// Zorg algemeen

Bijna 3 jaar lang druk en zeurende pijn op de borst

Ik ben een man van 57 jaar.In 2008 heb ik mijn eerste hartrimestoornis gehad.Echo gehad en inspanningstest.Beiden waren goed.Daarna een tijdje aan de sotalol en sintrom.Na 4 jaar weinig tot geen last te hebben gehad ben ik gestopt met sotalol en overgegaan van sintrom naar ascal (i.o.m. cardioloog).In juni 2012 weer een ritmestoornis gehad die middels een cardioversie verholpen is.Vanwege de hoge bloeddruk toen begonnen met metoprolol.In die periode daarna zijn er diverse ECG's gemaakt ,heb ik een inspanningstest gedaan en is uiteindelijk ook besloten voor een hartcatetrisatie die ik in augustus heb gehad.Echter geen afwijkingen.Alleen sinds die tijd tot nu bijna constant last van druk en zeurende pijn op de borst zowel bij inspanning als in rust.Ook steeds meer last van hartrimestoornissen en overslagen.Eind 2013 ben ik in overleg met de huisarts gestopt met de metoprolol waarna het enigsinds beter ging.Ook sinds 2014 ben ik bekend met gastro-oesofagale reflux.Ondanks medicatie heb ik hier toch iedere dag last van.Tevens ben ik bekend met hypochondrie en heb ik een gegeneraliseerde angststoornis waarvan ik bewust ben dat dit invloed heeft op mijn klachten.Hiervoor ben ik behandeld maar helaas.Wat ik graag wil weten is hoe groot is de kans dat er zich binnen een tijdsbestek van ca. twee en een half jaar toch vernauwingen vormen.
Ook heb ik iets op het forum gelezen over “microvasculaire coronaire obstructive”.Echter zou dit meer bij vrouwen voorkomen.

0

Rapporteer

We zullen uw aanvraag zo snel mogelijk verwerken.

RAPPORTEER ONDERWERPANNULEER


2 REACTIES

  • f v avatar
    mijn klachten lijken heel veel op die van u,tenminste dat waren mijn klachten,ik ben 1`0 jaar lang ziekenhuis in en uit gegaan ,verder heb ik 10 jaar geleden een hartinfarct ( ik was toen 37 jaar)doorgemaakt en daarna veel hartritme stoornissen waar de dokteren niks aan konden doen ook ik heb metropolol genomen,ik had net als u veel angst en spannning waar ik geen controle over had, ik ben zelf gaan zoeken en kwam op een kalium tekort uit ,dit tekort wordt onderandere veroorzaakt door stress en spanning ,ik eet nu iedere dag abrikozen (daar zit veel kalium in)en ikmoet u zeggen dat mijn klachten 90 % zijnverminderd verder gebruik ik veel vit c en b ,wellicht iets om te proberen!

    0
  • P T avatar
    Dat zijn duidelijke vragen. Laat ik voorop stellen dat je niet de enige bent met dergelijke klachten (zonder dat er ooit aanwijzingen zijn gevonden voor vernauwingen in de kransslagaders). Er zijn nog andere mogelijke oorzaken voor deze klachten en daar noem je er zelf al een van: gastro-oesofageale reflux (zuurbranden).Laat ik beginnen met je vraag of er een kans bestaat (en hoe groot is die kans dan?) dat er vernauwingen in de kransslagaders ontstaan als je hartcatheterisatie van 2,5 jaar geleden normaal was.Die kans is klein. Bijna alle vernauwingen ontstaan in een tijdsbestek van meerdere jaren. Als je hartcatheterisatie van 2,5 jaar geleden normaal was, dan is de kans dus klein dat je in die relatief korte tijd vernauwingen hebt ontwikkeld. Uiteraard bestaan daar wel (net als met alles) uitzonderingen op: maar geldt voor mensen met sterk verhoogd risico op hart- en vaatziekten (bv mensen die zaken als een hoog cholesterol, een hoge bloeddruk en suikerziekte allemaal tegelijk hebben, of mensen die al eerder een vernauwing hadden, gedotterd of geopereerd zijn aan het hart etc.), die kunnen wel in kortere tijd nieuwe vernauwingen krijgen, hoewel die kans tegenwoordig ook al een stuk kleiner is voor deze groep door de effectieve medicatie die ze krijgen.Over microvasculaire coronaire obstructie (aderverkalking van de kleine bloedvaatjes van het hart, die je niet ziet bij een hartcatheterisatie) heb ik al eerder geschreven in het forum; dat betreft een vrij moeilijk te diagnostiseren aandoening en er bestaan buiten de medicatie die we ook geven aan mensen met vernauwingen van de grote kransslagaders geen speciale behandelingen voor. Dus goed om daar een keer met je cardioloog over te praten, maar ik zou er niet te veel van verwachten.Hopelijk ben je hier wat wijzer van geworden. Succes!

    0

Je moet Inloggen om te reageren

×
We use technologies like cookies to store and/or access device information. We do this to improve browsing experience and to show (non-) personalized ads. Consenting to these technologies will allow us to process data such as browsing behavior or unique IDs on this site. Not consenting or withdrawing consent, may adversely affect certain features and functions.
FunctionalAlways active
Statistics
Marketing
AcceptDenyManageSave
Privacy Policy