// Zorg algemeen

Boezemfibrilleren (na cardioversies en mini-maze)

Mijn man, 45 jaar, is ruim 4 jaar geleden er bij toeval achter gekomen dat hij boezemfibrilleren heeft. Waarschijnlijk toen al enige jaren. Na eerst vergeefs chemisch (medicatie) te hebben geprobeerd het boezemfibrilleren onder controle te krijgen is drie jaar geleden een mini-maze operatie uitgevoerd waarbij tevens het linker hartoor is verwijderd. Helaas bleek, na een aantal maanden, dat de ingreep, niet geslaagd was. Sindsdien ligt hij om de ca 3 a 4 maanden in het ziekenhuis om een cardio versie te ondergaan omdat het boezemfibrilleren weer terug is en hij er ernstige klachten van ondervindt. Tot nu toe heeft deze ingreep er voor gezorgd dat het hart weer zijn normale sinusritme hervat. Helaas is dat bij de laatste keer, vorige week, niet gelukt. Hij heeft nu wederom een medicijnaanpassing (verapamil 80mg, met xarelto), en wellicht nogmaals een cardio versie later deze week. Pols is op het moment tussen de 90-120 p/minuut en hij voelt zich vermoeid. lndien de cv en/of medicatie niet werkt, is hem gezegd dat hij moet gaan leren accepteren dat hij deze aandoening heeft.

Nu hebben wij uiteraard een hoop vragen. Die gaan we ook stellen aan de cardioloog maar wellicht dat iemand op dit forum met ons kan meedenken of dit "het" werkelijk "is" of dat er nog andere opties zijn.

-  Zo vragen we ons af of hij, na een mini-maze, toch nog voor ablatie in aanmerking kan komen. Zijn er mensen die deze volgorde hebben ondergaan ? Met welk resultaat ?

- Ook zijn we benieuwd of er een manier is om te achterhalen waar de stoornis in het hart vandaan komt. Hier heeft de cardioloog zich nog nooit over uit gelaten.

- Tevens zijn we erg benieuwd of het noodzakelijk is dat hij aan de anti-stolling moet nu het linkeroor is verwijderd. Is hier wetenschappelijke informatie over, dat dit wel/niet nodig is ?

- En is er een limiet aan het aantal keer cardioversie dat je mag ondergaan, en vooral of er een limiet is aan het aantal keer cv binnen een korte tijd.

- En tot slot, en dat is een vraag die ons erg bezig houdt, wat betekent het voor de hartspier als je chronisch boezemfibrilleren hebt ? De cardioloog geeft aan dat het de kwaliteit van het hart geen kwaad doet, maar dat lijkt ons toch onwaarschijnlijk.

Alvast hartelijk dank voor het meedenken.


0

Rapporteer

We zullen uw aanvraag zo snel mogelijk verwerken.

RAPPORTEER ONDERWERPANNULEER


3 REACTIES

  • S d avatar
    Voor een nieuwe website over leven met boezemfibrilleren ben ik op zoek naar mn en vrouwen die deze hartritmestoornis hebben. Door middel van persoonlijke verhalen van patiƫnten en hun familieleden willen we de samenleving vertellen over boezemfibrilleren. Wat houdt de aandoening in? Wat voor impact heeft het op uw leven? Wat zijn uw zorgen? Ik zou u en uw man daar graag over willen interviewen. U kunt contact met mij opnemenIk hoop van u te horen! Alvast bedankt.

    0
  • M B avatar
    Geachte heer ,Hartelijk dank voor de snelle en uitgebreide reactie!Met de info mbt ablatie na mini MAZE en de vragen rondom eventueel ander onderliggend ritmeprobleem, gaan we mee terug naar de cardioloog.Kunt u mij nog een ding verduidelijken, u geeft aan dat wer de hartfrequentie bij boezemfibrilleren niet te hoog of te laag is, dit geen kwaad kan voor de hartspier. Maar wat is te hoog, of te laag ? Zijn normale bpm is 54, in rust. Nu zonder medicatie tussen de 90-120. Nogmaals dank voor uw reactie. ,

    0
  • L D avatar
    U stelt goede vragen, en zeker ook verstandig dat u goed voorbereid het gesprek met uw cardioloog aan gaat.- Wij doen zeker ablaties na een MAZE. Soms groeit er weer een stukje hart terug, of is het litteken door de chirurg niet helemaal door en door geweest. De resultaten van deze ingrepen zijn over het algemeen erg goed. Het succes wordt ook bepaald door het patroon van boezemfibrilleren: aanvalsgewijs, of blijvend (zoals bij uw man). In het laatste geval is het moeilijker om een normaal ritme te bereiken met aanvullende ablatie omdat het boezemweefsel zelf (en niet alleen de longaderen) het boezemfibrilleren kunnen uitlokken en onderhouden. Wat ik ook belangrijk vind is dat u man dus al voor zijn veertigste boezemfibrilleren had. Dat is jong, en de vraag is hoe dat komt. Is er mogelijk een andere ritmestoornis (zoals een accessoire bundel) dit boezemfibrilleren uitlokt. Dit is belangrijk omdat zo'n accessoire bundel ook bij een ablatie makkelijk aan te tonen en te behandelen is; bij een MAZE gebeurt dat niet.- Iw vraag over antistolling houdt ons ook bezig. In ieder geval gaat de CHADS-VASC score op: eerdere beroerte of TIA, hartfalen, diabetes, hoge bloeddruk of vaatvernauwingen zouden in geval van uw man maken dat hij (even de hartoor-amputatie niet in ogenschouw nemend) bloedverdunners moet gebruiken. Als hij bovenstaande niet heeft, hoeft hij op zijn leeftijd geen antistolling te gebruiken. Het verwijderen van het hartoor vermindert zeker ook het risico op beroerte, maar we durven nog niet te zeggen dat dit antistolling kan vervangen (als een patient dat nodig heeft op basis van de CHADS-VASC-score). Sommige mensen met boezemfibrilleren hoeven dus niet eens bloedverdunners te gebruiken, zoals mn jonger dan 65 jaar, die verder helemaal gezond zijn.-Er is, theoretisch geen limiet aan het aantal cardioversies. Wel is het natuurlijk zo dat het op een gegeven niet moment niet meer zinvol is.- Als de hartfrequentie bij boezemfibrilleren niet te hoof of te laag is, kan boezemfibrilleren geen kwaad voor de hartspier.

    0

Je moet Inloggen om te reageren

×
We use technologies like cookies to store and/or access device information. We do this to improve browsing experience and to show (non-) personalized ads. Consenting to these technologies will allow us to process data such as browsing behavior or unique IDs on this site. Not consenting or withdrawing consent, may adversely affect certain features and functions.
FunctionalAlways active
Statistics
Marketing
AcceptDenyManageSave
Privacy Policy