// Zorg algemeen

Combinatie statine + fibraat

L.S., graag zou ik het volgende willen vragen over de combinatie van een statine plus een fibraat:

1) Klopt het dat het risico op rhabdomyolyse beduidend hoger is voor combi gemfibrozil + statine dan voor combi ander fibraat (bv. ciprofibraat of bezafibraat) + statine?

2) Hoe reëel is een verhoogd risico op rhabdomyolyse bij combi gebruik statine + fibraat in de dagelijkse praktijk? Is dit iets waar je je als patiënt zorgen over moet maken?

NB: achtergrond: ik heb familiaire dysbetalipoproteinemie, waarvan de richtlijnen aangeven dat combi statine + fibraat het beste resultaat geeft

Alvast dank voor uw reactie.


0

Rapporteer

We zullen uw aanvraag zo snel mogelijk verwerken.

RAPPORTEER ONDERWERPANNULEER


1 REACTIE

  • P T avatar
    In antwoord op uw vragen:1) Op basis van wetenschappelijk onderzoek blijkt inderdaad dat de combi van een statine met fibraat leidt tot een verhoogde kans op rhabdomyolyse (ernstige mate van spiercelverval). Dit geldt met name voor de combi simvastatine en gemfibrozil, maar dit risico is ook verhoogd in combinatie met bv rosuvastatine en atorvastatine.Als er een indicatie bestaat voor toevoeging van een fibraat aan statine: bijvoorbeeld bij een gecombineerd probleem van hoog LDL-cholesterol en hoog triglyceridengehalte (met name als triglyceriden > 10, want dan is er een verhoogde kans op alvleesklierontsteking) dan moet het risico op rhabdomyolyse afgewogen worden tegen het beschermend effect tegen alvleesklierontsteking. 2) Hier bestaan geen harde cijfers over, dus blijft een afweging door de specialist in ieder individueel geval.

    0

Je moet Inloggen om te reageren

×
We use technologies like cookies to store and/or access device information. We do this to improve browsing experience and to show (non-) personalized ads. Consenting to these technologies will allow us to process data such as browsing behavior or unique IDs on this site. Not consenting or withdrawing consent, may adversely affect certain features and functions.
FunctionalAlways active
Statistics
Marketing
AcceptDenyManageSave
Privacy Policy