// Zorg algemeen

Atriumfibrilleren en extrasystolen

Hoi. 
Ik ben een man van 38. Stukje voorgeschiedenis: in de familie zijn er hartaandoeningen van vaders kant (overmatige cholesterol productie, verhoogde bloeddruk, kransslagadervernauwingen). Mijn vader heeft inmiddels 2 hartaanvallen gehad, bypass etc. 
Terug naar nu. Een jaar geleden kreeg ik van het een op andere moment atriumfibrilleren; ik had nergens pijn of ander klachten; ik voelde wel overduidelijk dat mijn hart zeer onregelmatig sloeg. Ben hiermee naar de eerste hulp gereden, vervolgens op cardiologie afdeling de nacht doorgebracht. Via infuus heb ik amiodaron toegediend gekregen, na enkele uren was de hartslag weer regulier. Over de oorzaak kon men niet duidelijk zijn; stress, cafeine, alcohol, oververmoeid zijn zouden allemaal (al dan niet in combinatie) de aanleiding kunnen zijn geweest. Feit is dat ik in die periode aan het verhuizen was, dat bracht redelijk wat stress met zich mee; op het werk was het destijds ook erg druk. Ik heb me er bij neergelegd dat het idd die factoren zijn geweest.
N.a.v. bovenstaande heb ik een aantal controles gehad, o.a. Eee echo van het hart. Daarbij  zijn geen afwijkingen geconstateerd. 
Wel heb ik sinds de fibrillatie last gekregen van extrasystolen. Het zijn er niet veel, maar ze komen zo goed als dagelijks voor (bleek uit een 7dgs evenrecorder opname).  Volgens de cardioloog zou het een onschuldig iets zijn, wat heel veel mensen hebben echter voelt de een ze meer dan de ander. Ik wilde hier toch meer van weten en heb gevraagd of het mogelijk is om er onderzoek naar te doen; ik heb vervolgens eerst een fietstest gehad; daarbij is een afwijking geconstateerd die zou kunnen suggereren dat het hart zuurstoftekort heeft tijdens inspanning. Hierna scans van het hart gehad met radioactieve vloeistof, in rust en bij inspanning. Daarbij zijn in de onderste regionen van het harte kleine vernauwingen gevonden in hele kleine haarvaatjes. Volgens de cardioloog geen levensbedreigend iets maar ze heeft me wel diltiazem 200mg per dag voorgeschreven. Deze slik ik nu bijna een jaar, qua extrasystolen merk ik hierdoor weinig verandering. 
Dit alles heeft bij me geleid tot een ongezonde focus op mijn hart. Ik ben er veel mee bezig; hoe slaat het, voel ik pijn, ben ik benauwd of duizelig, heb ik pijn op mijn borst ( al deze sensaties komen wekelijks voor). Mijn cardioloog heeft aangegeven dat de oorzaak van die sensaties onbekend is. Er is volgens haar momenteel te weinig bekend over extrasystolen en waardoor ze worden veroorzaakt. Als advies heb ik mindfullness meegekregen, en proberen te accepteren dat de dingen zijn zoals ze zijn. Ik blijf wel om de paar maanden ter controle terugkomen (oa fietstest). 

Ik vind het (zoals denk ik veel mensen) moeilijk om me neer te leggen bij deze feiten. Ik rook niet, drink af en toe een biertje, beweeg elke dag een uur (fietsen) en vind het lastig om om te gaan met (vooral) de extrasystolen. Deze lijken soms vaker aanwezig te zijn, bijv als ik alcohol op heb of erg moe ben. Gevolg is dat ik bepaalde dingen niet meer durf te eten (chocola) of drinken (koffie en alcohol). Soms baal ik daar van omdat het lijkt alsof de kleine pleziertjes in het leven niet meer aan mij besteed zijn. Als gevolg ben ik constant op zoek naar een verklaring voor de extrasystolen, wat deze triggert en wat ik er aan kan doen. Momenteel volg ik wel een cursus mediteren wat me iig meer rust in mijn hoofd geeft. 

Ik heb me voorgenomen om nog een keer iets te ondernemen in mijn zoektocht naar de oorzaak van de extrasystolen. Via via hoorde ik hele goede verhalen over een osteopaat. Daar heb ik inmiddels 2 sessies gehad; volgens deze man zijn mijn klachten te verklaren doordat er zich in de buurt van mijn hart en zenuwknoop (zenuwkluw) bevindt welke de activiteiten van het hart negatief beïnvloedt. Na de eerste behandeling moet ik wel zeggen dat de extrasystolen een aantal dagen verdwenen waren. Helaas zijn ze nu weer terug. Ik heb nog sessies bij de osteopaat staan en ben benieuwd wat het me zal opleveren. Volgens mijn cardioloog kan het geen kwaad dat ik me door de osteopaat laat behandelen. Ze is echter sceptisch wat betreft de hypothese dat mijn extrasystolen iets te maken zouden kunnen hebben met een neurologische afwijking (zenuwknoop) en raadt me dan ook verder medisch onderzoek bij een neuroloog af. 

Ik heb 2 vragen. 

1. Kan het in theorie inderdaad zo zijn dat een zenuwknoop verantwoordelijk is voor extrasystolen of is dit een vreemde aanname?

2. De extrasystolen komen bij mij uit een hartkamer zegt de cardioloog. Wat ik raar vind is dat ik deze altijd voel als mijn lijf van positie veranderd; bijv. als ik in bed lig en me omdraai van links naar rechts, of op wil staan of als ik me staand buig om iets op te rapen. Kan het zo zijn dat de extrasystolen getriggerd worden door een bepaalde lochaamshouding? Zo ja, hoe is dat mogelijk?

Bij voorbaat hartelijk dank voor uw reactie. 

,. 


0

Rapporteer

We zullen uw aanvraag zo snel mogelijk verwerken.

RAPPORTEER ONDERWERPANNULEER


1 REACTIE

  • L D avatar
    Ieder mens heeft overslagen, omdat het maken van overslagen hoort bij de normale eigenschappen van een hart. Sommige mensen voelen ze, ook al zijn het er maar 3 per dag; andere mensen voelen ze niet, zelfs als het er 20.000 per dag zijn.Het is bekend dat ze in een bepaalde houding beter voelbaar zijn. Het hart zit niet vast, maar hangt in de borst holte en de positie van het hart is dus afhankelijk van de lichaamshouding. In een bepaalde houding kun je ze beter voelen.Overslagen zijn ongevaarlijk; er zijn altijd zeldzame uitzonderingen, maar dat kan uw cardioloog goed beoordelen.Koffie, alcohol en stress kunnen het bij sommige mensen erger maken.U kunt ze dus niet wegkrijgen, maar wel wat aan de manier waarop u ze erv. Deze aanpak lijkt mij dan ook het beste.

    0

Je moet Inloggen om te reageren

×
We use technologies like cookies to store and/or access device information. We do this to improve browsing experience and to show (non-) personalized ads. Consenting to these technologies will allow us to process data such as browsing behavior or unique IDs on this site. Not consenting or withdrawing consent, may adversely affect certain features and functions.
FunctionalAlways active
Statistics
Marketing
AcceptDenyManageSave
Privacy Policy