// Zorg algemeen

cholesterolverlager nodig?

Als gevolg van SCAD heb ik vorig jaar 2 x een hartaanval gehad. 1 x zijn er 3 stents geplaatst.

Ik leefde gezond, deed 3 x per week aan sport, rook niet, drink niet overmatig en geen overgewicht. Geen verhoogde bloeddruk, geen verhoogd cholesterol.

Van mijn cardioloog moet ik echter de atorvastatine na 1,5 jaar blijven gebruiken. Samen met de antistolling en de betablokker. Gevolg is weinig fut. Ik sport nog amper en heb weinig fut voor activiteiten. Ik kan het wel. Heb geen schade aan het hart waar ik hinder van ondervind. 

Ik zou graag de atorvastatine stoppen. Waarom zou dit niet verstandig zijn?


0

Rapporteer

We zullen uw aanvraag zo snel mogelijk verwerken.

RAPPORTEER ONDERWERPANNULEER


1 REACTIE

  • P T avatar
    Interessante vraag.Niet iedereen op deze site weet wat SCAD is. SCAD is een afkorting voor spontane coronair arterie dissectie: er onstaat spontaan een scheurtje in de binnenlaag van de kransslagader, waardoor de bloedstroom naar het hart afneemt en er hartinfarct (kan) ontstaat. Dit is dus een ander ziektebeeld dan wat de patiƫnt met kransslagadervernauwing op basis van atherosclerose heeft. SCAD is een relatief zeldzame ziekte en we weten nog niet heel goed waardoor het ontstaat. we weten dus ook niet goed hoe te behandelen. Bij SCAD werkt dotteren bijvoorbeeld veel minder goed dan bij een 'normaal' hartinfarct. Ook over het gebruik van statines (cholesterolverlagers) is zeker geen evidente duidelijkheid. Een zeer respectabel hartcentrum in de USA: de Mayo Clinic heeft een prachtig artikel geschreven over de behandeling van SCAD:http://www.mayo.edu/research/documents/hayes2014-scadinsights/doc-20114168In dit artikel staat dat het in geval van SCAD nodig is om zaken als hoge bloeddruk en hoog cholesterol te behandelen. Voor het cholesterol wordt echter geadviseerd dit slechts te behandelen als het LDL-cholesterol meer dan 100 mg/dl = 2.586 mmol/l bedraagt (is dus minder streng en anders dan bij de reguliere behandeling van atherosclerose). Misschien een idee om met deze informatie de noodzaak voor een statine nog eens te bespreken. Succes.

    0

Je moet Inloggen om te reageren

×
We use technologies like cookies to store and/or access device information. We do this to improve browsing experience and to show (non-) personalized ads. Consenting to these technologies will allow us to process data such as browsing behavior or unique IDs on this site. Not consenting or withdrawing consent, may adversely affect certain features and functions.
FunctionalAlways active
Statistics
Marketing
AcceptDenyManageSave
Privacy Policy