// Zorg algemeen

Boezemfibrileren en Roemheld syndroom als mogelijke oorzaak

Ben zelf een fervent fietser, vaak georganiseerde wielren- en mountainbikevakanties in de bergen.
Daarnaast doe ik ook nog aan hardlopen en badminton.
In 2010 heb ik voor het eerst na een periode van stress bij de badminton naar mijn idee boezemfibrilatie achtige verschijnselen gehad waarbij mijn hartslag van slag raakte tijdens een zwaar enkelspel en moest toen voortijdig stoppen maar kreeg mijn hartslag niet onder controle en raakte een beetje in paniek. Had ook mijn polar om en mijn hartslag was boven de 200 toen ik de eerste hulp belde en ik duizelig werd. Later bleek ik na omeprazol te krijgen voor mijn slokdarmklachten ook deze hartproblemen en druk op mijn borst sterk te verminderen. Wel toen nog soms bij bijv een snelle start met mountainbike gehad dat ik me niet goed voelde en mijn hart van slag raakte en ik een kwartier langs de kant moest staan. Dit heb ik paar jaar niet echt gehad en laatste jaren af en toe. 
Afgelopen maanden echter veel vaker, tegelijk met veel meer refluxklachten en dat ik de lucht niet uit mijn keel krijg en als dat wel meermaals lukt komt mijn hart daarna ook weer tot rust en kan ik vaak daarna weer normaal vol doorgaan. Heb ik net een pauze gehad met veel drinken gaat het vaak de eerste meters ook even mis.
Zo kreeg ik vorige week te horen dat met mijn holterregistratie van een fietsrit waarbij ik het misgaan wilde registreren (en daarvoor expres geen omeprazol geslikt) dat ik na halverwege pauze met drinken en ik weer opstapte en ging fietsen (waarbij de heenweg ook al slecht voelde en ik ook door bleef trappen terwijl het misging) dat ik toen een hartslag van 300 heb gehad (heb toen ook zeker even wat gevoeld, al voelde dat meer als een sterke overslag) en die dag heb ik ook 280 gehad. Dit terwijl mijn eigen metingen een enkele keer 230 en 240 hebben getoond toen het ook echt fout was.
Overigens ik lijk het dus altijd onder controle te krijgen als ik gelijk even stop als het niet goed voelt, 10min blijf staan, lucht opboer en dan weer rustig gaan. Vaak heb ik dan de rest van de dag geen probleem en kan ik de hartslag dan ook zonder problemen hoog op laten lopen.

Mijn vragen:
1. Zal dit bij mij ook om boezemfibrileren gaan en hoe gevaarlijk kan dit zijn. Ik ben overigens hierbij nooit buiten westen geraakt en ook geen pijn op de borst, alleen voel wel zuurtstof wegtrekken in benen en hoofd en voel me dizzy.
2. Kan dit veroorzaakt worden door bekneld raken van de nervus vagus door opkomend middenrif? Cq roemheld syndroom? Ik voel altijd dat in mijn keel de lucht vastzit maar er ook niet uitwil. Vooral on die momenten gaat het mis.
3. Wat is de beste remedie in mijn geval? In geval van bekneld raken nervus vagus ook een ablatie? Of eerder bepaalde medicijnen.

Overigens bijv 2 weken geleden op zondag veel last en dan een week later zonder problemen 150 km op hoge snelheid en hartslag en 1 en al persoonlijke records gereden op klimmetjes plus afdalingen. Dus het kan heel erg verschillen.

Heb nu het gevoel dat ik mijn vragen niet goed kwijt kan bij de cardioloog.
Ik hoop dat ik hier meer geluk heb. Zou mijn veel waard zijn …
Alvast bedankt.

Gr


0

Rapporteer

We zullen uw aanvraag zo snel mogelijk verwerken.

RAPPORTEER ONDERWERPANNULEER


6 REACTIES

  • H V avatar
    Ik ben blij om jou verhaal te lezen omdat ik al 13 jaar hetzelfde heb maar dan met voetbal. Ik speel op redelijk hoog niveau maar dit belemmerd mij enorm. Wat is er nu uiteindelijk bij jou uitgekomen? en is het ook opgelost? Ik ben zeer benieuwd. Ik loop nu voor de 2de keer weer bij de cardioloog maar heb niet het idee dat dat iets gaat opleveren. Mijn telefoonnummer is 0629023214 en hoor graag wat ik er tegen kan doen of hoop dat je me in de goede richting kan wijzen.

