasystolen waargenomen door te voelen en te luisteren naar mijn hart. Geadviseerd werd om nogmaals bloedonderzoek en holteronderzoek aan te vragen. Deze volgen morgenochtend.

Ik hoop uiteraard dat het gaat om onschuldige extrasystolen maar vanwege de hoge frequentie van de extrasystolen denk ik ook aan andere oorzaken, bijvoorbeeld Brugada Syndroom. Hieronder beschrijf ik een aantal van mijn klachten, wellicht kan iemand beantwoorden of deze bij een ernstige ritmestoornis als bijvoorbeeld Brugada passen of meer bij een onschuldige?

Momenteel merk ik juist een stabiel hartritme bij inspanning en juist flinke extrasystolen bij ontspanning met name bij het in bed liggen. Opmerkelijk is ook dat bij een saunabezoek het hartritme stijgt en stabiel en krachtig is en bij het afkoelen (dompelbad of ijsbad) verstoord raakt.

Het lijkt dat zodra mijn hartslag lager wordt de extrasystolen toenemen. Mijn hartslag, nu in rust zittend achter een bureau is circa 65 bpm, als ik loop iets boven de 100 bpm en zakt altijd behoorlijk snel bij rust. 

In het verleden kreeg ik bij krachttraining extrasystolen en soms tijdens het hardlopen. Een enkele keer heb ik het gevoel gehad dat ik flauwviel vanwege een pauze in mijn hart. Ik ben echter nooit flauw gevallen en ervaar ook geen vermoeidheid. Wel een dromerig of dof gevoel in mijn hoofd. Ook ervaar ik bij een bepaalde manier van plotseling en snel bukken een gevoel van stuwing in mijn buik (aorta?) die een verstoord hartritme kan uitlokken.

Ik moet hierbij vermelden dat mijn levensstijl de laatste tijd ongezond is geweest (te veel alcohol en regelmatig roken). Omdat ik in het verleden bij ongezonde levensstijl juist meer klachten kreeg schreef ik deze daaraan toe. Deze namen tenslotte ook weer af zodra ik meer sportte en fitter werd (of voelde ik de extrasystolen minder?).

Omdat ik nu sinds vijf dagen veel extrasystolen ervaar ben ik direct gestopt met roken en drinken van alcohol. Kunnen dit ontwenningsverschijnselen zijn? Ze nemen niet af, de ene dag meer dan de andere.

Ik ben een beetje radeloos en met name bang voor een ernstige onderliggende oorzaak. Indien er sprake is van het Brugadasyndroom of andere stoornissen, zal dit dan zichtbaar zijn op het 24 uurs holteronderzoek dat morgen volgt? Zou deze eerder zichtbaar zijn geweest en over het hoofd gezien?

Alvast hartelijk dank voor de genomen moeite dit te lezen en te beantwoorden. Zodra de uitslagen van mijn onderzoeken bekend zijn zal ik deze ook hier delen.


0

Rapporteer

We zullen uw aanvraag zo snel mogelijk verwerken.

RAPPORTEER ONDERWERPANNULEER


1 REACTIE

  • L D avatar
    U moet het hele idee over Brugada-syndroom verlaten. Ik weet niet hoe u aan die gedachte komt, maar er is geen relatie tussen overslagen en Brugada. Brugada zou gezien zijn op de vele Ecg's die bij u gemaakt zijn.Verder is er nu geen nieuw probleem bij u en is er de afgelopen 14 jaar niets ernstigs gebeurd.Overslagen zijn wispelturig, en lastig te voorspellen. Dat ze eerder optreden als het hart vertraagt is een bekend fenomeen.

    0

Je moet Inloggen om te reageren

×
We use technologies like cookies to store and/or access device information. We do this to improve browsing experience and to show (non-) personalized ads. Consenting to these technologies will allow us to process data such as browsing behavior or unique IDs on this site. Not consenting or withdrawing consent, may adversely affect certain features and functions.
FunctionalAlways active
Statistics
Marketing
AcceptDenyManageSave
Privacy Policy