// Zorg algemeen

Blijvende pijn in borstbeen na bypass operatie

Beste,

14 maanden geleden heeft mijn vader een 5-voudige bypass operatie odergaan. Alles is perfect verlopen, echter, de “napijn” op het borstbeen is nog net zo hevig als net na de operatie.

Niemand schijnt te weten wat te doen, misschien heeft iemand hier ervaring mee? Zou ontzettend fijn zijn, na 14 maanden nog zoveel pijn hebben dat het flinke huilbuien oplevert bij een altijd stoere ex-rechercheur is bizar.

NB. Littekenweefsel is netjes “los” van het borstbeen.

Kan iemand ons helpen?

0

Rapporteer

We zullen uw aanvraag zo snel mogelijk verwerken.

RAPPORTEER ONDERWERPANNULEER


12 REACTIES

 • H V avatar
  et is zon 8 daagen ben ik geoperreert maar nog hieder keer so moe so moe hoe kan dat is dat normaal

  0
 • W F avatar
  Ik heb geen oplossing voor het probleem, maar wel een advies voor mensen die nog een bypass moeten ondergaan. In het Jessa ziekenhuis in Hasselt Belgie is een chirurg, dhr. Yilmaz, die gemiddeld 9 van de 10 bypasses minimaal invasief doet, is bij mij ook op die manier gebeurd. In Nederland is er niemand die dat kan heb ik na heel veel telefoontjes ontdekt. Voordeel is dat er maar een snee ter grootte van je pink wordt gemaakt en je borstbeen wordt niet doormidden gezaagd. Enige nadelen zijn, het kan niet bij acute situaties, het moet gepland kunnen worden en het is zinvol om eerst je zorgverzekering te bellen om te kijken of je verzekerd bent voor het buitenland. Voor de rest ben je binnen een week meestal thuis, bij mij was het 1 dag voor de operatie opgenomen, dan de operatiedag, aansluitend 1 dag intensive care, twee dagen op zaal en dan naar huis. Weinig tot geen pijn en geen groot litteken over je buik. Een echte aanrader, al zullen ze je hier in Nederland dit alles niet zo snel melden, want het blijven toch patienten die ze dan kwijtraken aan Belgie.

  0
 • P V avatar
  Na weer een pijnlijke nacht, ben ik op google gaan zoeken. En kom ik hier terecht. Ik denk dat ik ook dit probleem heb. Ben in november 2015 geopereerd in Catharina, en dat is dus nu 9 maanden geleden. Sinds de operatie slaap ik met een extra kussen om de pijn op te vangen, met draaien heb ik pijn, ik kan het ook aanraken, met de echo heb ik pijn, en dat duurt dan een aantal dagen, ik ben vannacht omdat ik wakker lag, gaan duwen, en voelen waar de pijn nu zit, en ik denk dat ik dus idd last heb van de draden. De pijn bijv. bij inspanningen en naar voren buigen, een stekker in een stopcontact duwen, schoffelen, het doet pijn. Aangezien ik 2 jaar met klachten heb gelopen voordat er een aneurysma, een dichtgeslibde klep, en een pericard cyste werd geconstateerd, heb ik me heilig voorgenomen mijn signalen niet meer te negeren. Dit is dus het moment, ik moet er naar laten kijken. Want dit maakt me angstig, ik slaap slecht, denk aan andere kwalen, en dat wil ik niet. Ik vind 9 maanden ook voldoende tijd om de wondpijn af te sluiten, en te denken aan iets anders, dus de staaldraden, dat denk ik nu ik het zo lees. Dat het schuurt, of pijn veroorzaakt. Moet je bedenken dat als je een stukje vlees tussen je tanden hebt kan dit al pijn veroorzaken, tot zelfs tandvleesontsteking, moet je nagaan wat dat draad kan veroorzaken. Tijd om aan de bel te trekken denk ik.....

  0
 • P E avatar
  heb net het zelfde voor en nu hebben ze gezien dat mijn borstbeen niet aan elkaar staat wacht nu op operatie om dat aan elkaar te zetten .

