// Zorg algemeen

Boezemfibrilleren bij hartfalen

Enige jaren geleden is bij mij boezemfibrilleren vast gesteld. Met medicatie was dit helemaal onder controle, bijna nooit meer boezemfibrilleren gehad. Anderhalf jaar geleden heb ik ernstig hartfalen opgelopen door een acuut groot hartinfarct. Hiervoor slik ik aardig wat medicijnen, waaronder dezelfde soort medicijnen die ik al slikte tegen boezemfibrilleren.Nu heb ik twee weken geleden toch weer last gekregen van boezemfibrilleren, een keer of 6 in 5 dagen. Dit was erg vermoeiend en gaf ook een toename in gewicht (vocht vasthouden). Inmiddels lijken de boezemfibrillaties weer weg te zijn na een verhoging van Carvedilol van 2xdgs naar 4xdgs 6,25 mg. Met een extra furosemide was ik het extra gewicht na 2 dagen al weer kwijt. Omdat ik toch enigszins verontrust ben, wil ik vragen in hoeverre de combinatie van hartfalen (LVEF 23%) en boezemfibrilleren kwaad kan. Met vriendelijke groeten,

0

Rapporteer

We zullen uw aanvraag zo snel mogelijk verwerken.

RAPPORTEER ONDERWERPANNULEER


4 REACTIES

 • P N avatar
  Heel hartelijk dank voor dit voor mij zeer duidelijke antwoord! Ik weet nu veel meer! Mijn welgemeende complimenten voor jullie site!

  0
 • C H avatar
  Als u een ICD met één draad heeft in de rechterkamer, dan is deze draad alleen bedoeld voor ritmestoornissen vanuit de kamer. Hierbij wordt dus niet standaard boezemfibrilleren waargenomen, aangezien dit zoals gezegd een ritmestoornis vanuit de boezem is.Het hangt van de plaats in de kamer af waar de draad ligt of deze boezemfibrilleren kan signaleren, maar dat is niet het primaire doel van deze ICD en draad. Mogelijk leest hij wel onregelmatigheden ter hoogte van de kamer als gevolg van boezemfibrilleren of extra slagen vanuit de boezem, maar wat hiervan de oorzaak is, is op basis van de homemonitoring niet te bepalen en hier zou dan met behulp van aanvullend onderzoek naar gekeken moeten worden als hier indicatie voor is.Naast ritmestoornissen vanuit de kamer kan er met behulp van homemonitoring ook gekeken worden naar levensduur van de ICD (op basis van de batterij).Hopelijk is uw vraag hiermee beantwoord.

  0
 • P N avatar
  meneer ,Bedankt voor uw antwoord. Ik heb inderdaad een ICD met één draad in de rechterkamer, maar bij uitlezen via homemonitoring is geen boezemfibrilleren gezien. Kan dit inderdaad niet gezien worden terwijl je het toch hebt? Ik begrijp nog steeds niet helemaal wat er allemaal gezien kan worden via de homemonitor van mijn ICD.Bedankt voor alle informatie en super website! Met

  0
 • L D avatar
  Boezemfibrilleren en hartfalen kunnen elkaar versterken. Als de pompkracht is verminderd, wat bij u zeker het geval is, dan kan daardoor eerder boezemfibrilleren ontstaan, omdat er meer belasting van uw hartboezems is. Omgekeerd, kan boezemfibrilleren ook het hartfalen verergeren, omdat het hart minder efficient kan werken als er boezemfibrilleren is, door de onregelmatigheid, en omdat de boezems minder bijdragen aan het vullen van de hartkamers.Dit betekent dus dat er met meer aandacht naar uw boezemfibrilleren gekeken zal worden, omdat je de kans op verergering van het hartfalen door boezemfibrilleren zo klein mogelijk wil maken. Het is inderdaad zo dat we onze medicijnen voor meerdere hartproblemen gebruikt worden; het is belangrijk bij u dat het hart niet te snel gaat kloppen.Een andere belangrijke vraag is of u een ICD (implanteerbare defibrillator) moet gaan krijgen. Bij een LVEF 23% is dat ook iets dat besproken moet worden met uw cardioloog. Zo'n ICD beschermt je tegen gevaarlijke ritmestoornissen uit de hartkamer; een ander, klein voordeel, is dat je met zo'n ICD goed kunt bijhouden of u boezemfibrilleren heeft.

  0

Je moet Inloggen om te reageren

×
We use technologies like cookies to store and/or access device information. We do this to improve browsing experience and to show (non-) personalized ads. Consenting to these technologies will allow us to process data such as browsing behavior or unique IDs on this site. Not consenting or withdrawing consent, may adversely affect certain features and functions.
FunctionalAlways active
Statistics
Marketing
AcceptDenyManageSave
Privacy Policy