// Zorg algemeen

boezemfibrilleren, ablatie en koorts

Beste allemaal,

Sinds enkele jaren ben ik bekend met boezemfibrilleren. Intussen heb ik twee ablaties achter de rug en het ging goed, zo'n 1,5 jaar. Ook geen mediciatie meer. :)  

Echter, sinds 10 dagen terug, tot en met afgelopen vrijdag heb ik driemaal toch weer boezemfibrilleren gehad. De 1ste keer begon het tijdens koorts (infectie) en de 2e keer (ruim 48 uur later) was ik nog ziek. De derde keer was ik niet meer ziek, dus was het voor mij een raadsel hoe dit nu weer kon.

De cardioloog in het streekziekenhuis weet niet hoe het kan ondanks de ablaties. Immers, er zijn littekens gemaakt. Mijn cardioloog/electrofysioloog waar ik de ablaties bij gehad heb, vind dit niet vreemd en wijt het aan het ziek zijn/koorts. Rondom ziek zijn is het hart extra gevoelig voor ritmestoornissen. 

Wat is jullie ervaring hiermee? Betekent dit nu feitelijk dat ik altijd pech heb bij een griep? Is er wat aan te doen? Ik dacht dat er voor mij geen triggers meer waren. Maar toch. Wie kan daar duidelijk uitleg over geven?

Ben benieuwd. Alvast enorm bedankt voor jullie hulp.

Vriendelijke groeten,


0

Rapporteer

We zullen uw aanvraag zo snel mogelijk verwerken.

RAPPORTEER ONDERWERPANNULEER


7 REACTIES

  • A V avatar
    Hoi allemaal, bedankt voor al jullie reacties! Lees ze pas nu. Er wordt nu toch overwogen, mede door mijn medische geschiedenis, een mini maze uit te gaan voeren. Ik heb na de griepperiode, aantal weken later, weer ritmestoornissen gehad en daarna nog twee maal kort, ondanks gebruik van medicijnen sinds ik weer ritmestoornissen kreeg tijdens koorts. Mijn hartslag floept ook meteen naar 170 en met pieken nog hoger en laag is nog steeds circa 120. Beide ablaties waren zodanig intensief gedaan dat ik er toch niet zo als laatst met de koorts, op had mogen reageren.Spnd, maar ik wil het wel graag. Hoewel triggers waarschijnlijk wel altijd zullen blijven, ook na een mini maze, verwacht ik er wel heel erg veel van. Ik heb letterlijk (en figuurlijk) een gevoelig hartje.. haha.. De lol er maar van in zien.

    0
  • f s avatar
    Hallo,Mijn ablatie (mini maze) is 4 maanden geleden.En ik heb ook ervaring dat griep een trigger is.Ik heb ook 2 keer griep gehad waarbij ik weer last kreeg.Het is niet bekend of het hartritme storing was of iets wat er op leek.De ene kleer noemde ze het een flutter en de andere keereen bepaald soort overslagen van het hart of toch fibrilleren.Niet duidelijk dus, maar griep lijkt mij inderdaad een triggerhelemaal gezien anderen hier ook over schrijven.Gelukkig ging alles van zelf weer over.

    0
  • p g avatar
    Ik heb na een periode met hartritmeproblemen, extrasystoles en boezemfibrillatie en na een korte periode sotalol, die ik op eigen inzicht/ initiatief heb afgebouwd, nauwelijks nog last van hartritme storingen, zelfs niet na forse inspanningen. Maar griep triggert overslagen nog wel enigermate.Voor mij was stress de grote boosdoener.

    0
  • M S avatar
    Hoi ! Ik heb zelf multiforme extrasystolen en deze kunnen zich goed rustig houden ,maar dat betekent bepaalde leefregels in acht nemen .Geen alcohol en roken etc etc ,griep heb je niet in de hand.In m kreeg ik ook een griep met 39,5 koorts 5 dagen lang.En bij de 2de dag begonnen de overslagen ,er kwam geen einde aan .Ik wist dat als de griep voorbij was mijn hart ook wel weer tot rust zou komen,dus dat was mijn houvast en zo geschiede.Ik was beroerder van al die extra haardjes die begonnen te vuren in het hart dan van de griep zelf. Dus ja ook mij blijft dit een zwakke plek en griep met hoge koorts is uit den boze en een duidelijke trigger.Mischien dit jaar maar eens een griepprik halen.Grts !

    0
  • L D avatar
    Ik ben het eens met uw elektrofysioloog. Rondom griep en ziek-zijn zien we vaak boezemfibrilleren. De ablatie is geen garantie. Boezemfibrilleren kan ook uit andere plekken van het hart ontstaan, waar niet geableerd is.Het betekent inderdaad ook dat boezemfibrilleren "uw zwakke plek" is, en dat het zich kan herhalen in de toekomst. U zou kunnen overwegen om bij een volgende griep episode een medicament te gebruiken, dat u vroeger ook gebruikte. We zien namelijk vaak dat zo'n medicament dat voor de ablatie niet werkte, wel weer kan helpen na de ablatie. Bij tmabocor zien we dat geregeld.Succes.

    0
  • A V avatar
    Bedankt voor de vlotte reactie . Top. Goh. Ik dacht echt dat er niks meer van doen was na de ablaties. Eigenlijk kun je dus, ondanks ablaties, toch nog last krijgen bij griep als zijnde een trigger. Zijn dan bijvoorbeeld de littekens gevoeliger?

    0
  • L D avatar
    De ablatie is helaas geen garantie voor het niet meer krijgen van boezemfibrilleren. De littekens zitten er natuurlijk, maar soms kan toch boezemfibrilleren ontstaan, omdat er op een andere plek ontstaat, of omdat toch de littekens weer elektrische pulsjes kunnen doorlaten, waardoor er toch weer boezemfibrilleren kan ontstaan.Griep is een hele bekende prikkel voor het krijgen van boezemfibrilleren. U zou als oplossing tijdens een griep ritme-medicijnen kunnen innemen (zoals tambocor) om het te voorkomen. Als het in de toekomst een probleem blijft, en zeker als het meer wordt, kan ook een derde ablatie overwogen worden. We weten dat dat toch soms noodzakelijk is. Ik ben ook benieuwd naar de ervaringen met griep van andere mensen met beozemfibrilleren.

    0

Je moet Inloggen om te reageren

×
We use technologies like cookies to store and/or access device information. We do this to improve browsing experience and to show (non-) personalized ads. Consenting to these technologies will allow us to process data such as browsing behavior or unique IDs on this site. Not consenting or withdrawing consent, may adversely affect certain features and functions.
FunctionalAlways active
Statistics
Marketing
AcceptDenyManageSave
Privacy Policy