  0
 • c v avatar
  Ik heb december 2008 ook een 5 voudige bypass gekregen.Nu 2015 heb ik regelmatig nog steeds ook pijn van het borstbeen maar ook van mijn ribben.Ben daar natuurlijk voor terug geweest Ik heb een volkstuin en dat is af en toe zwaar werk.2 dagen later voel ik dan de pijn in mijn gehele borst kast. De pijn in het begin was steeds alarmerend en ging dan naar spoedeisende hulp waar ze mij naar bloed onderzoek weer gerust stelde.Nu na zoveel jaar ben ik er aan gewend en wordt zelden ongerust en troost mij met de gedachte dat ik al 7 jaar langer leef.Met andere woorden ..Tel de zegeningen dat je leeft en dat je dat nog mag mee maken.Als het te erg wordt???? gewoon een paracetamol nemen en het niet te zwaar laten wegen.Er zijn veel ergere dingen !!!!!Groet uit Delft

  0
 • F B avatar
  Ik ben dus een gelukkige man !Na een open hartoperatie van bijna 11.00 uur en daarbij de vervanging van beide hartkleppen en de aortaklep en een omleiding in Genk door prof. Dion, ben ik wel enkele dagen in slaap gehouden, maar daarna heb ik geen pijn meer gehad van de operatie.

  0
 • J t avatar
  mevrouw,Pijn van het borstbeen lang ( >1 jaar) na een hartoperatie komt zelden voor. Het lijkt dat uw vader zo'n pechvogel is. De reden kan zijn dat de staaldraden (die gebruikt zijn om de twee helften van het borstbeen te fixeren) de pijn veroorzaken. Oplossing: verwijderen van de staaldraden! De die de operatie bij uw vader heeft verricht kan dit eenvoudig doen. U kunt kontakt opnemen met uw polikliniek ctc om een afspraak te maken.In onze kliniek (Hartcentrum Catharina ziekenhuis Eindhoven) houdt ongeveer 0,5-1% in meer of mindere mate pijn van het borstbeen. Als de patient voor een vervolg consult op onze poliklniek komt, onderzoeken wij het borstbeen, maken eventueel een X-thorax en spreken dan meestal af de staaldraden te verwijderen. Dit is een kleine ingreep die zonder tijd van de narcose 15-30 minuten duurt, het betreft (o.a. afhankelijk van welke bloedverdunners gebruikt worden) een dagopname en soms laten we de patient een nachtje overblijven. Na de ingreep is ongeveer 85% klachtenvrij, helaas houdt 15% klachten. De laatste groep wordt door ons naar de pijn polikliniek gestuurd. Hierna is nagenoeg 100% klachtenvrij.Kortom: blijvende pijn komt zelden voor, er is zeker iets aan te doen en uiteindelijk is bijna iedereen pijnvrij!Veel succes voor uw vader van , .

  0
 • S v avatar
  ik heb een vraag,mijn vriendin is vorig jaar rond mei geopereerd aan haar hart met 5 omleidingen.nu nog steeds barst zij van de pijn in haar borst (tot huilens toe) en ze slikt echt veel tramadol.eigenlijk is ze niet eens echt opgeknapt na de operatie, ze is nog steeds snel moe en dat komt denk ik door de vele pijn die ze heeft.nu is het zo dat wij steeds aangegeven hebben aan de cardioloog dat deze pijn niet meer te houden is, de cardioloog heeft ons terug gestuurd naar het ziekenhuis dat haar heeft geopereerd (nieuwegein).na een bezoek in nieuwegein werd ons verteld dat het zenuwpijn zou zijn en dat verwijderen van de staaldraden geen enkele verlichting zou bieden.nu wordt ze naar de pijn poli gestuurd in het rijnstate ziekenhuis en willen ze haar een more spuit geven in haar borst.mijn vraag is kan dat wel zo maar en is het veilig en hebben hier meer mensen mee te maken gehad met deze behandeling ?of is er een andere diagnose denkbaar ?

