// Zorg algemeen

Cholesteroltabletten

Goedenavond,

heb 1,5 jaar geleden een hartinfarct gehad en

slik nu de nodige medicijnen, het liefst zou ik daarvan af willen en met name van de cholesteroltabletten. Ik eet gezond en sport veel ook rook ik niet


0

Rapporteer

We zullen uw aanvraag zo snel mogelijk verwerken.

RAPPORTEER ONDERWERPANNULEER


1 REACTIE

  • P T avatar
    Goede vraag die geregeld gesteld wordt.Het volgende is van groot belang, met name ook omdat in de media vaak berichten over cholesterolverlaging verschijnen:1. Patienten die al hart of vaatziekte hebben (mensen die een hartinfarct of beroerte hebben gehad of mensen die gedotterd zijn of omleidingen hebben gekregen), zijn over het algemeen gebaat bij cholesterolverlaging met medicatie! De kans op opnieuw bv hartinfarct of beroerte wordt dan duidelijk lager. Dat is onomstotelijk bewezen in grote, klinische studies en dat is dan ook beleid in alle internationale richtlijnen. Dus als je zoals u al een keer iets gehad hebt is cholesterolverlaging met zogenaamde statines ontzettend belangrijk!2. Bij mensen die geen hart of vaatziekte hebben (dus bv geen hartinfarct, beroerte, dotterbehandeling of bypass operatie hebben gehad) ligt het genuanceerder: bij die mensen hangt de noodzaak tot verlaging van het cholesterol af van het totale risico op hart of vaatziekte. Zo is er bij iemand die rookt, diabetes mellitus heeft en 65 jaar is, een sterk verhoogd risico en moet het cholesterol dan ook goed gereguleerd worden. Soms lukt dat met dieetadvies (cholesterolarm eten), maar vaak is cholesterolverlaging nodig met medicatie. Daarentegen is er bijvoorbeeld geen noodzaak tot cholesterolverlaging met medicatie bij een jong persoon met een licht verhoogd cholesterol en geen andere risicofactoren. Om op uw vraag te komen:- U behoort tot categorie 1. Dan heeft u baat bij een lager cholesterol en LDL-cholesterol met behulp van cholesterolverlagers (statines). – Zou u tot categorie 2. behoren, dan kan de arts aan de hand van een risicotabel bepalen of het cholesterol verder omlaag moet. Kunt u daar verder mee? Ik begrijp dat het niet prettig is om allerlei medicatie te moeten gebruiken, maar soms helpt het als de achtergrond erachter wat duidelijker is.

    0

Je moet Inloggen om te reageren

×
We use technologies like cookies to store and/or access device information. We do this to improve browsing experience and to show (non-) personalized ads. Consenting to these technologies will allow us to process data such as browsing behavior or unique IDs on this site. Not consenting or withdrawing consent, may adversely affect certain features and functions.
FunctionalAlways active
Statistics
Marketing
AcceptDenyManageSave
Privacy Policy