// Zorg algemeen

Boezemfibrilleren en Uitdroging

Naar aanleding van onderstaand artikel:

http://www.nu.nl/gezondheid/4079383/mensen-met-hartfalen-geadviseerd-hitte-vermijden.html

Geeft uitdroging een verhoogd risico op beroertes, bij mensen die boezemfibrilleren hebben en daarom bloedverdunners (N)OAC moeten slikken, en die verdunners ook nog eens niet slikken?


0

Rapporteer

We zullen uw aanvraag zo snel mogelijk verwerken.

RAPPORTEER ONDERWERPANNULEER


10 REACTIES

  • M K avatar
    Heren, U staat met de mond vol tanden? Dat stelt me wat teleur, dat niemand meer reageert. Doet u aub nog eens een poging.

    0
  • M K avatar
    Gaarne een reactie:http://www.trouw.nl/tr/nl/4516/Gezondheid/article/detail/4096861/2015/07/08/Bij-hitte-verdampt-je-bloed.dhtml"Daarnaast wordt het bloed stroperiger, waardoor er sneller stolsels ontstaan, die een hartinfarct of een beroerte kunnen veroorzaken.""Bij uitdroging heb je minder bloedvolume, want bloed, dat grotendeels uit water bestaat, verdampt bij hoge temperaturen".

    0
  • M K avatar
    Geachte heer , , ,In afwachting van een reactie.

    0
  • M K avatar
    Geachte , Toevoeging aan mijn vorige vraag:U zegt: "Uitdroging is geen wetenschappelijk aangetoonde risicofactor voor het krijgen van een beroerte."Maar ik realiseer me nu dat dit op geen enkele manier rijmt met de kern van het artikel waarin staat dat feitelijk elke hartpatiënt moet oppassen met hitte, laat staan uitdroging... http://www.nu.nl/gezondheid/4079383/mensen-met-hartfalen-geadviseerd-hitte-vermijden.html "De hittegolf is GEVAARLIJK voor de ongeveer 150.000 Nederlanders die last hebben van hartfalen.""(...) kan een hart met een verminderde pompfunctie het niet meer bijbenen."En wat kan er dan gebeuren als patient ook al zijn (N)OAC niet slikt, terwijl patient zodanig is uitgedroogd dat hij aan een infuus moet: zeer zeker verhoogde kans op een beroerte?

    0
  • M K avatar
    Hartelijk dank ,Maar hoe meet je de mate van uitdroging eigenlijk bij iemand? Niet door naar zijn Haematocrietwaarde te kijken heb ik begrepen. Hoe meet je of iemand 'fors' is uitgedroogd?

    0
  • P T avatar
    Uitdroging is geen wetenschappelijk aangetoonde risicofactor voor het krijgen van een beroerte. Overigens wel een interessante gedachte. Bij forse uitdroging neemt de 'stroperigheid' van bloed wel toe en je zou je kunnen voorstellen dat dat bij het bijvoorbeeld gelijktijdig bestaan van een vernauwd bloedvat naar de hersenen, een probleem kan opleveren. Aangetoond is het dus niet, maar uitsluiten kunnen we het ook niet.Uiteraard levert het niet slikken van de door de specialist voorgeschreven bloedverdunners bij het bestaan van (aanvalsgewijs) boezemfibrilleren wel een verhoogd risico op voor beroerte.

    0
  • M K avatar
    In afwachting van uw reactie.

    0
  • M K avatar
    Dag In afwachting van een reactie, hartelijk dank.

    0
  • M K avatar
    Een collega van u schrijft mij naar aanleiding van het artikel, waarin staat dat feitelijk iedere (!) hartpatiënt moet oppassen voor uitdroging:"Zeker is er bij uitdroging een verhoogde stolbaarheid van het bloed, zelfs bij een normale heamatocrietwaarde (Ht). Bij uitdroging wordt het bloed stroperiger, waar niet alleen de rode bloedcellen aan bijdragen, maar ook de andere bloedcellen en talrijke eiwitten. Verhoogde stroperigheid activeert de stolling. Ogenschijnlijk normale Ht kan verklaard worden door het tegelijkertijd bestaan van bloedarmoede."Als een hartpatiënt met boezemfibrilleren door verminderde intake (niet drinken) een MDRD van 47 heeft gekregen (dat staat voor een 'matig verminderde nierfunctie'), en zich daardoor ook behoorlijk ziek voelt (en ook aan een infuus moet), kun je dan ook spreken van een amelijk verhoogde stroperigheid van het bloed in dat geval? Uitdroging, zoals hierboven beschreven, als extra risico (!) voor iemand die zijn (N)OAC niet slikt tijdens een hittegolf, kun je dus niet alleen afmeten aan de heamatocrietwaarde? Is een verhoogde stroperigheid van het bloed in een bovenstaand geval amelijk? Hoe ziet u (extra) verhoogde stolselvorming bij iemand die zijn (N)OAC niet slikt?

    0
  • L avatar
    Geachte heer/mevrouw,Een enkele keer zien we wel eens verhoogde stolselvorming bij (extreme) uitdroging.Bij mensen met boezemfibrilleren die een bepaald risicoprofiel hebben, wordt een aantal soorten bloedverdunners voorgeschreven o.a. NOAC's. Zonder deze antistollingsmiddelen ligt het risico op een beroerte beduidend hoger dan met.

    0

Je moet Inloggen om te reageren

×
We use technologies like cookies to store and/or access device information. We do this to improve browsing experience and to show (non-) personalized ads. Consenting to these technologies will allow us to process data such as browsing behavior or unique IDs on this site. Not consenting or withdrawing consent, may adversely affect certain features and functions.
FunctionalAlways active
Statistics
Marketing
AcceptDenyManageSave
Privacy Policy