Twee maanden geleden werd ik voor het eerst in mijn leven geconfrontreerd met atriumfibrilleren. Dit begon enkele weken na een zware operatie, i.e. prostaatverwijdering. In totaal heb ik vier aanvallen gehad, gemiddeld eens per week (range 4-10 dagen), en elk met een duur van ongeveer 48 uur. Omdat ik het fibrilleren goed kan voelen weet ik precies hoe het met me gesteld is. Na de tweede aanval cardioversie gehad, wat slechts 4 dagen stand hield. Tevens metaprolol gekregen om de hartfrequentie te temperen bij eventuele nieuwe aanvallen.Na de derde aanval een pakket aan medicijnen gekregen, te weten Metaprolol SR, Xarelto bloedverdunner, Pantoprazol en Losartan als extra hoge bloeddruk middel. Dit pakket voorkwam dus niet de vierde aanval, ongeveer een week later. Voorts ervaar ik zo veel bijwerkingen
(duizelig, verlies van concentratie, moeheid, spierpijn, slecht slapen etc.) dat ik dientengevolge arbeidsongeschikt ben.
Intussen ben ik via internet studie op het spoor van magnesiumtekort gekomen. Niet zo onwaarschijnlijk omdat zowat half Nederland een tekort schijnt te hebben, gezien mijn operatie en bijgaand gebruik van zware antibiotica en ook de Pantoprazol zal de opname van magnesium uit voeding niet ten goede komen! Ik gebruik sindsdien (na de vierde aanval) een magnesiumpreparaat en vitamine D3.
Het gevolg is dat ik al een maand geen aanval meer heb gehad van AF (alleen af en toe kortdurend overslagen of hartkloppingen), een duidelijke trentbruik!
Omdat bloedstolsels pas ontstaan na meer dan 48 uur boezemfibrilleren, stelde ik voor aan mijn cardioloog om met Xarelto (en Pantoprazol) te stoppen. Dit medicijn werkt snel; mijn idee is dat hernieuwd gebruik bij een eventuele volgende aanval vroeg genoeg is. Vervolgens zou ik het gebruik weer kunnen stoppen enkele dagen na het beeindigen van een aanval.
Dit vond mijn cardioloog hoogst onverstandig, omdat ik een risicofactor (hoge bloedruk) heb en schreef me voor drie maanden een herhaalrecept voor van
het hele pakket aan medicijnen. Wat betreft de bijwerkingen en arbeidsongeschiktheid haalde hij zijn schouders op en moppelde iets van "jammer dan".
Mijn punt van de magnesiumsuppletie deed zijn humeur helemaal omslaan; potentieel schadelijk en niet wetenschappelijk bewezen werkzaam. Vervolgens werd ik snel uit de spreekkamer weg gewerkt.
Nu wil ik deze arrogante man, die denkt dat hij een godheid is en mondige patienten niet accepteert, uiteraard niet meer zien. Omdat ik echter ook niet eigenwijs wil zijn en mijn gezondheid schaden, grijp ik deze optie aan voor een profesioneel weerwoord in deze.
Wat ik met name wil weten is:
- is het nu echt nodig levenslang Xarelto te slikken als ik (naast hoge bloeddruk) geen AF meer heb, en klopt mijn inzicht over het gebruik rondom eventuele hernieuwde aanvallen in de toekomst?
- hoe kijken professionals aan tegen mijn suppletie van magnesium (goed opneembare citraatvorm, 400 mg dagelijks); placebo of toch werkzaam?
Ik hoop op een zinvolle uitwisseling van argumenten en heb het idee dat cardiologen teveel met "protollen zwaaien", en iedere discussie afkappen.
Bij voorbaat dank voor het lezen en beantwoorden van mijn verhaal.
3 REACTIES
Je moet Inloggen om te reageren
J O
A W
L D