    0
  • G A avatar
    Heb inmiddels een efo gehad. Ze hadden het vermoeden dat ik een extra verbinding had tussen boezem en kader. De efo gisteren heeft echter uitgewezen dat dit niet het geval is en ze hebben dan ook geen ablatie kunnen doen.Het blijkt toch uit de linkerboezem te komen al kunnen ze nog niet met zekerheid zeggen of dit uit de longaders komt. Over 2 maanden willen ze mijn longaders gaan ableren en wellicht hiervoor eerst nog testen of het uit een andere plek in mijn linker boezem komt.Nu vraag ik mij af, indien mijn probleem vanuit de nervus vagus zou komen of dit dan ook dit effect kan geven maar dat dit dan ook betekent dat het niet uit mijn longaders komt en ook niet van een andere plek in mijn linkerboezem en dat dit eigenlijk alleen nog enigzins met een medicijn te behandelen valt en niet met een ablatie?Hoop natuurlijk dat wel een ablatie mijn probleem kan verhelpen.Aangezien ik de indruk krijg dat ik toch wel een bijzonder geval ben, ben ik benieuwd naar uw antwoord hierop.Bedankt alvast.

    0
  • G A avatar
    Bedankt!

    0
  • W J avatar
    Geachte heer .Een electrofysiologisch onderzoek (EFO) zou meer duidelijkheid kunnen verschaffen, met name of er sprake is van potentieel gevaarlijke ritmestoornissen. De vraag of iemand af en toe boezemfibrilleren heeft is met een EFO moeilijker te beantwoorden: bij vrijwel iedereen is (kortdurend) boezemfibrilleren op te wekken tijdens een EFO, als je de boezems maar voldoende 'bestookt' met electrische impulsjes...Ik zie mogelijk ook wel winst in contact met een sportcardioloog in het AMC. Hij heeft natuurlijk ook korte lijnen met de electrofysiologen aldaar om optimale analyse en behandeling van de ritmestoornis te bespreken. Vriendeljke groet.

    0
  • G A avatar
    ,Heb de vraag of het boezemfibrileren kon betreffen ook aan de cardioloog gevraagd maar kreeg niet een duidelijk antwoord, wel een halve bevestiging dat het zou kunnen. Maar begrijp op basis hiervan nu ook dat dan wellicht nu nog niet duidelijk is welk hartritmestoornis het betreft en dan dus ook nog niet duidelijk is hoe gevaarlijk het is. Daarvoor zal dan neem ik aan een elektrofysiologisch onderzoek hopelijk snel meer duidelijkheid in kunnen brengen.Maar zo te horen zal ik dan daarnaast of daarna evengoed ook nog met een maag-darm-leverspecialist moeten gaan praten.Dit helpt zeker, al is het maar om te weten wat er nog niet duidelijk is.Overigens overweeg ik ook nog contact op te nemen met een sportcardioloog van het AMC. Zou u dat ook aanraden om zo ook nog een wat breder licht hierop te laten schijnen door iemand die ook meer thuis is in vergelijkbare klachten bij duursporters?Bedankt. ,

    0
  • W J avatar
    Geachte heer ,als ik probeer samen te vatten wat u beschrijft:u bent een fervent duursporter, met af en toe aanvallen van snelle hartkloppingen wat ook geobjectiveerd wordt door een zeer snelle hartslag en bij een holterregistratie ook een hartslag vastgelegd van 280-300/min. Er lijkt een duidelijke relatie te bestaan met maag- en slikklachten.Uw vraag of het boezemfibrilleren zou kunnen zijn moet beantwoord worden door de arts die de holterregistratie heeft beoordeeld. Het is niet onmogelijk dat iemand met een snel geleidende AV knoop (electrische verbinding tussen boezem en kamers) tijdens atriumfibrilleren én zware inspanning zeer hoge hartfrequenties kan bereiken. Overigens komt boezemfibrilleren tot 5 maal vaker voor bij patienten die fervent duursporten bedrijven.Andere ritmestoornissen kunnen echter ook zeer hoge hartfrequenties geven, sommige stoornissen zijn potentieel gevaarlijk. Hartfrequenties van 280-300 per minuut verdienen behandeling, danwel medicamenteus, danwel middels ablatie afhankelijk van welke ritmestoornis het betreft. Wat betreft de relatie met maagklachten en slikklachten, dat is een frequent gehoorde klacht. De relatie wordt ook wel Roemheld syndroom genoemd, er bestaan diverse verklaringen voor waar echter weinig wetenschappelijk bewijs voor bestaat. Ablatie van de nervus vagus is niet een te adviseren behandeling hiervoor. Behandeling van de maagklachten met dieetadviezen, evt medicatie of consultatie van een maag-darm-leverspecialist is logischer.Ik hoop dat dit u wat houvast geeft in uw communicatie met uw eigen cardioloog. groet.

    0

Je moet Inloggen om te reageren

×
We use technologies like cookies to store and/or access device information. We do this to improve browsing experience and to show (non-) personalized ads. Consenting to these technologies will allow us to process data such as browsing behavior or unique IDs on this site. Not consenting or withdrawing consent, may adversely affect certain features and functions.
FunctionalAlways active
Statistics
Marketing
AcceptDenyManageSave
Privacy Policy