// Zorg algemeen

Bindweefsel (fibrosering)

Geachte cardiologen, ik ben bekend met ARVC waarbij fibrosering een rol speelt. Ook ben ik bekend met fibro-adenomen borst en mond. In juni een ICD wissel gehad (submusculair) waarbij een flink hematoom ontstond. Ondanks het drukverband een grote zwelling en slechte genezing. Er ontstond een harde bult op de borstspier die voor steeds meer klachten zorgde en uiteindelijk is vorige week de ICD weer verplaatst van submusculair naar subcutaan. De cardioloog trof veel bindweefsel aan. In juli operatie gehad aan 2 triggerfingers. Slecht herstel, weken fysiotherapie en nu sinds een paar maanden is de ergotherapeut in beeld. Plastisch chirurg concludeert dat er een plaat van bindweefsel in mijn hand zit wat de oorzaak is van de pijn en stijfheid van de geopereerde vingers. Het lijkt erop dat fibrosering als een rode draad door dit alles heenloopt. De klinische geneticus waarbij ik al jaren onder controle sta, heeft genetisch gezien (nog) geen verklaring voor dit alles hoewel er 2 genmutaties gevonden zijn die de oorzaak zijn van mijn hartspierziekte. Al mijn behandelaars zijn van mening dat er een onderliggende oorzaak moet zijn voor het bindweefselprobleem. Binnenkort start er weer een nieuw genetisch onderzoek (WES) naar de oorzaak van de vele (grote) leverhaemangiomen. Misschien dat daar meer dingen uitkomen. 

Mijn vraag: wordt deze combinatie van bindweefselproblemen vaker gezien en zegt het iets over het proces van de ARVC? 

Bij voorbaat dank.


0

Rapporteer

We zullen uw aanvraag zo snel mogelijk verwerken.

RAPPORTEER ONDERWERPANNULEER


1 REACTIE

  • H P avatar
    Ik denk dat u bij de Klinische Genetica de juiste persoon zult treffen die de vraag kan beantwoorden of er voor de combinatie van bindweefselproblemen e/o de leverhemangiomen een erfelijke verklaring bestaat. Ik als cardioloog kan u slechts melden dat een associatie tussen deze problemen en ARVC mij onbekend is. De enige associatie die ik ken is die met een abnormaal sterke verhoorning van de handpalmen en de voetzolen zoals die voorkomt bij ARVC in het kader van de Ziekte van Naxos en/of het syndroom van Carvajal; maar dit lijken mij niet de lichamelijke tekenen die u vertoont. Maar ook hier kan uw klinisch geneticus uitsluitsel geven.

    0

Je moet Inloggen om te reageren

×
We use technologies like cookies to store and/or access device information. We do this to improve browsing experience and to show (non-) personalized ads. Consenting to these technologies will allow us to process data such as browsing behavior or unique IDs on this site. Not consenting or withdrawing consent, may adversely affect certain features and functions.
FunctionalAlways active
Statistics
Marketing
AcceptDenyManageSave
Privacy Policy