// Zorg algemeen

Citalopram en Sotalol

Geachte dokter,

ivm boezemfibrileren gebruik ik al jaren 2 maal daags 40 Mg sotalol.

Nu moest ik helaas ook een AD gaan gebruiken en is er gekozen voor Citalopram. Voor gebruik is er eerst een Ecg gemaakt om de qt tijd te controleren. Ik gebruik de Citalopram nu 6 weken en heb inmiddels recent (2 dagen geleden) weer een ecg laten maken om te kijken of er veranderingen waren. De ecg was in orde. Nu is de afspraak met de cardioloog dat ik bij elke verhoging van Citalopram na twee weken weer de qt tijd laat beoordelen.

mijn vraag is eigenlijk, is dit voldoende om de medicatie veilig te kunnen gebruiken?

 

dank alvast voor uw reactie

 


0

Rapporteer

We zullen uw aanvraag zo snel mogelijk verwerken.

RAPPORTEER ONDERWERPANNULEER


2 REACTIES

  • R R avatar
    Geachte dokter ,Hartelijk dank voor uw reactie op mijn vraag.À.s vrijdag heb ik een afspraak bij mijn cardioloog.Is het verantwoord in dit geval om hier op te wachten?En inderdaad als de Sotalol niets anders doet dan een beta Blokker vraag ik mij af waarom andere artsen niet op het idee komen om deze medicatie aan te passen. Inmiddels zijn er al 3 ecg's gemaakt en wordt er gezegd, alles is goed. groet,

    0
  • L D avatar
    Uw vraag is erg relevant, omdat inderdaad gelijktijdig gebruik sotalol en citalopram bij sommige kan leiden tot QT-verlenging, wat dan weer gepaard gaat met een verhoogd risico op gevaarlijke ritmestoornissen. QT-tijd op alleen een rust-ECG zegt niet alles. Een inspanningsonderzoek is eigenlijk nodig om het beter te onderzoeken. Mijn idee is eigenlijk om een vervanging voor de sotalol te overwegen. 40 mg sotalol heeft alleen een beta-blokkerend effect en geen 'ritme-effect' . Dat laatste ontstaat pas bij doseringen boven de 80 mg. Bovendien kan dat beta-blokkerende effect leiden tot depressie. Dus, ik stel voor om te bespreken of u niet beter een ander medicament dan een beta-blokker te gebruiken om het depressie-effect van sotalol te voorkomen. Als u toch een beta-blokker moet gebruiken, dan geen sotalol (wat nu alleen werkt als beta-blokker), maar een gewone beta-blokker zodat u in ieder geval van de potentiële interactie verlost bent.

    0

Je moet Inloggen om te reageren

×
We use technologies like cookies to store and/or access device information. We do this to improve browsing experience and to show (non-) personalized ads. Consenting to these technologies will allow us to process data such as browsing behavior or unique IDs on this site. Not consenting or withdrawing consent, may adversely affect certain features and functions.
FunctionalAlways active
Statistics
Marketing
AcceptDenyManageSave
Privacy Policy