// Zorg algemeen

Boezemflutter

Hoe vaak komt het voor dat na een vene-ablatie een boezemflutter ontstaat?

 

 

 

 

 

 

 


0

Rapporteer

We zullen uw aanvraag zo snel mogelijk verwerken.

RAPPORTEER ONDERWERPANNULEER


3 REACTIES

  • P V avatar
    In de literatuur worden getallen tussen de 5 en 15% genoemd.Maar het moeilijk de vraag te beantwoorden, in veel publicaties wordt geen onderscheid gemaakt tussen fibrilleren, flutters en atriale tachycardieen. Het hangt ook af van het tijdsverloop sinds de ablatie, de mate van onderliggende structurele hartafwijkingen, en de techniek van ablatie.Maar we zien dus vrij regelmatig flutters na een PV isolatie, en in principe zijn deze goed te behandelen met een nieuwe ablatie. Maar, je kunt de flutter allen vinden als je hem bij een ablatieprocedure kunt opwekken. Meestal lukt dit wel, maar het komt wel eens voor dat de flutter niet geïnduceerd kan worden, of dat je alleen maar andere ritmestoornissen opwekt. In een dergelijk situatie vragen we wel eens aan een patiënt om af te wachten tot de flutter weer spontaan optreedt, en proberen hem dan heel snel te pln voor een ablatie. Maar dat is ook geen garantie op succes.....

    0
  • L C avatar
    Geachte heer van de Voort een derde ablatie (2x vene ablatie en 1 flutter rechterboezem) was niet succesvol om de flutter te stoppen. Het lukt de cardioloog niet de flutter, noch links noch rechts, op te roepen tijdens operatie. Daarom heb ik voorgesteld een 4e ablatie uit te voeren tijdens een flutter. Qua planning lijkt dit zeer moeilijk te regelen. Ik weet niet of ik opzettelijk de flutter kan ontketen en ook niet hoelang ik het uit zal houden, in dagen met een flutter, ben o.a. bang voor hartfalen. Energie niveau daalt binnen een paar dagen fors. Toch lees ik hier en heb ik ook elders vernomen dat deze situatie de slagingskans van een ablatie kan helpen. Hoe kijkt u daar tegen aan?

    0
  • P V avatar
    Een goede vraag.Er zijn meerdere soorten flutters. De meest voorkomende flutter zit in de rechter boezem, deze komt vrij vaak voor in combinatie met boezemfibrilleren. Soms zie je dat als je het fibrilleren wegneemt met een pulmonaalvene ablatie, deze flutter overblijft, terwijl hij tevoren werd gemaskeerd door het fibrilleren.Na een pulmonaalvene ablatie in het linker atrium kunnen daar ook flutters ontstaan.De kans hierop is waarschijnlijk wat groter bij de RF ablaties dan bij de cryo-ballon ablaties. Het goede van een flutter is dat je hem in principe goed moet kunnen behandelen in een 2e ablatieprocedure.

    0

Je moet Inloggen om te reageren

×
We use technologies like cookies to store and/or access device information. We do this to improve browsing experience and to show (non-) personalized ads. Consenting to these technologies will allow us to process data such as browsing behavior or unique IDs on this site. Not consenting or withdrawing consent, may adversely affect certain features and functions.
FunctionalAlways active
Statistics
Marketing
AcceptDenyManageSave
Privacy Policy