// Zorg algemeen

Boezemfibrilleren en extrasystolen

L.s.

Heb 2 ablaties gehad een “gewone” en een cryo ablatie, daar ik regelmatig last heb van extrasystolen vraag ik mij reeds geruime tijd af of er verbanden zijn, of kunnen ontstaan, tussen boezemfibrilleren, extrasystolen en cryo ablatie, daarom volgende vragen:

a. De oorzaken (spanning, alcohol enz.) van extrasystolen zijn bekend maar waar precies in het hart ontstaan ze.
b. Zo ver mijn kennis rijkt, ontstaat het boezemfibrilleren vanuit de longvenen, zijn er verbanden tussen boezemfibrilleren en extrasystolen, zo ja welke.
c. Kan het zijn dat je na een cryo ablatie een verhoogt risico hebt op het ontstaan van extrasystolen, heb het idee dat na de cryo ablatie de extrasystolen zijn ontstaan.
d, Zo ja verdwijnen deze extrasystolen op termijn weer

Hopelijk kunt u enige duidelijkheid verschaffen.

0

Rapporteer

We zullen uw aanvraag zo snel mogelijk verwerken.

RAPPORTEER ONDERWERPANNULEER


2 REACTIES

  • H v avatar
    heer ,dank voor uw uiteenzetting.Heb nog een aanvullende vraag t.a.v. van punt b; u schrijft dat de extrasystolen ook vanuit de boezem kunnen komen; daar ik sinds de cryoablatie (1,5 jaar geleden) geen boezemfribrilleren meer gehad en dacht van het probleem af te zijn, zou dit voor mij kunnen betekenen dat de extrasystolen die uit de boezem komen, wederom tot boezemfibrilleren kunnen leiden.Het verband tussen extrasystolen, triggeren en electrische impulsen vanuit de longvenen is mij niet geheel duidelijk, indien de electrische impulsen vanuit de longvenen extrasytolen in de boezem uitlokken kan dit weer leiden tot boezemfibrilleren....., door de cryoablatie zouden deze impulsen onderbroken moeten zijn en dus niet meer kunnen leiden tot boezemfibrilleren.....Indien mijn redenatie klopt zou in mijn specifieke geval de extrasystolen niet in de boezem ontstaan en dus geen boezemfibrilleren meer kunnen uitlokken.Wilt u mij enige duidelijkheid verschaffen, alvast hartelijk dank!!

    0
  • L D avatar
    U stelt 4 concrete antwoorden, die ik stuk voor stuk zal beantwoorden.a. Extrasystole betekent 'te vroege slag'. Ze kunnen overal in het hart vandaan komen. We onderscheiden in de eerste plaats extra's uit de boezem (=atria) en extra's uit de kamer (=ventrikel). Dan kijken we meer , bijvoorbeeld uitstroombaan van de rechter kamer. Een cardioloog kan dat al zien op basis van het ECG.b. Extrasystoles uit de boezem, en dan met name uit de longaderen, kunnen boezemfibrilleren uitlokken, wij zeggen triggeren.c. Er is geen enkele reden om aan te nemen dat cryo-ablatie, of een andere vorm van ablatie, extrasystoles uitlokt. Mogelijk voelt u ze meer omdat bepaalde medicijnen zijn gestopt.d. Iedereen heeft extrasystoles, en in principe zijn ze dus niet abnormaal. Sommige mensen hebben er heel erg veel, en anderen voelen ze heel nadrukkelijk. IN mijn ervaring is het meestal zo dat ze vanzelf weer 'verdwijnen', niet omdat ze er niet meer zijn, maar omdat u ze niet meer voelt.

    0

Je moet Inloggen om te reageren