// Zorg algemeen

boezemfibrilleren en ablatiebehandeling

ik loop al geruime tijd met een hartritmestoornis (boezemfibrilleren) wat mijn leven inmiddels dagelijks beheerst, klachten zijn niet dagelijks maar heb toch zeker 1 keer in de week wel een moment dat mijn hart even op hol slaat. heb inmiddels al de nodige medicijnen uit geprobeerd zoals sotalol, metoprol en heb nu flecainide 200 mg. met het laatste middel gaat het wel iets beter maar de vorige verhielpen de klachten niet.Mijn cardioloog overweegt nu om een ablatiebehandeling te laten doen, maar daar zie ik best tegen op omdat er toch wel de nodige risico's aan vast zitten, en mede omdat ik om het internet toch wel verschillende verhalen lees.Kan iemand mij vertellen of er veel risico's aan deze operatie zitten, en is na de behandeling de kwaal dan ook volledig weg, zodat ik mijn gewone leven weer kan oppakken(zou bv graag weer willen gaan sporten dat durf ik op dit moment niet).vraag me overigs af, of de zorgen die ik me maak over mijn hartkwaal het boezemfibrilleren verergerd. ik ben op dit moment 46 jaar en heb nog een heel leven te gaan.Mocht iemand al een ablatie behandeling hebben gehad dan ben ik ook benieuwd naar de bevindingen.zo dat zijn een boel vragen, ik hoop dat iemand mij meer kan vertellen.

0

Rapporteer

We zullen uw aanvraag zo snel mogelijk verwerken.

RAPPORTEER ONDERWERPANNULEER


2 REACTIES

  • P P avatar
    Een zeer duidelijke uitleg .Bovenstaande geldt ook voor mij.Dagelijks word ik geconfronteerd met AF, slik de nodige medicijnen, maar hoor mijn cardioloog totaal niet over hetgeen u stelt omtrent zo snel mogelijk ingrijpen om slagingskans te verhogen.Cardioloog wil alleen maar uitstellen en vertel me meer de risico's verbonden aan ablatie.Ik denk dat ik maar eens een second opinion aanvraag.Rit naar Eindhoven is te doen.Vind deze forum fantastisch door de deskundige en te begrijpen uitleg.Het geeft mij veel vertrouwen in de heren medici in Eindhoven.TIP voor vraagsteller:Ik ben juist om van de angst af te komen gaan (race) fietsen.3 x per week ga ik 70 km met een gemiddelde snelheid van 27 km/uRaak ook nog eens gratis de overtollige kilo's kwijt :-)Nergens geen problemen mee, alhoewel ik wel het gevoel heb dat mijn hartslag word tegengehouden bij belasting , door de medicijnen.AF heb ik meer last in rustperiodes savonds en snachts.Ik wens je sterkte. groet

    0
  • L D avatar
    Normaal gesproken wordt boezemfibrilleren altijd erger, zodat het uiteindelijk niet meer overgaat. De ablatie-behandeling werkt het in het begin van dit beloop, dus als het nog vanzelf overgaat. In die fase bent u dus nu. Hoe langer u wacht, hoe lager de kans dat de behandeling werkt.In uw geval is de kans dat de eerste ingreep werkt ongeveer 70%; dat betekent dat u 30% kans hebt op een tweede keer; vrijwel altijd is het dan goed, maar heel soms is een derde keer nodig. U leest vast wel eens dat er nog vaker is geableerd. Dat gebeurt inderdaad, maar dat betreft dan bijna altijd weer mensen bij wie het boezemfibrilleren al veel verder gevorderd was. Er zijn natuurlijk altijd uitzonderingen.We sttreven er naar dat iemand na de behandeling alles weer kan; soms (maar lang niet altijd) is het wel nodig om de bloedverdunners te blijven slikken (als het risico op een beroerte toch als erg hoog wordt beoordeeld); bij hoge bloeddruk, dat vaak voorkomt bij boezemfibrilleren, moet je dat natuurlijk ook blijven behandelen.De risico's zijn de laatste jaren zeer sterk afgenomen; het is belangrijk dat u zich dat realiseert als u op het internet zoekt. Een beroerte, de belangrijkste complicatie, tijdens de behandeling is inmiddels uitermate zeldzaam; wij hebben het bij de laatste 3000 patiƫnten gelukkig niet meegemaakt. Een bloeduitstorting in de lies komt wel wat vaker voor, zeg maar, bij 10% van de mensen. Gelukkig herstelt dat weer. Tot slot kan er ook een bloeduitstorting rondom het hart voorkomen; dat treedt ongeveer bij 1 op de 400 patiƫnten op, maar gaat gelukkig ook weer helemaal over.Stelt uw vraag ook op het forum; dan ik de kans veel groter dat u reacties hoort van mensen die de ablatie voor het boezemfibrilleren al gehad hebben.

    0

Je moet Inloggen om te reageren