  0
 • F D avatar
  Ook ik heb een bypass ondergaan in oktober 2013 . Nog altijd heb ik hevige pijnen aan het borstbeen , maar niet enkel aan het borstbeen alleen. Ik heb ook nek en ruggegraat pijnen en schouderpijnen. Alhoewel ik een zeer hoge pijngrens heb , zijn de pijnen soms onmenselijk . Het litteken zelf is ook lang blauw en pijnlijk gebleven , en met lang bedoel ik bijna 11 maand . Meerdere malen ben ik terug geweest bij de hartchirurg met telkens antwoord dat ik geduld moest hebben. De laatste maal een paar weken geleden verwees de hartchirurg me door naar een orthopedisch chirurg. Ik heb een afspraak gemaakt met mijn orthopedisch chirurg die me een knieprohese geplaatst heeft in november 2012 , waarvan ik op 4 maand bijna volledig hersteld was . De eerste 6-7 weken na mijn hartoperatie had ik pijn die normaal was , lichte pijn dus. Nadien zijn de hevige onmenselijke pijnen begonnen. Ik ben benieuwd wat mijn orthoedisch chirurg er zal over zeggen . De laatste maal dat ik raadpleging geweest ben bij de hartchirurg had een stagair me onderzocht. De stagiar wist mij te zeggen dat ik een breuk had juist boven het borstbeen en dit kon verholpen worden met een klein ingreepje door een netje te plaatsen . Of de pijn aan het borstbeen te wijten was aan het breukje kon de stagiar en bijroepend hartchirurg geen oordeel over vellen.

  0
 • T V avatar
  Ik ben dik 2 jaar geleden geopereerd en ervaar ook nog steeds pijn in mijn borstbeen en ook een interactie met de wond van mijn icd (die is vervangen tijdens de hartoperatie en er is een derde draad geplaatst) de pijn is vaak akelig maar boven alles ben ik dol blij het nog na te kunnen vertellen.

  0
 • c v avatar
  16 december 2014 was het 6 jaar geleden dat ik ook 5 bypasses heb gekregen.Ik was toen 59 jaar De pijn op het borstbeen is ook na 6 jaar nog aanwezig .Hevig?? ja wat is hevig ik voel het.En als ik het advies opvolg van de artsen dat wer ik pijn op de borst heb terug moet komen dan zat ik elke dag in het ziekenhuis.Bij krachtig inspn ( ik heb een volkstuin) heb ik altijd dagen meer last.Gaat niet meer weg is het denk ik. Dus af en toe maar een paracetamol om de pijn wat te verzachten.Ik denk dat acceptatie het sleutel woord is en de zegeningen tellen die je nog hebtJe leeft nog en nog en hebt de mogelijkheid dat je er kan voor kiezen blij te zijn.

  0
 • J t avatar
  mevrouw,Ontzettend vervelend dat de napijn van het borstbeen zo lang duurt. Als ik het goed begrijp heeft uw vader 14 maanden geleden een hartoperatie gehad. Tijdens de hartoperatie wordt het borstbeen doormidden gezaagd en na de operatie met staaldraden weer vastgezet. Het 'gebroken' borstbeen moet weer vastgroeien, dat duurt meestal 6 weken. Veel patienten hebben de eerste 4-8 weken pijn aan het borstbeen, met name bij onverwachte bewegingen en hoesten. Vaak helpen pijnstillers zoals Paracetamol en Brufen goed. Soms moeten zwaardere pijnstillers gebruikt worden zoals Tramadol. De meeste mensen zijn na 3 maanden pijnvrij, maar een aantal mensen kan tot een jaar of langer pijn houden. Uw vader behoort tot de laatste pech groep..... Ik heb regelmatig patienten op mijn poli lopen die nog heel lang pijn houden. Ik probeer altijd als eerste de pijn te verlichten door de staaldraden eruit te halen. Dit is een vrij eenvoudige ingreep waarbij onder (korte) algehele narcose alle staaldraden verwijderd worden. Meestal is dit een dagopname en geeft dit direct verlichting van de pijn. Heel soms geeft dit maar tijdelijke verlichting, dan stuur ik de patient door naar onze pijnpoli waar de pijn-anesthesist specifieke medicijnen voorschrijft. Uiteindelijk lukt het altijd wel de patient pijnvrij te krijgen maar het kan lang duren. Ik adviseer uw vader naar zijn hartchirurg te gaan, het verhaal te vertellen en hoogstwaarschijnlijk zal deze uw vader adviseren de staaldraden te laten verwijderen.Heel veel succes! van

  0

Je moet Inloggen om te reageren