// Zorg algemeen

Bij welke lage hartslag is het verstandig een arts te raadplegen?

Beste cardiologen,

Ik heb hier al eerder een vraag gesteld en weet niet of het dan de bedoeling is dat ik nog een vraag stel. Als dit niet de bedoeling is hoor ik dit graag.

Mijn vraag is eigenlijk bij welke lage hartslag is het noodzakelijk een arts te raadplegen. Dit wil ik graag weten, omdat ik dit bijna wekelijks heb (dan blijft mijn hartslag onder de 40 en val dan soms flauw) en de cardioloog bij mij in de buurt heeft aangegeven dat zij niks kunnen doen en dit in een academisch ziekenhuis uitgezocht moet worden. Omdat ik een vorm van dysautonomie heb (POTS) zit ik bij een neuroloog in een academisch ziekenhuis. Hier heb ik de vraag ook aan gesteld en of ik bij een cardioloog een afspraak kan krijgen. Hij wilt dit graag zelf bespreken met een cardioloog die ook gespecialiseerd is in flauwvallen en ook een pacemaker bespreken. In Amerika blijkt dit goed te helpen bij patienten met dezelfde klachten en aandoeningen en vallen niet meer flauw, maar de neuroloog vindt dit een te groot risico op mijn leeftijd (28). Over 4 weken heb ik pas weer contact met hem, maar in de tussentijd blijf ik met de vraag zitten wanneer ik aan de bel moet trekken.

En dan gelijk nog een vraag: hebben jullie ervaring met een pacemaker bij jonge mensen waarbij er geen hartziekte in beeld is en geen stilstand van 3 seconden of meer, maar een pacemaker wel het flauwvallen tegen kan gaan?

Ik heb afgelopen 2 jaar al een aantal keer een hersenschudding opgelopen, kneuzingen, blauwe plekken, dikke knie door verdraaiingen bij het vallen en vorige week kneuzing van een aantal wervels in de rug. Ik zou zelf veel overhebben om weer een beetje een leven terug te krijgen. Door het flauwvallen moet ik altijd een tijdje herstellen en kan momenteel niks opbouwen, omdat dit regelmatig voorkomt.
Zouden jullie wel de risico's van een pacemaker nemen in zo'n situatie?

 

Alvast bedankt en ook nog bedankt voor de snelle reactie van de vorige keer.

Met vriendelijke groet,


0

Rapporteer

We zullen uw aanvraag zo snel mogelijk verwerken.

RAPPORTEER ONDERWERPANNULEER


3 REACTIES

  • L V avatar
    , Ik weet niet of je nog actief bent op dit forum, maar ik zou je enkele vragen willen stellen. Ik vermoed namelijk dat ik met hetzelfde probleem als jou zit. Op mijn forum heb ik een paar vragen gesteld aan artsen, zou je deze ook even willen lezen? Hoe is het nu bij jou verder verlopen? Hebben ze het overwogen om een pacemaker te implanteren? Het is verschrikkelijk om te leven in deze onzekerheid. "Wer ga ik weer flauwvallen?", "Welke schade ga ik deze keer hebben van het flauwvallen?" Ik begrijp je helemaal. Bij mij vinden ze ook geen oorzaak, al hebben ze wel gezien dat ik 's nachts een hartslag van 36 slagen per minuut heb. Ik ben ondertussen bijna 21 jaar. Sterkte

    0
  • H V avatar
    Hoi ,Ik herken veel in je verhaal. Bij mij is wel een geleidingsstoornis ontdekt maar de klachten komen sterk overeen met die van jou (flauwtes, zwarte vlekken zien etc). Ook bij mij is de cardioloog huiverig voor implanteren pacemaker ivn jonge leeftijd (en laag gewicht) hoewel het tegelijk zijn eigen voorstel was.Ik herken de onzekere situatie waar je in zit en vind het ook lastig. Ik wil je sterkte wensen!

    0
  • L D avatar
    We hebben zeker ervaring met pacemakers bij jonge mensen die flauwvallen. Uw situatie is wel wat meer bijzonder omdat er bij u ook sprake is van dysautonomie, wat betekent dat het autonome zenuwstelsel (zeg maar het huishoudzenuwstelsel dat de lichaamsfuncties ongemerkt regelt) soms hapert.In het algemeen vallen mensen om 2 redenen flauw: te lage bloeddruk, te lage hartslag, of beide tegelijk. Als alleen de bloeddruk te laag is, dan helpt een pacemaker niet, en dus is het belangrijk om uit te zoeken wat er gebeurt tijdens het flauwvallen. Het is eenvoudig om langdurig het hartritme te volgen (bijv met een implanteerbare monitor, zoals de LINQ). Het is inderdaad zo dat als het hart enkele secondes (>3 sec) stilstaat tijdens flauwvallen, een pacemaker kan helpen. Er zijn meerdere studies naar verricht en die heten de ISSUE-studies.Als een ervaren cardioloog een pacemaker implanteert dan zijn de risico's erg beperkt. Telkens vallen brengt zeker ook risico's met zich mee. Het is dan ook een geaccepteerde behandeling volgens de internationale richtlijnen.Wat ik zelf altijd indrukwekkend vind is dat enkele jaren geleden ongeveer 15 pacemaker patienten samen met enkele cardiologen hebben getraind voor de marathon, en die ook helemaal hebben uitgelopen.Ik hoop dat u via de website ook in contact kunt komen met andere jonge mensen die een pacemaker hebben. Doe anders ook een oproep op het forum.

    0

Je moet Inloggen om te reageren

×
We use technologies like cookies to store and/or access device information. We do this to improve browsing experience and to show (non-) personalized ads. Consenting to these technologies will allow us to process data such as browsing behavior or unique IDs on this site. Not consenting or withdrawing consent, may adversely affect certain features and functions.
FunctionalAlways active
Statistics
Marketing
AcceptDenyManageSave
Privacy Policy