// Zorg algemeen

Bloedverdunner nog nodig na stoppen atriumfibrilleren; magnesium nuttig tegen AF?

Twee maanden geleden werd ik voor het eerst in mijn leven geconfrontreerd met atriumfibrilleren. Dit begon enkele weken na een zware operatie, i.e. prostaatverwijdering. In totaal heb ik vier aanvallen gehad, gemiddeld eens per week (range 4-10 dagen), en elk met een duur van ongeveer 48 uur. Omdat ik het fibrilleren goed kan voelen weet ik precies hoe het met me gesteld is. Na de tweede aanval cardioversie gehad, wat slechts 4 dagen stand hield. Tevens metaprolol gekregen om de hartfrequentie te temperen bij eventuele nieuwe aanvallen.Na de derde aanval een pakket aan medicijnen gekregen, te weten Metaprolol SR, Xarelto bloedverdunner, Pantoprazol en Losartan als extra hoge bloeddruk middel. Dit pakket voorkwam dus niet de vierde aanval, ongeveer een week later. Voorts ervaar ik zo veel bijwerkingen 
(duizelig, verlies van concentratie, moeheid, spierpijn, slecht slapen etc.) dat ik dientengevolge arbeidsongeschikt ben.

Intussen ben ik via internet studie op het spoor van magnesiumtekort gekomen. Niet zo onwaarschijnlijk omdat zowat half Nederland een tekort schijnt te hebben, gezien mijn operatie en bijgaand gebruik van zware antibiotica en ook de Pantoprazol zal de opname van magnesium uit voeding niet ten goede komen! Ik gebruik sindsdien (na de vierde aanval) een magnesiumpreparaat en vitamine D3.
Het gevolg is dat ik al een maand geen aanval meer heb gehad van AF (alleen af en toe kortdurend overslagen of hartkloppingen), een duidelijke trentbruik!

Omdat bloedstolsels pas ontstaan na meer dan 48 uur boezemfibrilleren, stelde ik voor aan mijn cardioloog om met Xarelto (en Pantoprazol) te stoppen. Dit medicijn werkt snel; mijn idee is dat hernieuwd gebruik bij een eventuele volgende aanval vroeg genoeg is. Vervolgens zou ik het gebruik weer kunnen stoppen enkele dagen na het beeindigen van een aanval. 
Dit vond mijn cardioloog hoogst onverstandig, omdat ik een risicofactor (hoge bloedruk) heb en schreef me voor drie maanden een herhaalrecept voor van 
het hele pakket aan medicijnen. Wat betreft de bijwerkingen en arbeidsongeschiktheid haalde hij zijn schouders op en moppelde iets van "jammer dan".
Mijn punt van de magnesiumsuppletie deed zijn humeur helemaal omslaan; potentieel schadelijk en niet wetenschappelijk bewezen werkzaam. Vervolgens werd ik snel uit de spreekkamer weg gewerkt.

Nu wil ik deze arrogante man, die denkt dat hij een godheid is en mondige patienten niet accepteert, uiteraard niet meer zien. Omdat ik echter ook niet eigenwijs wil zijn en mijn gezondheid schaden, grijp ik deze optie aan voor een profesioneel weerwoord in deze.
Wat ik met name wil weten is:
-    is het nu echt nodig levenslang Xarelto te slikken als ik (naast hoge bloeddruk) geen AF meer heb, en klopt mijn inzicht over het gebruik rondom eventuele hernieuwde aanvallen in de toekomst?
-    hoe kijken professionals aan tegen mijn suppletie van magnesium (goed opneembare citraatvorm, 400 mg dagelijks); placebo of toch werkzaam?

Ik hoop op een zinvolle uitwisseling van argumenten en heb het idee dat cardiologen teveel met "protollen zwaaien", en iedere discussie afkappen.

Bij voorbaat dank voor het lezen en beantwoorden van mijn verhaal.

 


0

Rapporteer

We zullen uw aanvraag zo snel mogelijk verwerken.

RAPPORTEER ONDERWERPANNULEER


3 REACTIES

  • J O avatar
    Opmerking vooraf: zie mijn tips als aanvulling, niet als vervanging van medische zorg.Medicijnen zorgen vaak voor een verhoogde uitscheiding, dan wel een verhoogde behoefte aan diverse vitaminen, mineralen en andere stoffen. Bètablokkers remmen daarnaast de aanmaak van melatonine. Op internet kan je vinden welk medicijn welke tekorten te zien geeft. Een tekort aan Q10 kan bijvoorbeeld spierklachten geven. Verder hebben veel mensen eerder een tekort dan een teveel aan maagzuur. Een maagzuurremmer doet dan ook niet veel goeds met je lichaam. Weet wel dat het bij sommige medicijnen ter voorkoming van klachten wordt gegeven. Je lichaam goed ondersteunen kan in elk geval schelen. Mium is vaak wel goed. In de vorm van bisglycinaat of chelaat wordt het iets beter opgenomen.

