// Zorg algemeen

Artikel in NRC over spierpijn bij statines

Onderzoekers van het Radboud lijken op het spoor te zijn van mijn spierpijn (NRC 3-9-2015, wetenschap, p19). Interessant natuurlijk, maar hoe kom ik er nu achter of die bijwerkingen niet erger zijn dan het de kwaal die het medicijn bestrijden moet? Tenslotte is mijn hart ook een spier. Is er nu een reden om te stoppen, te halveren, over te stappen op een ander medicijn? Ik was al over van crestor (5) naar Atorvastatine, maar dit bericht roept ruimschoots meer vragen op dan het beantwoordt.


0

Rapporteer

We zullen uw aanvraag zo snel mogelijk verwerken.

RAPPORTEER ONDERWERPANNULEER


5 REACTIES

  • P T avatar
    Ook voor dat laatste bestaat geen aanleiding tot ongerustheid op basis van de eerder genoemde studies. Het gaat er dus inderdaad om hoe acceptabel de eventuele spierpijn is bij het gebruik van statines.

    0
  • R v avatar
    Dank voor uw geruststellende reactie m.b.t het hart, en overigens ook hartelijk dank voor alle artsen m.b.t. het steeds beantwoorden van vragen. Graag zou ik nog willen vragen of de gerustheid ook voor de spieren zelf geldt? Zijn er ook onderzoeken bekend waarbij mensen jarenlang spierpijn (in lichte mate) ervaren, en waarbij er op de lange termijn toch geen spierschade is ontstaan? Dit zijn dan met name mensen die door een familiaire vorm aangewezen zijn op statines en die een lichte mate van pijn acceptabel vinden gezien hun sterk verhoogd risico. Daarnaast ligt overstappen op bv. fibraten minder voor de hand, aangezien deze niet bewezen effectief zijn op de klinische eindpunten. Samenvattend: als je (lichte) spierpijn acceptabel vindt, hoef je dan niet bang te zijn voor spierschade na tig jaar?

    0
  • P T avatar
    Ik begrijp de ongerustheid, maar ik denk dat de woordkeuze in het betreffende artikel een belangrijke rol in speelt.Als je kijkt naar de lange termijn resultaten van de onderzoeken met statines (vervolg van 5 en zelfs 10 jaar), dan is er geen enkel teken van achteruitgang van de hartspierfunctie en/of hartfalen in de groep behandeld met statines. Met andere woorden: wat in de kranteartikelen beschreven wordt heeft geen effect op het functioneren van het hart.

    0
  • R v avatar
    In het NRC artikel wordt gesproken over "giftig" en "celsterfte" bij de lactonvorm. Hoe valt dit te rijmen met dat er in regel spierpijn ZONDER spierschade zou zijn? Door woorden als giftig en celsterfte zou je denken dat er dus altijd spierschade is? Mag je niet stellen, spierpijn (hoe klein ook) DUS spierschade? Zeker ook aangezien je dit soort medicijnen je leven lang moet gebruiken, waardoor je op termijn bij elkaar opgeteld flinke schade oploopt aan je spieren?

    0
  • P T avatar
    Ik heb dit NRC-artikel ook gelezen en in de Volkskrant stond een artikel over hetzelfde onderzoek (met naar mijn mening nog wat duidelijkere uitleg).De belangrijke punten zijn de volgende:- Statines verlagen de kans op hart- en vaatziekten aanzienlijk- Achteruitgang van de hartspier is in GEEN ENKEL van de grote internationale onderzoeken met statines (in duizenden patiënten) gebleken- 5 tot 20% krijgt bij het gebruik van statines bijwerkingen in de vorm van spierpijn- Voorkomen moet worden dat patiënten met statines stoppen vanwege bijwerkingen (het voordeel van statines is toch echt nog altijd sterker dan het nadeel)- Dit Nijmeegse onderzoek opent een mogelijkheid voor verder onderzoek naar een eventuele oplossing voor de bijwerkingen, zie daarvoor ook het citaat uit de Volkskrant van 2-9-2015 hieronder:(http://www.volkskrant.nl/wetenschap/cholesterolverlager-oorzaak-van-spierpijn~a4133674/)' Stroes, hoogleraar inwendige geneeskunde in het AMC, noemt het Nijmeegse onderzoek 'mooi werk' maar benadrukt dat de relevantie voor patiënten nog onduidelijk is. Statines beïnvloeden inderdaad de werking van de mitochondriën, zegt hij, maar daarmee is de oorzaak van de spierpijn nog niet bewezen. Dat bewijs kan pas worden geleverd met een groot patiëntenonderzoek. Stroes benadrukt dat eerdere onderzoeken, die in dezelfde richting wezen, steeds zijn doodgelopen.Zo ontdekten Amerikaanse onderzoekers een paar jaar geleden dat statines de aanmaak van een stof (Q10) remmen die van groot belang is voor de energieproductie in de mitochondriën. Maar toen patiënten met spierklachten die stof kregen, veranderde er niets, aldus Stroes.Toch is een oplossing tegen spierklachten hard nodig, zegt hij. Statines verlagen de kans op hart- en vaatziekten aanzienlijk en voorkomen moet worden dat patiënten ermee stoppen vanwege bijwerkingen.'- Er is samengevat dus geen reden om te stoppen met uw statine. Sterker nog er gloort hoop op een oplossing met betrekking tot deze vervelende bijwerking.Ik hoop dat u hier wat me kunt. Het is een belangrijk en interessant topic, dus als u nog meer vragen heeft dan hoor ik dat graag.

    0

Je moet Inloggen om te reageren

×
We use technologies like cookies to store and/or access device information. We do this to improve browsing experience and to show (non-) personalized ads. Consenting to these technologies will allow us to process data such as browsing behavior or unique IDs on this site. Not consenting or withdrawing consent, may adversely affect certain features and functions.
FunctionalAlways active
Statistics
Marketing
AcceptDenyManageSave
Privacy Policy