// Zorg algemeen

bicuspide aortaklep en aneurysma 49 mm

Mijn cardioloog vraagt op dit moment een second opion in Nieuwegein. Over hoe het vervolg moet gaan zijn. Mijn klep heeft weinig lekkage en verkalking de aneurysma is in een jaar tijd toegenomen van 46 mm naar 49 mm. 

Ik ben op dit moment redelijk onzeker over wat wel en niet mag. Mijn cardioloog was daar enigszins weifelend over. Ik ben een redelijk fanatiek sporter  die stress met hardlopen verdrijft, en wil ook graag zo sterk mogelijk een komende operatie in. Maar weet nu niet waar ik goed aan doe. Ik heb fysiek werk waarbij regelmatig 15 tot 20 kg getild moet worden. Op dit moment voel ik fysiek niet heel erg goed spierkrampen en enigszins benauwd en opgejaagd gevoel. Dit is denk ik gewoon spanning door de onwetendheid. Wie kan mij meer vertellen over wat wel en niet te doen.  gemiddeld looptempo is 13 km/u afstanden tot 20 km. Kan ik afwachtend de uitslag gewoon door blijven werken en trainen ( of met een bepaalde hartslagfreq) of is een aneurysma van 49( misschien inmiddels wel 50) te risicovol. Ik hoor het graag.


0

Rapporteer

We zullen uw aanvraag zo snel mogelijk verwerken.

RAPPORTEER ONDERWERPANNULEER


2 REACTIES

  • E R avatar
    Bedankt voor uw antwoord. Met groet

    0
  • L avatar
    Geachte heer/mevrouw,Ik kan me onzekerheid goed begrijpen nu u hier als sporter mee geconfronteerd wordt.Ik veronderstel dat de verwijding van de aorta, het aneurysma, vlak na de hartklep in de borst is ontstaan. (en niet in de buik) Het aneurysma groeit in een jaar tijd 3 mm. Als het 5 of meer mm per jaar groeit, is dat een operatie-indicatie. Bij luijkt er een operatie-indicatie te zijn als de diameter meer 5.5. cm is vanwege de bicuspide aortaklep. De operatie-indicatie kan echter alleen uw eigen cardioloog goed inschatten omdat er nog meer persoonsgebonden factoren meespelen. Aneurysma groottes moeten namelijk ook gerelateerd worden aan de grootte van de persoon, d.w.z. een klein persoon heeft eerder een operatie-indicatie.In z'n algemeenheid proberen we de druk op het aneurysma - de bloeddruk - laag to normaal te houden om verdere groei en een scheur te voorkomen. De bovendruk zal idealiter onder 120 moeten zijn. Tijdens sport gaat de bloedruk stijgen en kan het aneurysma belasten. Daarom is het moeilijk u een duidelijk advies te geven voor het sporten. Het veiligst lijkt om niet te sporten of de bloedruk tijdens het sporten relatief laag te houden. U kunt echter de bloeddruk niet meten tijdens sporten, maar u zou wel een keer een gecontroleerde inspanningstest kunnen doen om te beoordelen bij welke mate van inspanning u een te hoge bloeddruk krijgt. Nogmaals, de cardioloog die u goed kent, kan dit het best beoordelen, evenals een eventuele operatie-indicatie.

    0

Je moet Inloggen om te reageren

×
We use technologies like cookies to store and/or access device information. We do this to improve browsing experience and to show (non-) personalized ads. Consenting to these technologies will allow us to process data such as browsing behavior or unique IDs on this site. Not consenting or withdrawing consent, may adversely affect certain features and functions.
FunctionalAlways active
Statistics
Marketing
AcceptDenyManageSave
Privacy Policy