// Zorg algemeen

Boezemfibrilleren zwangerschap - medicijn gebruik & preventie

Graag deel ik mijn verhaal hier en ben ik benieuwd naar jullie mening. Vorig jaar april kreeg ik last van boezemfibrilleren. Ik was op dat moment 41 weken zwanger. De cardioloog vermoedde op dat moment dat het boezemfibrilleren mogelijk getriggerd was door de dikke buik. Na 2,5 uur op de Eerste Hart Hulp gelegen te hebben, trok het boezemfibrilleren weer weg. De dag erna is de bevalling ingeleid. In oktober kreeg ik echter weer last van boezemfibrilleren. Aangezien ik op dat moment niet meer zwanger was, kon het dus niet veroorzaakt zijn door de dikke buik. Wederom een aantal uur op de Eerste Hart Hulp gelegen en omdat het deze keer niet vanzelf weg trok, kreeg ik een tablet Sotalol. Tussen oktober en januari nog een aantal keren last gehad van boezemfibrilleren wat in een aantal gevallen licht was en in de wat “ zwaardere” gevallen, kreeg ik het onder controle met Sotalol. In december toonden een aantal onderzoeken aan dat er geen sprake is van een achterliggende hartafwijking. Het boezemfibrilleren is in mijn geval dus een opzichzelfstaande hartritmestoornis.

Na januari heb ik er geen last meer van gehad. Tot vorige week…Op dit moment ben ik 24 weken zwanger van ons tweede kindje. Op woensdag had ik er de eerste keer mild last van en trok het na een half uur vanzelf weg. De tweede keer was donderdag en hield het ruim twee uur aan en voelde het het zwaarst wat ik tot nu toe gehad heb, inclusief zeer pijnlijke druk op de borst. Wederom trok het vanzelf weg na twee uur.

Gisteren werd ik door de cardioloog terug gebeld tijdens het telefonische spreekuur. Hij vertelde me dat het op zich niet schadelijk is voor mij of de baby. Dat het dat pas wordt op het moment dat er sprake is van zuurstoftekort als gevolg van flauwvallen. Ook vertelde hij dat er weinig aan te doen is en dat ik er rekening mee moet houden dat het vanaf nu regelmatiger op gaat treden tijdens de rest van de zwangerschap. Wanneer het voor mijzelf ondraaglijk zou zijn, zou ik Sotalol mogen nemen aangezien dit alleen tijdens het eerste trimester niet genomen mag worden. Wel informeerde hij me dat het medicijn door de placenta heen gaat en dus de baby bereikt. Het zou dus niet alleen mijn hartslag vertragen maar ook die van de baby. Er was echter niet aangetoond dat dit schadelijk zou zijn. Reden om weer contact op te nemen met cardiologie zou zijn wanneer het meerdere dagen aan zou houden of wanneer het voor mijzelf echt onaangenaam zou worden.

Op het farmacotherapeutischkompas las ik vandaag bij ‘teratogenese: bij de mens, onvoldoende gegevens’ en bij het ‘ farmacologisch effect’ wel wat heftigere dingen dan alleen een vertraagde hartslag bij de baby, zoals bijvoorbeeld vroeggeboorte en ademhalingsproblemen.

Mijn vraag hier dan ook is tweeledig: wat is jullie advies t.a.v. het gebruik van Sotalol tijdens de zwangerschap? En wat kan ik zelf doen om de kans op boezemfibrilleren zo veel mogelijk te verkleinen (koffie drink ik sowieso al niet)?

Alvast bedankt!


0

Rapporteer

We zullen uw aanvraag zo snel mogelijk verwerken.

RAPPORTEER ONDERWERPANNULEER


1 REACTIE

  • L D avatar
    Wat een vervelend probleem. Ik adviseer u om in ieder geval na de bevalling met een cardioloog te overleggen over een blijvende oplossing, door bijv ablatie. Bij een jonge vrouw kan er ook goed sprake zijn van een ander type ritmestoornis, zoals AVNRT, die dan snel ontaardt in boezemfibrilleren. Een AVNRT is heel goed te ableren, en daarmee is dan ook heel vaak het boezemfibrilleren over.Die uitspraak in het Kompas staat er eigenlijk standaard, tenzij we weten, of sterk vermoeden dat er nadelig effect op de baby is.De medicijnen die u slikt komen via de placenta ook bij de baby en hebben dan hetzelfde effect. Sporadisch een sotalol zal geen nadelig effect hebben, maar ik begrijp uw onzekerheid. Flecainide kan ook gegeven worden tijdens de zwangerschap en helpt ook goed om het boezemfibrilleren te stoppen. Ik ben gewend om dan ook de gynaecoloog in te schakelen, en dat adviseer ik u ook.Triggers, zoals koffie, vermijden is verstandig, maar tijdens de zwangerschap verandert er heel veel in het hart- en vaatstelsel van een vrouw, en dat is niet te stoppen, maar kan wel meer ritmestoornissen uitlokken.

    0

Je moet Inloggen om te reageren

×
We use technologies like cookies to store and/or access device information. We do this to improve browsing experience and to show (non-) personalized ads. Consenting to these technologies will allow us to process data such as browsing behavior or unique IDs on this site. Not consenting or withdrawing consent, may adversely affect certain features and functions.
FunctionalAlways active
Statistics
Marketing
AcceptDenyManageSave
Privacy Policy