// Zorg algemeen

BNP

Het blijkt dat ik een BNP waarde heb van 634. Ik heb nog geen aanwijzing dat er iets mis is met mijn hart. Wanneer ik op internet zoek dan lees ik dat zo'n hoge waarde een aanduiding is voor hartfalen. Mijn huisarts zegt echter dat er niets aan de hand is. Ik voel mij hierdoor niet serieus genomen. Moet ik mij nu zorgen maken en een bezoek met een cardioloog afdwingen?

0

Rapporteer

We zullen uw aanvraag zo snel mogelijk verwerken.

RAPPORTEER ONDERWERPANNULEER


1 REACTIE

  • L avatar
    Geachte heer,Dank voor uw vraag. BNP staat voor B-type natriuretisch peptide, een stof die vrijkomt als er rek op de wand van het hart komt te staan.Bij u is kennelijk een BNP geprikt. Hebt u zich laten prikken omdat u ergens klachten van had of is het een routinescreening? De arts, die deze bepaling heeft laten verrichten, kan uw vraag waarschijnlijk het beantwoorden. Dit met name omdat hij het meeste van u weet en u wel of niet van hartfalen vedenkt op grond van uw verhaal en lichamelijk- en aanvullend onderzoek. Daarnaast weet hij ook wat de referentiewaarde van het BNP is in het laboratorium waar u zich heeft laten prikken en valt de hoogte van uw BNP mogelijk mee. Behalve door ziekten van het hart, kan het BNP ook (licht) verhoogd zijn bij gezonde mensen en bij een belasting op het hart door een longprobleem of andere zaken zoals dialyse.Als u verder overigens gezond bent, kan er ook nog sprake zijn van een laboratoriumfout. Dan zal de waarde een keer opnieuw moeten worden bepaald.Als u meer onderzoek wenst, dan kunt un zich altijd laten verwijzen naar een cardioloog.

    0

Je moet Inloggen om te reageren

×
We use technologies like cookies to store and/or access device information. We do this to improve browsing experience and to show (non-) personalized ads. Consenting to these technologies will allow us to process data such as browsing behavior or unique IDs on this site. Not consenting or withdrawing consent, may adversely affect certain features and functions.
FunctionalAlways active
Statistics
Marketing
AcceptDenyManageSave
Privacy Policy