Geachte expert/arts, ik heb ruim zes weken geleden een Cryo Ablatie gehad om het boezemfibrilleren (Lone AF) te verhelpen. Ik had hier zowel tijdens rustperiodes als (soms) ook tijdens het sporten last van. Het laatste half jaar had ik dagelijks aanvallen (meerderheid in rust).
Het herstel verloopt goed. De eerste twee weken waren rommelig maar sinds een week of vier is het stabiel en rustig; ik heb de indruk dat de operatie (grotendeels) geslaagd is. Ik ben vrij jong voor deze aandoening (42) en ik ben dus een actief sporter (sport: Crossfit, hoog intensief). Sinds een week of drie ben rustig aan het trainen en dat verliep tot afgelopen donderdag goed (ik draag een hartslagmeter op de borst om het eea in de gaten te houden).
Afgelopen donderdag kreeg ik tijdens de workout (waar ik weer wat intensiever aan het trainen was) wel weer een aanval van boezemfibrilleren. Dit gebeurde nadat ik 6 minuten hoog intensief aan het sporten was (hartslag tussen de 160 en 174 bij een max van 181). Het feit dat ik toch nog een aanval kreeg tijdens het sporten was uiteraard teleurstellend. Gelukkig was de aanval was slechts van korte duur (30 minuten) en vooralsnog eenmalig.
Het lijkt er dus op dat de aanvallen die ik kreeg in rust, volledig voorbij zijn. Echter tijdens het (hoog intensief) sporten nog niet. Ik heb drie vragen:
1) Zijn er verschillende vormen/oorzaken van boezemfibrilleren, in rust en tijdens sporten, en kan het zijn dat de laatste variant nog niet helemaal goed behandeld is? Ik heb wel een fietstest gedaan en ik heb ook een EFO gehad, uit beide onderzoeken is niets gekomen.
2) Ik heb van mijn cardioloog begrepen dat een aanval van boezemfibrilleren ook weer boezemfibrilleren uitlokt. Met andere woorden: is het wellicht heel onverstandig om op deze manier de grens op te zoeken? Moet ik accepteren dat deze sport er niet meer inzit? Ik heb deze vraag aan 4 experts gesteld; tot nu toe heeft iedereen ofwel aangegeven dat ze er niet bekend mee zijn of dat het geen probleem zou moeten zijn.
3) Is er überhaupt onderzoek gedaan naar boezemfibrilleren in relatie tot hoog intensief sporten? Zo ja: wat is hiervan relevant in mijn situatie? Ik wel het eea kunnen vinden over boezemfibrilleren en duursporten maar niets over hoog intensief sporten.
Uiteraard zijn de twaalf weken nog niet voorbij, dus ik neem weer wat gas terug qua intensiteit en probeer ik halverwege januari nogmaals of ik wat meer intensiviteit kan verdragen (tenzij u anders adviseert)…
Bij voorbaat dank voor uw antwoord
Groet,
2 REACTIES
Je moet Inloggen om te reageren
K F
L D