// Zorg algemeen

Cerab versus Evar operatie / techniek

Geachte,

Ik heb in 2014 in Arnhem - Rijnstate een operatie ondergaan met de Cerab techniek, om de vernauwing in de spliting aorta en buik/bekken slagaders op te heffen. Deze ingreep is bij de meesten bekend als de oude 'broekoperatie'. Hierbij is gebruikt gemaakt van gecoverde stents, ookwel stent grafts genoemd. 

Bij een Aneurysma lijkt het erop dat dezelfde techniek wordt gebruikt, maar met de hoofdreden een 'zwakke plek' / uitstulping in een slagader te verstevigen. 

Over de Cerab hoor of lees ik vrij weinig maar over de Evar des te meer.

Betreft het nu dezelfde techniek ? Als dit zo is, waarom worden beide dan niet in een adem genoemd? Dit is nl. belangrijk gebleken wanneer een patiënt lotgenotencontact zoekt voor genoemde operaties. 

 

 


0

Rapporteer

We zullen uw aanvraag zo snel mogelijk verwerken.

RAPPORTEER ONDERWERPANNULEER


2 REACTIES

  • B P avatar
    Inderdaad, een vergissing mijnerzijds. Ben zo gewend dat Hart en Vaten bij mij één onderwerp van aandacht is dat de scheiding lastig te maken is. Toch bedankt.

    0
  • J t avatar
    Geachte meneer/mevrouw,Het onderwerp dat u aansnijdt hoort eigenlijk niet bij hartvolgers thuis omdat het de bloedvaten van de buik betreft. Omdat ik wel wat weet van buikvaten en EVAR/Cerab, zal ik het verschil tussen beide technieken proberen uit te leggen.De Cerab techniek (Covered Endovasculair Reconstruction of the Aorta Bifurcation) is een techniek die in plaats van de ouderwetse broekprothese (de zogenaamde 'open procedure'). Dus van open naar gesloten (endoscopisch, via de bloedvaten) operatie. De indicatie hiervoor is als je een vernauwing (=stenose) hebt van de aortabroek (=aortabifurcatie).De EVAR techniek (Endo Vascular Aorta Reconstruction) wordt met name gebruikt als iemand een verwijding van zijn buikaorta heeft. Dit wordt ook wel een aneurysma genoemd. Vroeger werd dit altijd open geopereerd, tegenwoordig kan dit vaak met EVAR (dus via de bloedvaten) en wordt (net als bij Cerab) een stent ingebracht.Dus: zelfde techniek maar Cerab bij een aortabroek vernauwing en een EVAR bij een aortaverwijding.Fijne dag van ,

    0

Je moet Inloggen om te reageren

×
We use technologies like cookies to store and/or access device information. We do this to improve browsing experience and to show (non-) personalized ads. Consenting to these technologies will allow us to process data such as browsing behavior or unique IDs on this site. Not consenting or withdrawing consent, may adversely affect certain features and functions.
FunctionalAlways active
Statistics
Marketing
AcceptDenyManageSave
Privacy Policy