// Zorg algemeen

Cholesterol medicijnen

Goedemorgen!

Ik heb helaas een lange geschiedenis achter mij met hartproblemen. In 1995 leidde dat tot een voorwand infarct waardoor er twee dotteringrepen nodig waren waarvan eentje is uitgevoerd met een stent. In 1999 nog een dotter ingreep met twee stents en in 2003 nog eentje met stent. Tussentijd geen last gehad maar plotseling kwamen de problemen opzetten. Dotteren en klaar was ik weer. In 2012 echter bij inspanning weer druk op de borst. Cardiogram was goed, MIO onderzoek leverde niets op dus eigenlijk geen probleem. Ik bleef echter bij mijn standpunt dat er iets niet klopte en mijn cardioloog vond dat ook en heeft een katheterisatie laten uitvoeren. Dat bleek terecht want wederom bleek een ader dicht te zitten. De ader die dicht aan het slibben was de ader die in 1995 was voorzien van een stent.

Dus geen optie anders dan omleidingen die alle drie op 24 mei 2012 zijn plaatst. Uiteraard enige tijd uit de roulatie maar sindsdien alleen maar opgeknapt en nu geen enkel probleem meer. Ik tennis weer volop, voetbal en schaats zonder enig probleem. Ik gebruik nog een paar medicijnen te weten Ascal 100 mg Brisper, Crestor 10 mg, Ezetrol 10 mg en Diversun vitamine D. Dit laatste medicijn omdat er bij mij een tekort is geconstateerd na de hartoperatie van dit vitamine. Mijn dagelijkse routine is ’s-Morgens neem ik de Diversun en ‘s-avonds bij het warm eten Crestor, Ezetrol en Ascal.

De laatste maanden echter krijg ik steeds meer last ’s-Avonds van stijve benen die mij beperken met tennis bijvoorbeeld. Zware benen en moeilijk op gang te krijgen. Na een half uur tennissen, zakt dat af en word ik soepeler. Ik kan redelijk tennissen maar verlies vaak om de eenvoudige reden dat ik in het begin te ver achter raakt door de stijfheid. Ik ben nu wat aan het wisselen met de innametijden van de medicijnen. De Ezetrol en de crestor neem ik nu vlak voor de nacht, met andere woorden na het tennissen. Dat scheelt echt enorm met het tennis. Alleen moet ik er daardoor in de nacht wel twee keer uit om te plassen en nu word ik ’s-Morgens wakker met dat zware gevoel en de stijfheid in de benen.

Met andere woorden de cholesterol medicijnen doen wel hun werk maar hebben dus ook duidelijk hun bijwerkingen. Door de innametijd te veranderen, verschuift het tijdstip van de uitwerking van de bijwerkingen. Mijn cholesterol is bij de laatste meting vastgesteld en deze is bijzonder goed. Bloeddruk 125 over 83, LDL 1.8, triglycerine 197 en gem. chlosterol 3.8. Dus goede waarden lijkt mij. Alleen deze medicijnen en dan vooral de bijwerkingen baren mij toch zorgen. Ik word er dus erg stijf van en levert dat geen schade op aan de spieren? Is er wat te doen aan het verschuiven van de inname en wellicht de volgorde van de medicijnen? Zijn er alternatieven voor deze medicijnen? Ik zou hier graag antwoord op willen hebben en ben uiteraard bereid me aan te melden voor welk onderzoek dan ook want ik ben nu 60 jaar en wil nog een groot aantal jaren mee. Dat groot aantal jaren moet niet bedorven worden door eventuele schade die ik nu toe breng door deze medicijnen.


0

Rapporteer

We zullen uw aanvraag zo snel mogelijk verwerken.

RAPPORTEER ONDERWERPANNULEER


2 REACTIES

  • W K avatar
    Overleg eens om rode gistrijst te gaan gebruiken om je cholesterol te verlagen.Bij mij werd ook statines voorgeschreven met als gevolg levercirrose en spierpijnen.Vervolgens werd er Ezetrol voorgeschreven, volgens mijn cardioloog werkt dat via de darmen en dus niet via de lever.Echter geen resultaat, wel stijfheid en spierpijnen in mijn benen, ik kon gewoon niet meer lopen!Vervolgens met rode gistrijst + 50mg q10 gestart en een prachtig resultaat mee behaald.Nu een cholesterol waarde 4.1 mmol/lhdl 1.1ldl 2.1Geen spierpijnen en stijfheid meer!Medegedeeld aan mijn cardioloog, wil hier niets van weten, mijn huisarts vind het prima !Vele artsen houden vast aan de reguliere methodes en wijken niet af naar eventuele alternatieven.Bij mij helpt het echter wel.Met vriendelijk groet,

    0
  • F S avatar
    De Crestor in samenspel met de ezetrol doet duidelijk zijn werk maar op deze bijwerkingen zit je ook niet te wachten. Stijfheid in de spieren of spierpijn is een veelgehoorde bijwerking van Statines (crestor is een statine) echter bij maar heel weinig patienten wordt er ook daadwerkelijk spierafbraak en dus spierschade gezien. Of dit het geval is, is makkelijk vast te stellen met een eenvoudig bloedonderzoek. Maar ook als er geen spierafbraak plaatsvindt zijn de klachten die u beschrijft zeer vervelend. Heel vaak helpt het om iom de huisarts of cardioloog te expirimenteren met een andere statines.

    0

Je moet Inloggen om te reageren

×
We use technologies like cookies to store and/or access device information. We do this to improve browsing experience and to show (non-) personalized ads. Consenting to these technologies will allow us to process data such as browsing behavior or unique IDs on this site. Not consenting or withdrawing consent, may adversely affect certain features and functions.
FunctionalAlways active
Statistics
Marketing
AcceptDenyManageSave
Privacy Policy