// Zorg algemeen

Cholesterol en statines

Ik heb een probleem met de stelling dat LDL cholesterol slecht zou zijn en de medicijn lobby. Vrijwel alle onderzoeken worden gefinancierd door de pharma.Wat moet ik denken van: http://www.meneerspoor.nl/cholesterol.htmlWaar rook is, is vuur wordt gezegd. Zijn alle doktoren/cardiologen gehersenspoeld of is de tegenpartij niet goed wijs?Wellicht kunnen jullie mij ook niet helpen en zij de protocollen bindend. Ik zit er in ieder geval wel heel erg mee.

0

Rapporteer

We zullen uw aanvraag zo snel mogelijk verwerken.

RAPPORTEER ONDERWERPANNULEER


2 REACTIES

  • W F avatar
    een alternatief voor de statines kan bij een groep mensen rode rijst gist tabletten zijn, hebben geen bijwerkingen en brengen de cholesterol ook vaak naar beneden

    0
  • P T avatar
    Het is goed om kritisch te zijn ten aanzien van iedere medische behandeling, dus ook de verlaging van cholesterol met medicamenten. Er zijn al vaker kritische vragen gesteld over het nut van het verlagen van het cholesterol door patiënten op dit forum. Ook dokters stellen zichzelf altijd kritisch de vraag of een bepaalde patiënt wel of geen cholesterolverlagende medicatie moet krijgen.De 'tegenstanders' van cholesterolverlagende medicatie zijn vaak geneigd om alle behandelingen met cholesterolverlagers over 1 kam te scheren. Het verlagen van het cholesterol met medicatie is zeker niet bij iedereen nuttig, maar wat echter vaak (moedwillig?) vergeten wordt in de discussie over cholesterolverlagende medicatie is dat er wel degelijk bij bepaalde patientengroepen een zeer krachtig bewezen, gunstig effect is op de overlevingskans: zoals bij mensen die een hartinfarct hebben gehad, of een omleidingoperatie of dotterbehandeling hebben ondergaan. Het niet behandelen van deze patientengroepen stelt ze aan een verhoogd risico op een nieuw hartinfarct en zelfs verhoogde kans op overlijden bloot. Daar zijn uitgebreide onderzoeken naar verricht met duizenden patiënten en al die onderzoeken zijn gepubliceerd in de meest vooraanstaande medische tijdschriften en tonen hetzelfde effect aan.De wetenschappelijke argumenten voor en tegen een cholesterolverlagend medicament of dieet worden door de behandelend specialist bij iedere individuele patiënt gewogen. Daarbij wordt gebruik gemaakt van internationale richtlijnen, die gebaseerd zijn op alle gepubliceerde wetenschappelijke resultaten en opgesteld zijn door de meest vooraanstaande specialisten. De arts zal ook altijd de overige medicatie en ziektegeschiedenis van een patiënt meenemen in de beoordeling of cholesterolverlagende medicatie aan te raden is. Samenvattend: cholesterolverlagers hebben wel degelijk een gunstig effect op de overlevingskans bij bepaalde patientengroepen (dus niet bij iedereen). Uw eigen specialist kan u vertellen of dat ook voor u geldt.

    0

Je moet Inloggen om te reageren