Mijn man, 45 jaar, is ruim 4 jaar geleden er bij toeval achter gekomen dat hij boezemfibrilleren heeft. Waarschijnlijk toen al enige jaren. Na eerst vergeefs chemisch (medicatie) te hebben geprobeerd het boezemfibrilleren onder controle te krijgen is drie jaar geleden een mini-maze operatie uitgevoerd waarbij tevens het linker hartoor is verwijderd. Helaas bleek, na een aantal maanden, dat de ingreep, niet geslaagd was. Sindsdien ligt hij om de ca 3 a 4 maanden in het ziekenhuis om een cardio versie te ondergaan omdat het boezemfibrilleren weer terug is en hij er ernstige klachten van ondervindt. Tot nu toe heeft deze ingreep er voor gezorgd dat het hart weer zijn normale sinusritme hervat. Helaas is dat bij de laatste keer, vorige week, niet gelukt. Hij heeft nu wederom een medicijnaanpassing (verapamil 80mg, met xarelto), en wellicht nogmaals een cardio versie later deze week. Pols is op het moment tussen de 90-120 p/minuut en hij voelt zich vermoeid. lndien de cv en/of medicatie niet werkt, is hem gezegd dat hij moet gaan leren accepteren dat hij deze aandoening heeft.
Nu hebben wij uiteraard een hoop vragen. Die gaan we ook stellen aan de cardioloog maar wellicht dat iemand op dit forum met ons kan meedenken of dit "het" werkelijk "is" of dat er nog andere opties zijn.
- Zo vragen we ons af of hij, na een mini-maze, toch nog voor ablatie in aanmerking kan komen. Zijn er mensen die deze volgorde hebben ondergaan ? Met welk resultaat ?
- Ook zijn we benieuwd of er een manier is om te achterhalen waar de stoornis in het hart vandaan komt. Hier heeft de cardioloog zich nog nooit over uit gelaten.
- Tevens zijn we erg benieuwd of het noodzakelijk is dat hij aan de anti-stolling moet nu het linkeroor is verwijderd. Is hier wetenschappelijke informatie over, dat dit wel/niet nodig is ?
- En is er een limiet aan het aantal keer cardioversie dat je mag ondergaan, en vooral of er een limiet is aan het aantal keer cv binnen een korte tijd.
- En tot slot, en dat is een vraag die ons erg bezig houdt, wat betekent het voor de hartspier als je chronisch boezemfibrilleren hebt ? De cardioloog geeft aan dat het de kwaliteit van het hart geen kwaad doet, maar dat lijkt ons toch onwaarschijnlijk.
Alvast hartelijk dank voor het meedenken.
3 REACTIES
Je moet Inloggen om te reageren
S d
M B
L D