// Zorg algemeen

Boezemfibrilleren /Ablatie van de bundels van His.

In 2003, ik was toen 58 jr. voor het eerst boezemfibrilleren, ontdekt doordat ik tijdens het sporten onderuit ging en daarna thuis ook een paar keer.Bleek ook een randje vocht om mijn hart te hebben, dat er misschien mijn hele leven al zat.Ik heb alle mogelijke tabletten uitgeprobeerdHet boezemfibrilleren kwam steeds vaker ’s nachts en naar later bleek door een heel trage hartslag.Het boezemfibrilleren heeft bij mij zoveel impact dat ik daardoor maar weinig kan en i ndie tijd kon ik zeker niet met de auto of op de fiets naar mijn werk. Het enige was wachten tot het overging en dan aan de slag.In 2007 is een pacemaker geplaatst.Door te grote(linker?) boezem w en verdikte hartspier was een ablatie niet mogelijkDaarna een aantal jaren ca. één keer per jaar boezemfibrilleren, dat dan gestopt werd door een ECV.De eerste jaren slikte ik ook geen medicijnen.Verandering van cardioloog en gezien klachten van soms duizeligheid en vaak kortademigheid werd selokeen voorgeschrevenHelaas gaat het afgelopen jaar minder en heb ik dit jaar al vier keer een ECV gehad d elaatste op 11 juli.Wel na uitlokkende factoren als, verkoudheid, hooikoorts en de laatste keer migraine.Helaas de laatste keer daarbij ook een paar keer flauwgevallen. Waarschijnlijk een lage bloeddruk. Door de cardioloog van de HartEeersteHulp zijn de medicijnen na de 3e ECV dit jaar veranderd in sotalol 2 x dd 40mg.De 3e EVC mislukte en ik ging dus met nieuwe medicijnen en de verzekering dat ik mocht ,fietsen, autorijden e.d. naar huis.Bij mij lukt echt niets van dit alles. Ik was te moe en te duizelig e.a. om ook maar iets te doen. Het Bf. Stopte gelukkig na 2 dagen.Ik ben gezond, eet gezond, geen overgewicht en doe als sport fitness en alles zoveel mogelijk op de fiets.Het voorstel van de cardioloog is nu nadenken over een ablatie van de bundels van His.Maar, en dat is mijn vraag: lost dat de klachten van duizeligheid, vermoeidheid, soms te lage bloeddruk e.d. ook op? Kan ik dan bij boezemfibrilleren dan wel gewoon doen wat ik wil?Op internet ben ik over deze ablatie maar één positieve reactie tegengekomen.

0

Rapporteer

We zullen uw aanvraag zo snel mogelijk verwerken.

RAPPORTEER ONDERWERPANNULEER


4 REACTIES

 • L K avatar
  Als pacemaker uitvalt, is er een goed kans dat het hart stopt vernam ik vrij recent van een cardioloog, dus....

  0
 • C H avatar
  Dr. bedoelde inderdaad niet meer aanwezig.Fijn te horen dat uw ECV toch gelukt is. Begrijpelijk ook dat u de His-ablatie zo lang mogelijk wilt uitstellen en dat de pacemaker-afhankelijkheid die hiervan het gevolg is u dwars zit. Gelukkig is er momenteel in Nederland al jarenlange ervaring in het gebruik van pacemakers, waardoor dit wel een goed en veilig alternatief is als andere opties niet meer blijken te werken.Mogelijk kunt u via het forum in contact komen met andere patiënten die ook een dergelijke behandeling hebben ondergaan, zodat u wat meer gerust wordt gesteld. Veel succes!

  0
 • A M avatar
  Geachte Dr. ,Hartelijk dank voor uw snelle reactie.U schrijft: Over het algemeen zijn de klachten die horen bij het boezemfibrilleren, zoals hartkloppingen en vermoeidheid, niet meer afwezig na de His-ablatie.Waarschijnlijk bedoelt u niet meer aanwezig? Dat hoop ik tenminste!De 4e ECV dit jaar is wel weer gelukt, dus misschien was het die ene keer een incident.Gelukkig heb ik nu al bijna 3 maanden geen klachten en kwam het allemaal door het gewissel van medicijnen. Als het nu weer bij ca. 1 x per jaar blijft kan ik misschien wachten tot de volgende pacemaker wordt geplaatst; de batterij van de huidige loopt binnen 2 jr.op z'n end.Het na deze vorm van ablatie nog meer afhankelijk zijn van de pacemaker zit mij een beetje dwars.Vr. gr.

  0
 • L D avatar
  U bent inmiddels dus 69 jaar en heeft meer dan 11 jaar boezemfibrilleren, waarbij de boezem ernstig verwijd is en uw hartspier te dik; tevens lukt cardioversie niet meer. Ik som dit even op, omdat dit allemaal factoren zijn die maken dat de kans op een succesvolle catheter-ablatie van de longaderen (PVI) laag is. Ablatie van de bundel van His is een zeer eenvoudige ingreep, die altijd lukt, maar waardoor u afhankelijk zult blijven van een pacemaker.Over het algemeen zijn de klachten die horen bij het boezemfibrilleren, zoals hartkloppingen en vermoeidheid, niet meer afwezig na de His-ablatie en kunnen mensen weer een prima leven leiden. Echter, het boezemfibrilleren blijft wel bestaan en soms leidt dat toch tot een wat minder optimaal functioneren van het hart, wat heel soms toch gevoeld kan worden. Dit zijn gelukkig wel zeldzame uitzonderingen. De te lage bloeddruk kan dan meestal opgelost worden omdat na de His-ablatie ook vaak medicijnen gestopt kunnen worden, die nodig waren voor het boezemfibrilleren (maar die als bijwerking ook de bloeddruk verlagen).

  0

Je moet Inloggen om te reageren

×
We use technologies like cookies to store and/or access device information. We do this to improve browsing experience and to show (non-) personalized ads. Consenting to these technologies will allow us to process data such as browsing behavior or unique IDs on this site. Not consenting or withdrawing consent, may adversely affect certain features and functions.
FunctionalAlways active
Statistics
Marketing
AcceptDenyManageSave
Privacy Policy