    0
  • A W avatar
    Sinds 2006 heb ik last van boezemfibrilleren na chemokuren. Het was met Sotalol wat afgenomen en ben er zelfs een tijdje helemaal vrij van geweest. Half jaar geen boezemfibrilleren en geen hartmedicijn, Dit was echt een heerlijk rustig gevoel. Helaas na een ingreep van een uurtje vorig jaar augustus is de ellende weer begonnen en behoorlijk ook. Sotalol hielp niet meer en na verschillende medicijnen zit ik nu op Flecainide en Metropolol wat de boel aardig goed rustig houdt. Ik vind het leuk om te lezen dat er meer mensen zijn die het idee hebben dat mium kan helpen. Ook mijn arts heeft met die informatie niets gedaan en werkt inderdaad met een protocol en daar past dit niet bij. Nu is mijn mium gehalte al jaren te laag (0,56) en slik nu naast 500 mg miumcitraat dagelijks sinds twee maanden Oligoplant brandnetel. (mium, kalium) en heb sindsdien geen overslagen, geen hartkloppingen en boezemfibrilleren meer. Ik geniet weer volop. Mijn mening is wat mium betreft ook dat het wel degelijk helpt en misschien zit het wel tussen mijn oren, maar wat helpt helpt. Ik wens u heel veel sterkte en goede gezondheid toe.

    0
  • L D avatar
    Wat vervelend dat uw relatie met uw cardioloog zo verstoord is geraakt; als ik het zo lees, dan gaat het meer over de manier van communiceren dan over de argumenten.Een beroerte is een potentieel verschrikkelijk gevolg van boezemfibrilleren, wegen bloedverdunners goede bescherming bieden. Nu hoeft niet iedereen met boezemfibrilleren bloedverdunners te gebruiken: mn onder de 65 jaar, zonder hoge bloeddruk of suikerziekte, of een eerdere beroerte of TIA hoeven het niet. Grofweg alle andere mensen wel (er zijn altijd uitzonderingen), inclusief dus alle vrouwen.Het is een misvatting dat stolsels pas na 48 uur ontstaan; dat kan al heel snel, zoals is aangetoond in veel wetenschappelijk onderzoek. Dat getal komt waarschijnlijk van de termijn waarbinnen mensen nog gecardioverteerd mogen worden als ze geen bloedverdunners gebruiken. Dat is inderdaad 48 uur, maar dat geldt alleen voor die eerst genoemde categorie, die geen bloedverdunners hoefde te gebruiken (de gezonde mn jonger dan 65 jaar). Alle andere mensen mogen alleen gecardioverteerd worden als het bloed dun genoeg is, inclusief u zelf. Verder is het zo dat het zeer goed bekend is dat er geen duidelijke relatie is tussen klachten en het voorkomen van boezemfibrilleren. U zult uw boezemfibrilleren zeker gevoeld hebben, maar we weten ook heel goed dat er bij iedereen met boezemfibrilleren ook periodes van boezemfibrilleren zijn die niet worden gevoeld. U zult geen uitzondering zijn. Geen AF voelen is niet hetzelfde als geen AF hebben. U heeft ernstige bijwerkingen van uw medicijnen. Ik adviseer u om andere medicijnen te proberen die wel goed bevallen. Hefkan inderdaad heel goed zijn dat de evenwichten in uw lichaam zijn verstoord door de operatie; dit kan heel goed boezemfibrilleren uitlokken. Feit is dat het nu is gevonden en dat dat niet genegeerd kan worden. Tot slot, elke tien jaar komt de discussie over mium weer op gang. Mijn professionele, persoonlijke mening is gebaseerd op wetenschappelijk onderzoek; er is hierbij in goed onderzoek nog niets gunstigs van aangetoond.Cardiologen "zwaaien" niet met protocollen, mijnheer. Ze zijn gehouden aan het volgen van de internationale richtlijnen. Nogmaals, de manier van communiceren is vaak het probleem.

    0

Je moet Inloggen om te reageren

×
We use technologies like cookies to store and/or access device information. We do this to improve browsing experience and to show (non-) personalized ads. Consenting to these technologies will allow us to process data such as browsing behavior or unique IDs on this site. Not consenting or withdrawing consent, may adversely affect certain features and functions.
FunctionalAlways active
Statistics
Marketing
AcceptDenyManageSave
Privacy Policy