// Zorg algemeen

AV block underdiagnosed?

Beste arts, 

Op met name Engelstalige sites lees ik over de moeite die artsen kunnen hebben om een AV blok te diagnosticeren omdat het blijkbaar niet altijd (met een gewoon ECG) aan het licht komt. Klopt dat? En zo ja, wat voor vervolgonderzoek zou er gedaan moeten worden? En bestaat de kans dat het, met elke moderne manier van onderzoek doen tóch niet gezien wordt hoewel klachten zeer sterk in die richting wijzen? 

Geeft een AV blok een verband of risico met een herseninfarct? 


0

Rapporteer

We zullen uw aanvraag zo snel mogelijk verwerken.

RAPPORTEER ONDERWERPANNULEER


3 REACTIES

  • H V avatar
    Veel dank aan u beide! Ik weet inmiddels na zorgvuldig doorvragen dat ik indd een AV blok heb. Mijn cardioloog heeft een pacemaker en reveal ter sprake gebracht maar vindt me nog erg jong. Mijn klachten lijken echter te verergeren en het AV blok is niet het enige. We gaan nu kijken wat verstandig is om te doen.

    0
  • r v avatar
    hallo,ik had zelf ook een reveal (inplanteerbare recorder) laten plaatsen omdat ik een paar keer 30 sec niet goed werd en ze niet konden zien waar het vandaan kwam.ik sportte veel en werd er erg onzeker van.2 jaar nadien kreeg ik weer een blackout en zagen ze op de reveal dat het een av blok3 was.pacemaker geplaatst probleem opgelost.reveal verwijdert pacemaker registreert ook andere stoornissen als die voordoen.plaatsen van een reveal was bij mij een pijnloze ingreep poliklinisch en is een goede optie als het maar een enkele keer voordoet av blok 3 is ook niet zonder risico ik had een ritmepauze van 8 seconden.gr

    0
  • A M avatar
    Er is geen verband tussen AV block en herseninfarct.In het normale hart ontstaat elke prikkel in de hartboezem; die wordt via de AV knoop doorgegeven aan de bedrading in de hartkamers. Dat maakt dat boezems en kamers gecoordineerd samenwerken voor een optimale pompwerking. Er is sprake van AV blok als de voortgeleiding naar de kamers is vertraagd of geblokkeerd. Bij vertraagde voortgeleiding zijn er bijna nooit klachten. Bij permanent geblokkeerde voortgeleiding meestal wel: moeheid, duizeligheid, wegvallen. Het vaststellen daarvan is in die situatie eenvoudig: het ECG (hartfilmpje) toont de blokkade. Het kan een probleem zijn de diagnose te stellen als er alleen sporadisch blokkade optreedt. Er kunnen zich dan bovengenoemde klachten voordoen, waarbij het daarna vervaardigde ECG geen bijzonderheden laat zien. Dan zijn andere technieken beschikbaar om de diagnose te stellen: 24u registraties (Holter), registraties gedurende een week (cardiomemo), of een implanteerbare recorder. Die kan gedurende 3 jaar het hartritme registreren. Dat is een klein kastje onder de huid, ogeveer ter grootte van een kleine aansteker, wat het ritme zichtbaar maakt ten tijde van eventuele klachten. Op deze wijze kan ook een heel zelden optredend blok worden vastgesteld.De diagnose is niet alleen belangrijk om te begrijpen wat er aan de hand is, maar ook omdat er iets aan gedaan kan worden. De oplossing is namelijk een implantatie van een pacemaker.

    0

Je moet Inloggen om te reageren

×
We use technologies like cookies to store and/or access device information. We do this to improve browsing experience and to show (non-) personalized ads. Consenting to these technologies will allow us to process data such as browsing behavior or unique IDs on this site. Not consenting or withdrawing consent, may adversely affect certain features and functions.
FunctionalAlways active
Statistics
Marketing
AcceptDenyManageSave
Privacy Policy